“Sinds mijn man Pim met een burn-out thuiszit, heeft hij een erg kort lontje. Hier in huis weten wij dat het door zijn burn-out komt en kunnen we er redelijk mee omgaan. Het is nooit fijn wanneer iemand om niks heel erg boos kan worden, maar wij kunnen we het plaatsen. Helaas gebeurt het niet alleen thuis en dat zorgt steeds vaker voor problemen, want hij maakt constant ruzie…”
Langzaam herstel
“Pim kan om de kleinste dingen heel boos worden. Sokken die verkeerd in zijn la liggen, het brood dat op is of wanneer de batterijen van de afstandsbediening leeg zijn; hij kan het momenteel niet hebben. Zuchtend en scheldend hoor ik hem dan door het huis gaan. Niet leuk, maar wij weten dat het door zijn burn-out komt. Hij is hier ook voor onder behandeling, maar zijn herstel gaat helaas langzaam.”
Uitbrander
“Vreemden weten niet dat Pim een burn-out heeft en hierdoor heel anders reageert dan normaal. Zo gaf hij laatst een vrouw bij de supermarkt een flinke uitbrander omdat ze de laatste tros bananen pakte en zit hij regelmatig toeterend achter het stuur op de snelweg. Het beheersen van zijn emoties is voor hem onmogelijk en dat brengt hem steeds vaker in nare situaties en ruzie terecht.”
Vechten met de buurman
“Vorige week kwam Pim in een verhitte discussie met een man hier uit de buurt. Pim was geïrriteerd omdat de man zijn auto op de plek parkeert waar Pim hem graag wil neerzetten. Hier in de straat heeft niemand een vaste parkeerplek en Pim dus ook niet. Wat hij naar de buurman schreeuwde zal ik hier niet herhalen, maar ik snap dat de man woest werd. Na flink geschreeuw en ruzie gingen ze met elkaar op de vuist. De buurvrouw en ik hebben ze uit elkaar gehaald en ik heb de situatie uitgelegd. Ze reageerden begripvol, wat het eigenlijk nog veel triester maakte allemaal.”
Onredelijk en asociaal
“Ik hou van Pim en ik begrijp dat hij momenteel in een rotsituatie zit. Maar wat moet ik nou toch als hij zich zo onredelijk en asociaal gedraagt en steeds ruzie maakt? Ik vind het gênant en een beetje zielig tegelijk… Hij baalt achteraf ook iedere keer, maar toch lukt het hem niet om er iets aan te doen. Ik ben echt ten einde raad! Wat kan ik doen?”
Deze lezeres op respectvolle wijze van advies voorzien? Dat kan in de comments onder dit artikel of onder onze Facebookpost.
Foto door Karolina Grabowska via Pexels
Wkh -
Niet meer bij hem in de auto gaan zitten. Levensgevaarlijk. Ik hoop hem niet tegen te komen iig.