fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kinderen voorlezen: hoe doe je dat nou op de allerleukste manier?

Kinderen voorlezen: hoe doe je dat nou op de allerleukste manier?

Voordat kinderen (hopelijk) zelf boeken gaan verslinden, is het goed om te beginnen met het voorlezen ervan. Ikzelf las vroeger mijn oudste altijd voor en eigenlijk al vanaf dat hij een paar maanden oud was. Onze jongste heeft vanwege zijn beperking wat minder geduld ervoor. Wel jammer, want het is goed voor zijn ontwikkeling. Ook toen ik nog in de kinderopvang werkte las ik ‘mijn kinderen’ regelmatig voor. Maar kinderen voorlezen: hoe doe je dat nou op de allerleukste manier? Ik gooi er een aantal tips in, lees je mee?

Laat het kind zelf een boek kiezen

Natuurlijk is dit bij hele kleine kinderen nog niet aan de orde, maar zodra ze zelf een keuze kunnen maken is het goed om ze ook te betrekken bij het uitkiezen van een voorleesboek. Laat hem/haar het boek goed bekijken en besluiten of dit hem wel of niet wordt. Wat ik wel adviseer: geef het kind niet de keuze tussen 25 boeken. Dit is te veel en daarnaast gaat het je ook uren kosten op deze manier (niet echt bevordelijk als het bijvoorbeeld bijna bedtijd is). Twintig minuten voorlezen per dag is het advies, dus je zou dit ook over twee momenten kunnen verdelen. Bijvoorbeeld tien minuten na het ontbijt en tien minuten voor het slapengaan.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kinderboekjes.nl (@kinderboekjes.nl)

Bekijk de kaft voordat je het boek openslaat

Bekijk voordat je begint met voorlezen eerst samen het hele boek aan de buitenkant. Wat ziet het kind allemaal? Waar denkt hij/zij dat het over zal gaan? Door dit te doen wek je de interesse, ontstaat er interactie en zal het er uiteindelijk voor zorgen dat er met meer concentratie zal worden geluisterd.

Voorlezen moet leuk zijn

Voorlezen is belangrijk, maar het moet wel altijd leuk zijn en blijven. Is het boek dat is uitgekozen toch minder leuk dan verwacht, forceer het dan niet door het uit te lezen, maar laat het kind een ander boek kiezen. Je kunt het altijd op een later moment nog eens proberen.

Gebruik je stem

Voorlezen is best een kunst en niet iedereen is er even goed in. Echter, oefening baart kunst. Zet eens een gek stemmetje op (zijn er verschillende karakters – zoals die in de Bumba boekjes, houd die verschillende stemmen dan wel vol), lees wat sneller voor om het spannend te maken, of juist heel rustig als dit beter past binnen het verhaal. Emoties horen er natuurlijk ook bij…dus een beetje krokodillen tranen op z’n tijd, of heel hard lachen hoort erbij. Niets is te gek voor kinderen, dus schamen hoef je je niet.

Afwisseling in het soort boeken

Probeer ook eens verschillende soorten boeken voor te lezen zoals boeken op rijm, prentenboeken, kinderboekjes, informatieve boeken of tijdschriften. Je leert het kind dat teksten op verschillende manieren kunnen worden gebruikt en dat het dus erg belangrijk is om uiteindelijk zelf te kunnen (leren) lezen. Op deze manier kan er ook meteen worden ontdekt wat hij/zij het leukste vindt als het gaat om lezen.

Stel tussendoor vragen

Vraag tussendoor of het kind bepaalde verwachting heeft van de volgende bladzijdes, dus over hoe het verhaal loopt. Vraag wat hij/zij in bepaalde situaties zou doen, of wat er te zien is op de illustraties in het boek. Door de interactie kan er misschien zelfs wel een leuk gesprekje ontstaan.

Moeilijke woorden bespreken

Komen er moeilijke woorden voor in de tekst (althans, woorden die het kind nog niet kent), dan is het goed om hier even bij stil te staan. Leg uit wat het precies betekent en lees er niet even snel overheen. Het is alleen maar goed voor de woordenschat om het kort en bondig ui te leggen.

100 keer hetzelfde verhaal voorlezen

Niet meteen iets waar je zelf voor voor zou kiezen, maar sommige verhalen ‘moet’ je echt 100 keer voorlezen. Voor kinderen is herhaling belangrijk (goed voor het geheugen) en daar moet je zo nu en dan echt even mee dealen. Kinderen vinden het fijn om te weten wat er komt en maken graag het verhaal zelf af.

Lees jij wel eens voor? En welk boek is dan favoriet? We lezen het graag in de comments!

Afbeelding: Lina Kivaka – Pexels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook