Ken je dat gevoel? Dat mensen noodgedwongen naar je luisteren en dat je ziet dat ze eigenlijk op hete kolen zitten? Kris wel. “Ik weet niet wat het is, maar telkens als ik iets zeg of opmerk, dan krijg ik het gevoel dat ik word afgewimpeld. Alsof alles wat ik zeg, er niet toe doet.”
Ongeduldige moeder
Als kind was Kris een rustig meisje dat het liefst lekker met poppen speelde of aan het knutselen was. “Mijn ouders hebben er lang over gedaan om kinderen te krijgen en toen ze dachten dat het voor hen niet was weggelegd, zat ik opeens in de buik van mijn moeder. Mijn moeder was toen al over de veertig, maar zielsgelukkig met haar zwangerschap.” Je zou denken dat Kris dan heel gewenst is. “Ja, dat zou je denken. En ik denk dat dat ook wel zo is, maar ik merkte als kind al dat mijn moeder niet altijd even veel geduld met me had. Mijn vader wel, hij en ik begrepen elkaar wat beter.
Nee kind, doe maar niet
Wat Kris nooit heeft begrepen is dat haar moeder haar zo weinig liet doen. “Kleine meisjes willen hun moeder toch helpen? Dus als mijn moeder de was had gedaan en met een grote mand naar beneden kwam om de natte kleding buiten op te hangen, dan wilde ik helpen. Maar dat mocht nooit. Ja en dat de was misschien niet werd opgehangen zoals zij dat wilde, dat is toch niet erg?” Vond de moeder van Kris wel en dus wimpelde ze haar dochter regelmatig af. “Ga maar lekker met je poppen spelen, mama hangt de was wel op.”
Zet jij maar koffie
Nu Kris volwassen is en getrouwd is met Sander, gaat het er niet veel anders aan toe. “San en ik hebben een jaren vijftig huis gekocht. Een droomhuis, maar ook een enorm klushuis. Er moet zoveel gebeuren en telkens als we wat aanpakken, blijkt dat er nog meer achterstallig onderhoud is waarover de vorige bewoners hebben gezwegen. Nou goed denk ik dan, laten we onze schouders eronder zetten en aan de slag gaan. Maar als ik bijvoorbeeld voorstel om de slaapkamers te behangen, dan wil Sander dat niet. Hij wil dat zelf doen, maar niet met mij. Hoe erg is het als er een baan behang niet helemaal recht op de muur terecht is gekomen, dat maakt toch niet uit? Voor San wel en behangen doet hij met zijn beste vriend en ik mag koffie zetten.”
Hoort niet bij jouw taak
Als telefoniste en receptioniste heeft Kris een drukke doch leuke baan. “Ik werk nou vijf jaar voor dat bedrijf en vind zelf dat het heel goed gaat. Collega’s die om hulp vragen, help ik graag en snel en mijn baas moppert soms wel, maar dat negeer ik. Waarover ik nooit iets hoor, dat ik uit mezelf dingen doe en als ik daarmee bezig ben, wordt het weer uit mijn handen weggenomen onder het mom: dat hoort niet bij jouw takenpakket. Het maakt niet uit als ik dan tegensputter en zeg dat ik het helemaal niet erg vind om dat te doen. Met een smoesje word ik afgewimpeld. Ik begrijp het gewoon niet zo goed allemaal.”
Je bent onhandig
Kris wordt er een beetje wanhopig van en besluit het een vriendin te vragen. “Marjan kent me al heel lang dus ik voelde me vertrouwd genoeg om het met haar te bespreken. Toen ik haar vroeg of zij het idee had dat mensen mij steeds maar afwimpelen zag ik aan haar gezicht dat ze een beetje werd overvallen door mijn vraag. Na even doorpraten en -vragen vertelde ze me dat er inderdaad mensen in mijn omgeving zijn die liever niet hebben dat ik bepaalde dingen doe. ‘Waarom?’, vroeg ik haar. Ze vertelde dat mijn vrienden me soms super onhandig vinden en daarom me regelmatig afpoeieren.”
En ook bijdehand
Naast de onhandigheid van Kris is er nog een reden waarom mensen haar continu afwimpelen. “Ze vinden me te bijdehand en te opdringerig. Ik wist niet wat ik hoorde. Ik? Bijdehand? Ik wil gewoon helpen en ja, van sommige zaken heb ik nou eenmaal verstand. Maar als niemand naar me wil luisteren dan ben ik toch een roepende in de woestijn?”
Heb jij weleens het gevoel dat je wordt afgewimpeld? Dat mensen liever niet hebben dat je iets doet of dat je ergens bij bent? Hoe ga je daarmee om? Wij zijn heel benieuwd naar jullie reacties! Reageren kan in de comments onder dit artikel.
Bovenste afbeelding: Christian Wiediger via Unsplash
Joris -
Natuurlijk is het wèl erg als er een baan behang niet helemaal recht op de muur terechtkomt. Elke baan is de basis voor de volgende baan; alles erna zit dus scheef. Dan kun je namelijk de komende jaren tegen de matige afwerking aankijken of je kunt opnieuw beginnen. Hetzelfde voor de was vroeger; als je het niet goed ophangt, droogt het minder snel of lopen de vouwen op de verkeerde plekken. In die twee door jou genoemde voorbeelden is het dus handiger als je je er niet mee bemoeit. Van zaken waar je dus evident geen verstand hebt, is het beter dat je je er juist niet tegenaan bemoeit. Het is altijd handig als mensen weten wat ze niet weten – hun eigen kennis en kunde reëel kunnen beoordelen en vooral ook erkennen wat ze niet kunnen.