fb
Damespraatjes Damespraatjes

Lulu Wang’s nieuwste boek verschijnt als App

Lulu Wang’s nieuwste boek ‘Nederland, wo ai ni’ (Nederland ik houd van jou) verschijnt als Book App. Het wordt 9 juni in Den Haag gepresenteerd met een concert van het Residentie Orkest in de Dr Anton Philipszaal. Inhoudelijk hanteert Lulu Wang een aan de smartphone, tablet en e-reader aangepaste stijl: de e-stijl. We vroegen haar enige toelichting.

Wang: “In dit nieuwe tijdperk hebben veel mensen het geduld niet om een dik boek te lezen. Maar mensen lezen graag op een tablet of op hun smartphone. Het vereist wel dat je je schrijfstijl aanpast want het scherm beperkt de lengte van de zinnen en het aantal woorden dat je kunt gebruiken. De Book App gaat over mijn eerste cultuurschokken in en mijn verhouding met Nederland.”

En er is muziek en heel veel mooie plaatjes

“Ik heb onder andere het Residentie Orkest gevraagd om de muziek. Maar dan alleen (klassieke) muziek van Nederlandse componisten. Die muziek heeft misschien niet zo’n grote bekendheid als bijvoorbeeld die van Beethoven, maar ze is prachtig. De muziek is gemaakt door, voor en over Nederland en haar landschap. En er zijn honderden foto’s van Nederlandse en Belgische toeristen gemaakt in China en foto’s van Maastricht, omdat dit boek gebaseerd is op de periode van mijn leven daar.”

Kun je spreken van een nieuw soort literatuur?

“Lang geleden bestond de literatuur uit het mondeling doorgeven van verhalen. In de vorm van de book app kan dat op een nieuwe manier terugkomen. Lezen en schrijven zullen door de digitale technieken waarover wij nu beschikken anders worden dan in de afgelopen honderden jaren. Ze hoeven geen eenzame bezigheden meer te zijn, terwijl je alsnog kunt kiezen om alleen te zijn in lezen en schrijven.

Je kunt het ook zien als zowel lees- als schrijfbevordering. Veel mensen willen graag iets schrijven. Hier heb je de gelegenheid je eigen verhaal of anekdote op te schrijven, zodat  anderen het kunnen lezen en hun bevindingen achterlaten. Mensen kunnen niet alleen met mij, maar ook met elkaar discussiëren à la de social media, facebook bij., aanpak. Je krijgt een uitgebreide leesclub, een extra mogelijkheid naast een lezing of een boekenleesclub. Met als gevolg dat ook literatuur anders zal worden door de digitale vernieuwingen. ”

Je loopt hiermee voorop, in ieder geval in Nederland.

“Innovatie in de literatuur is nodig.  Daarnaast vereist de ontwikkeling in de boekenbranche  een antwoord. Die ontwikkeling kun je negeren, maar je kunt het feit ook onder ogen zien. Sterker nog, je kunt er zelfs je voordeel mee doen. Zijn de lezers ineens lui geworden dat ze minder boeken lezen? Nee, hun interesse verplaatst zich naar een nieuw terrein. De kunst is om de digitale vernieuwingen niet als bedreiging te zien, maar als kans. Ik probeer de digitale technieken de literatuur te laten dienen in plaats van ze de letterkunde te laten beconcurreren. De literatuur zo interessant te maken dat de gebruikers van smartphones en tablets de spelletjes laten zitten. Een vrijwillige gang naar de literatuur. Als je gelooft in je literatuur doe je er alles aan om literatuur levend te houden. Ik loop daarmee inderdaad voorop in Nederland en ik denk ook wel daarbuiten.”

Je bent 25 jaar in Nederland, eerst in Maastricht, later in Den Haag. Wanneer kreeg je echt het gevoel: ik hou van Nederland?

“Het is en kwestie van heel langzaam groeien. Ik houd van elk moment van ontwikkeling, geen stadium kun je overslaan.  Mijn Chinese gevoel is gaan samensmelten met mijn Nederlandse gevoel. Ik ben steeds meer een compleet mens.  Nederland is mijn vaderland geworden, China is mijn moederland. Het stemt me dankbaar. Daarnaast heb ik het optimisme van de Chinese dat China in de lift zit. Ik beschik over twee setten gereedschappen. Ik heb een vork en een mes én ik heb eetstokjes.”

Op 9 juni komt de samenwerking en interactie tussen de schrijfster, het orkest en het publiek op spectaculaire wijze samen. Kaarten voor dit concert zijn verkrijgbaar via de kassa van de Dr Anton Philipzaal op nummer 070-88 00 333 of online via kaarten bestellen.

Zie verder: Nederland, wo ai ni (Nederland, ik houd van jou).

www.luluwang.nl

Walter van Teeffelen

www.avantiproductions.nl

Foto: Theo Benschop

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook