fb
Damespraatjes Damespraatjes

Maaike: ‘Ik moet mijn man enorm teleurstellen’

Nog voordat wandelen een hippe sport werd, stiefelden Maaike en Herman al jaren hele enden. “Sterker ik heb Herman ooit wandelend leren kennen toen we allebei het Pieterpad in ons eentje liepen. We raakten in gesprek en dat klikte gelijk.” Ze zijn nog steeds bij elkaar maar inmiddels moet Maaike haar man enorm teleurstellen. “Ben zo bang voor de gevolgen.”

Daar op het Pieterpad sloeg de vonk goed over. “Herman zijn relatie was net uit en om zijn hoofd te legen besloot hij te gaan wandelen. Alleen. Hij was zo verdrietig over het stuklopen van zijn relatie en wist even niet waar hij het zoeken moest. Een vriend raadde hem aan te gaan wandelen en dat deed Herman. Gelukkig maar, want zo kwamen we elkaar tegen. Het Pieterpad stond al een tijdje op mijn to-do lijstje en ik ben zo blij dat ik het heb gedaan, want Herman en ik hebben het samen uitgelopen en nooit meer afscheid genomen.

We hebben zoveel moois gezien

Voor allebei was het een verademing een maatje te vinden die dol op wandelen is. “Ik kan niet met iedereen een rondje doen. Het luistert best nauw. Want het is prettig als je hetzelfde tempo kunt aanhouden, het leuk vindt om lange tochten te maken en heel veel van de natuur houdt. Nou, dat zit bij ons allemaal snor. Inmiddels hebben we de Vierdaagse van Nijmegen al verschillende keren gedaan en plannen we minimaal een keer in het jaar een wandelvakantie in het buitenland. We hebben samen zoveel moois gezien, zulke enorm prachtige wandelingen gemaakt, dat pakt niemand ons meer af.”

Trouwpak met wandelschoenen

Vlak na hun ontmoeting op het Pieterpad, boekten de twee een vakantie naar Madeira waar ze fantastische levade-wandelingen uitzochten. “Het was daar zo mooi, dat we besloten op het Portugese eiland te trouwen. Onder onze trouwoutfit droegen we uiteraard onze wandelschoenen. Het was zo’n prachtige fijne dag met vrienden en familie, echt onvergetelijk. Sindsdien proberen we jaarlijks een paar dagen terug te gaan naar Madeira.”

O, mijn knieën

Voor de relatie is een gedeelde passie geweldig. Maar er lijkt een kink in de kabel te komen want sinds een tijdje heeft Maaike last van haar knieën. “Het begon een beetje zeurend, maar de pijn werd steeds erger. Aanvankelijk dacht ik dat ik een spiertje had verrekt, maar de pijn wordt erger. Mogelijk komt het omdat ik veel te zwaar ben. Ik ben best vroeg in de overgang en er lijkt geen houden meer aan. De kilo’s vliegen eraan en ik krijg er nauwelijks een grammetje van af. Herman maakt het niet uit hoe ze eruit ziet, hij zegt heel lief: ‘hoe meer Maaike, hoe beter.’ Maar ik voel me er niet fijn bij.”

Wijn en chocola graag

Doordat Maaike toch flink wat zwaarder is geworden, gaat het lopen steeds moeilijker. “Afvallen is een drama, het lukt me gewoon niet. Ik heb best veel stress van mijn werk en chocolade en regelmatig een glas rode wijn zijn dan echt mijn redding in de avond om weer een beetje te kalmeren. Neem ik een lekker stukje kaas erbij omdat ik zo zielig ben, nou en voor ik het weet heb ik weer van alles zitten snacken.”

Mijn benen lijken wel satéprikkertjes

Door haar overgewicht en slechte knieën denkt Maaike erover de wandelvakanties op te geven en te kiezen voor lome strandvakanties. “Soms kan ik gewoon echt niet meer. Dan lijkt het wel of ik satéprikkertjes heb in plaats van een paar stevige wandelbenen. Het is zo erg dat ik eigenlijk niet meer heel lang wil wandelen, maar ik ben zo bang om Herman teleur te stellen. Want wat gebeurt er als onze gemeenschappelijke passie wegvalt? De liefde blijft denk ik wel, maar onze relatie wordt vast minder leuk. Ik twijfel en weet niet zo goed wat ik zal doen, dus voorlopig zwijg ik, maar dit kan zo niet doorgaan.”

Wat vind jij? Moet Maaike gewoon vertellen aan Herman dat haar gezondheid het wandelen in de weg zit? Of vind je dat ze moet doorzetten, want wandelen is immers hun passie? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door RDNE Stock project via Pexels

31 reacties

Sjakie -

Je bent gewoon dik en lui. Geen smoesjes, ga gewoon sporten en afvallen. Waar een wil is, is een weg, maar he moet wel willen.
Dit zie je vaak bij vrouwen. Als de buit binnen is begint het verval.

Dick -

Amor vincit omnia

Nico -

Hoi dat is heel vervelend met versleten knieën zitten. Ik heb twee versleten heupen en ze wilde deze niet opereren omdat ik te jong ben. Zat eventjes in de put want die pijn wat moet ik er mee dan. Ik ben anders beginnen te eten en ook begonnen met wat kracht training en mobiliteit oefeningen en dat was een heel grote verbetering. Kan terug slapen en wandelen en bijna geen pijn meer. Ik zou stilletjes beginnen met lichte krachttraining en mobiliteit dat gaat u zeker helpen.

Ludwig -

Hoy, uiteraard praten met je partner en …
uiteraard werken aan je knieën… je gewicht is een… De indicatie op je weegschaal mag geen frustratie zijn, weliswaar is een gezonde BMI voor zoveel meer goed dan voor de knieën alleen nietwaar. En mij hielp voor het herstel fietsen. De genezing ging hand in hand met licht fietsen…de juiste voedingssupplementen EN chinese accupuntuur. Dit laatste best pijnlijk …maar het hielp schitterend. Laten begeleiden door de juiste kine blijft en de juiste diëtiste is cruciaal. Succes. Geef niet op.

Willy Andriol -

Gewoon een nieuwe fase in. Niet vasthouden aan wat is geweest. Daar zullen jullie als paar wel uitkomen toch?

Charlie -

Hi, gewoon vertellen!

Waarschijnlijk weet hij het ook al en durft er zelf niet over te beginnen.

Karin -

Maaike, ik begrijp je situatie heel goed. Hier soortgelijke situatie. Ik heb geen zin het openbaar te zetten maar je mag me altijd mailen.

Christi -

Heb je je schildklierwaarden al eens laten onderzoeken? Veel vrouwen krijgen in de overgang last van een te traag werkende schildklier, de ziekte van Hashimoto..
Verder is het nooit slim om problemen, of die nu werkgerelateerd zijn of een andere oorzaak hebben, weg te eten en te drinken. Juist als je in de overgang zit gaat iedere overbodige kilocalorie rechtstreeks naar de buik, heupen en bovenarmen.
Ga naar een goede sportschool, daar kunnen ze een programma op maat voor je maken inclusief voedingsadviezen waarbij ze rekening houden met de belastbaarheid van je knieën.
En licht je man in. Als je dit al niet durft te vertellen, hoe moet het dan als er iets nog veel ingrijpenders is? Hij houdt van je, ongetwijfeld vindt hij het veel erger voor jou dan voor zichzelf.

Rieneke -

Volgens mij heb je bij de reacties genoeg nuttige tips gekregen. Geef dus dat je gezondheid het wandelen in de weg zit en je hebt doorgezet omdat het jullie passsie is maar teveel pijn ervaart.Mijn tip zoek uit of jegeen versleten knie hebten vervang w wandelen eerst voorlopig door zwemmen

CARLO -

Beste Maaike, ik ben van mening dat je eerlijk naar je man toe moet zijn. Als hij een goede man is toont hij begrip voor je situatie. In het leven dient de partner er rekening mee te houden dat het niet alleen maar om genot gaat maar ook om lief en leed met kander te delen. Mijn inziens maak je je voor niks druk. Je man zal het wel begrijpen. Gewoon vertellen en ontvang zijn steun. De stress om het verborgen te houden is nutteloos.

Peje -

Ikzelf ben een lange afstand loper en 76 jaar.
Toen ik 60 was woog ik 98 kg en nu 69kg.
Dit heb ik bereikt door: weinig alcohol, geen zout, geen toegevoegde suiker, geen varkensvlees en weinig op je ord opscheppen. Hetduurde bij mij 3 maanden toen ik 15,g kwijt was. En de rest in de loop van de tijd. Ook belangrijk: geen drop meer. En wel een koekje bij de koffie,moet wel leuk blijven. Ben ook vanuit Nederland naar Santiago gelopen alleen.

Heleen -

Ga fietsen!

Marcel -

Beste Maaike, wat mij opvalt is dat je het zelf niet kunt accepteren. Zodra je dit hebt geaccepteerd ( ook in je gevoel) zal er enorm veel ruimte onstaan om te kijken wat wel mogelijk. Wat je nu doet is je vol proppen met chocola en wijn, gevoelens verzwijgen en je man niet serieus nemen als partner waar je lief en leed mee kan delen. Ga schaamteloos met je man in gesprek, spreek vanuit je hart en compassie. Wat je nu doet is je onveilige kindperiode weer naar boven halen en onbewust je veilige huwelijk mogelijk zwaar onder druk zet. Je huwelijk jij jou man hebben een veilige fijne omgeving samen. Houd dat vast en wees eerlijk voor jezelf en je man. Je zult zien en voelen dat liefde en puurheid prachtige andere wegen laat zien.

Met vriendelijke groet
Marcel

De Fred -

Dames Dames dik zijn is niet erg.
Het is waar jezelf tevrede mee bent.
Sommige mannen vinden dik of iets te dik geen probleem eerlijkheid is wel belangrijk.
Grote vrouwen zijn heerlijk

Josien -

Hey meid,

Andere baan zoeken en afvallen of hulp van een coach inschakelen met je huidige baan zodat je je problemen confronteert en niet weg eet. Als je na het afvallen pijn houdt zit er niks anders op dan de wandelingen korter te maken. Leuk dat jullie het zo lang hebben kunnen delen

Doc - No -

Keuze ligt bij jou.. Je kiest aan de hand van wat je waard vind. Het is zeker belangrijk rekening te houden met je partner.. Maar je moet de keuze niet maken gebasseerd op angst (wat nu wel het geval is). Gewoon zeggen hoe het jou bezig houd, en vertel hem ook hoe je erover denkt en dat je het jammer vind om te zien dat dingen mogelijk verminderen. Hij zal jou steunen, hij wil zijn vrouw ook gelukkig zien. Jullie komen er wel uit, en anders is hij het niet waard. Zwart-wit maarja, zo is het nu eenmaal.

Petra -

Misschien helpt het bij jou niet, maar zeker de moeite waard om te proberen. Heb jaren last van mijn knieën gehad. Dacht ze verknald te hebben met het leggen van plavuizen. Op advies van fysiotherapeut doe ik elke morgen een simpele oefening. Blijf in bed liggen: til gestrekte been zo’n 10 cm op dan 15x iets verder optillen en terug naar bijna neerleggen. Ik die dit met beide benen 2 x. Fluitje van een cent en (bijna) geen last meer van mijn knieën! Waard te proberen…toch?

Fosseprez -

Als je een goede relatie hebt. Dan zou je over alles moeten kunnen spreken. Deze vrouw vlucht weg heb ik de indruk zoveel km wandelen en maat bijkomen is niet oké. Pak de tyd voor jezelf en denk na. En spreek erover met je man. Maar zoveel km wandelen iis echt overdreven. Dan geniet je niet meer. Dus zeker eens jou laten kontroleren op spijsvertering en de knieën en voeten. Heel belangrijk. Spreek er eens goed over met jou man. Want heb de indruk dat je wil wegvluchten uit jullie relatie. Maar spreken helpt echt wel
Dus kop op en spreek. Als je hem zo graag ziet en je partner jou ook. Wat is dan het probleem.

pete -

Volg een strikt KETODIEET geen honger gezond en binnen 3 maanden ben je 15 kilo lichter

Imka -

Gewoon zeggen. Niet gaan pijn lijden voor een ander. Sommigen hebben makkelijk praten, ze voelen niet wat jij voelt. We zijn tenslotte niet uit hetzelfde hout gesneden.

Joke Roel. -

Ik ben 80. Loop door polyneuropathie moeilijk maar als dagelijks kort wandelen erbij inschiet ga je zitten, snoepen en groeien. Sinds ik Calorietje volg in 8 weken bijna ! 10kg lichter.
Motivatie om aan eigen gezondheid te blijven werken gaf de doorslag. Jij moet zelf je voet buiten de deur zetten en denken: mijn lichaam is uniek en daar moet ik zuinig op zijn. Dieet samen met je man! Is echt leuk.

Silvia -

Ik werd ook dikker in de overgang!! Al 12 jaar Maar echt je moet kijken naar wat je snackt!
Het is echt niet erg als je een keer in een weekend een wijntje drinkt met wat lekkers.
Ik eet bijvoorbeeld geen brood meer maar wel zelfgemaakte havermoutpap van havervlokken havermelk pompoenpitten walnoten en er een kiwi doorheen gesneden.
Eet een salade van kippenstukjes noten appel diverse spruitgroenten stronk witlof sesamoli en gooi per salade maar 2 tot 3 eetlepels rijst er in je zit vol. Zo’n salade eet ik soms twee keer per dag na 17.00 eet ik niet meer. Ik ben de afgelopen winter 10 kilo kwijtgeraakt. Als je weer lekkerder in je vel zit en je valt af heb je echt geen zin meer om te snacken. Krijg een beetje het idee dat je eet en troost voer zoekt. Je geeft het veels te snel op.

M -

Ik denk dat maaike een beetje aan haar ruggengraat moet gaan werken, en met die worsten vingertjes van de chocolade afblijven. Dan komen er ook niet zoveel kilootjes bij op en krijgt ze ook minder last van haar knieën.

Zoals ik dit verhaal lees, gooit ze haar eigen glazen in en gaat vervolgens zitten jammeren omdat ze kapotte ruiten heeft

Bas -

Gezond gewicht en bewegen is niet makkelijk. Dik en ongezond gewicht ook niet. Kies welke niet makkelijk jij wilt.

Mer -

Lieve Maaike, het hele leven bestaat uit keuzes. Het is nu belangrijk voor welke keuze je staat. Gezonder leven en wandelen of de keuze dat je tevreden bent zoals je bent en de wandel vakanties op moet geven. Welke keuze je ook maakt, je moet er wel 100% voor gaan en niet half half…

Fred Hasselman -

Laat wel onderzoeken waarom je pijn hebt in je knieën.Mijn vrouw heeft ruim een jaar gelopen met pijnlijke knieën, diagnose teuma…maar het werd niet minder door de medicatie.Een jaar later overleed ze met vreselijke pijnen aan longkanker.
De pijn in de knieën kwam door afvalstoffen van de longkanker….nu 3,5 jaar geleden….door een verkeerde diagnose heeft ze er te lang mee door gelopen…..

Muriel -

Weet je..groot kans dat ook je man het eigenlijk niet meer kan trekken, maar hij zegt er niets over omdat hij jou niet wilt teleurstellen. Praat er eerlijk over en je zal zien dat jullie er samen uit komen. Laat wel onderzoeken (indien je het nog niet gedaan hebt) waar de pijn in de knieën van komt.

Ellen -

Gewoon eerlijk zijn en dan even jezelf aanpakken wat ik nu lees is medelijden met je zelf hebben. kom op. laat die wijn en die snacks nu eens even staan en werk aan je mind heb je straks ook minder stress op je werk en sta je steviger in je schoenen.

Alice van der Mark-Spek -

Dame, het gaat erom wat je zelf vindt.

Rudi -

Gewoon eerlijk zijn, hij zal ook wel merken en zien dat het niet goed gaat. Zij kan er ook niets aan doen dat ze in de overgang zit en haar lichaam verandert. Zoals ik het zie is het een hecht koppel en komt dat wel in orde. Nog veel geluk en veel liefde toegrwenst.

Martine van Os -

Uiteraard zal je man teleurgesteld zijn, maar misschien nog meer bezorgder om de gezondheid van zijn vrouw. Die gaat namelijk altijd voor! Hup naar de dokter/orthopeed/fysioloog/specialist om te onderzoeken wat de oorzaak is van de slechte knieën en probeer het overgewicht aan te pakken met behulp van professionele begeleiding. Ga niet zelf lopen aanmodderen, zoek hulp! Het zal niet makkelijk zijn maar misschien hoef je dan de wandelvakanties niet volledig op te geven, maar alleen aan te passen. Misschien wat minder intensiteit, minder lange kilometers. Zwijgen is nooit goed. Maak je echtgenoot deel van je zorgen. Als de liefde goed zit, zal hij met je meedenken. Sterkte!

Reageer ook