fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kruipruimte isolatie voorkomt onnodige kou in winter

Ons huis kochten we tien jaar geleden. Ik viel als een blok voor de typische jaren ’50 gadgets. Zoals de ingemetselde brievenbus met aan de binnenkant een deurtje. Authentieke tegeltjes in de hal. Een doorgeefluik in de keuken. Kon je de borden aangeven aan degene die in de woonkamer stond. Alsof ik dat ging gebruiken. Nee. Maar we hebben het bij de verbouwing van de keuken wel laten zitten. Als een soort huisrelikwie.

Waar Robert en ook voor vielen, was de kelder. Een trappetje naar beneden en dan een kelder. Geweldig. We hebben er stellingkasten in gezet zodat er een mooie voorraad kan staan. De kerstspullen hebben we er ook maar gelijk neergezet. In die kelder zit ook een kruipruimte. Ik vind dat er altijd een beetje griezelig uitzien. Het ruikt ook muf. Als je door het gat kijkt, zie je zand. Robert heeft voor het gat een rooster gezet omdat familie muis zich uitstekend vermaakt in de kruipruimte.

De specialisten die onze centrale verwarming aanlegden, kropen er regelmatig in. Daar maakte ik een diepe buiging voor. Zij vertelden ons dat kruipruimte isolatie een goede manier van isolatie is omdat er in de wintermaanden een hoop kou kan binnenkomen.

Duurzame oplossing

Als je wilt isoleren is het handig om te bepalen wat je met de ruimte wilt doen. Stel dat er geen leidingen lopen dan is het een idee om de ruimte vol te spuiten met pur schuim. Hierdoor blijft je vloer veel  warmer en dat is lekker in de winter. Een andere optie is isoleren met platen. Vraag een specialist om hulp, hij kan je precies vertellen welke vorm goed isoleert. Als de ruimte vol zand ligt, vergt dat een andere aanpak. Naast platen, kun je ook isoleren met thermokussens en isolatiematrassen. Als je liever een duurzame oplossing wilt, zijn schelpen een goed alternatief. Veelgebruikt om de kruipruimte te isoleren is isolatiechips. En tenslotte zijn er de isolatieparels EPS die ervoor zorgen dat de vloer warmer is.

Kosten kruipruimte isolatie

Tot december vorig jaar was er 60 miljoen euro subsidie voor het isoleren van je huis beschikbaar. Daar hebben veel Nederlanders gebruik van gemaakt. Het subsidiepotje is nu leeg. Het enige dat rest is de BTW-verlaging; in plaats van 21 procent betaal je 6 procent op de arbeidskosten die een isolatiespecialist rekent.

Wat kost het? Gemiddeld betaal je voor een rijtjeshuis tussen de negenhonderd en twaalfhonderd euro, voor een hoekwoning tussen de duizend en dertienhonderd euro en voor een 2 onder 1 kapwoning tussen de elfhonderd en veertienhonderd euro. Bedenk wel dat je uiteindelijk geld bespaart omdat je huis goed is geïsoleerd.

Het is een vaak vergeten stukje huis, die kruipruimte, maar wel belangrijk.

Hebben jullie de kruipruimte geïsoleerd? Waarmee? We zijn heel benieuwd! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig :-). 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook