fb
Damespraatjes Damespraatjes

Is een koortslip gevaarlijk en moet je er mee naar de dokter?

Heerlijk! Het mooie weer is begonnen. Voor sommige mensen is dit helaas ook de tijd dat ze weer last van een koortslip krijgen. Het is geen mooi gezicht, het is pijnlijk en ook nog eens super besmettelijk. 

Wat is een koortslip eigenlijk?

Een koortslip is een infectie van de huid op of in de buurt van de lippen. Het wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Het virus zit in het vocht van de blaasjes en door knuffelen en kussen kan het virus zich verspreiden. Ook kan het doorgegeven worden door gebruik van (niet goed schoongemaakt) bestek, kopjes of lippenbalsem van iemand die besmet is.

Het komt niet alleen op de lippen voor, maar soms ook op de neus. Er verschijnt een plekje dat pijn doet, maar ook kan jeuken of branden. Het plekje wordt wat groter en roder en er kunnen kleine blaasjes ontstaan. Die blaasjes drogen na een paar dagen op en dan blijven er korstjes achter. Over het algemeen is de koortslip binnen 1 week genezen. Maar heb je het herpesvirus eenmaal opgelopen, dan blijf je hier last van houden en komen de blaasjes vaak terug, meestal op dezelfde plaats.

Kun je een koortslip voorkomen?

Helaas kun je een koortslip niet voorkomen. Het herpes virus zit in de zenuwcellen van je huid. Sommige mensen zijn al besmet vanaf hun kleuterleeftijd. Het kan zijn dat je zelfs al wordt geboren met dit virus als je moeder besmet is. Goed nieuws: deze moeders geven tijdens de zwangerschap via het bloed beschermende antistoffen aan de baby mee.

Heb je het virus in je dan kan dit worden geactiveerd door zonlicht, koorts, menstruatie of stress. Voor veel mensen die met vakantie gaan en dan eindelijk van hun rust en de zon kunnen genieten is dit geen pretje. Een troost: binnen een week is het vermoedelijk weer verdwenen.

Op deze manieren voorkom je dat je het virus activeert:

  • Bescherm je goed tegen de zon en gebruik ook voor je lippen een zonnebrand.
  • Zorg dat je voldoende weerstand hebt. Gezond eten en zorg voor voldoende slaap en lichaamsbeweging.

Is een koortslip gevaarlijk?

Meestal kan het geen kwaad, het is pijnlijk en niet mooi om te zien, maar je wordt er niet ziek van. Het is wel super besmettelijk, zowel via de mond en via seksueel contact. Voor pasgeboren baby’s kan het wel een gevaar vormen, behalve wanneer ze via hun moeder al anti-stoffen hebben opgebouwd (zoals hierboven beschreven).

Lees ook: Foto van baby met herpes bewijst waarom je niet iedereen met je kind moet laten knuffelen

Wanneer een baby besmet raakt kunnen ze binnen enkele dagen tot weken blaasjes op de huid of slijmvliezen krijgen. Of ze worden er ziek van (zonder blaasjes). Hierbij ontstaan verschijnselen als koorts, benauwdheid, slecht drinken, braken of sufheid. Voorkom dit door je kind niet te kussen als de koortslip actief is en was iedere keer goed je handen.

  • Bescherm je goed tegen de zon en gebruik ook voor je lippen een zonnebrand.
  • Zorg dat je voldoende weerstand hebt. Gezond eten en zorg voor voldoende slaap en lichaamsbeweging.

Moet je er mee naar de dokter?

Over het algemeen kan een koortslip geen kwaad en zal die binnen een week helemaal verdwenen zijn. In de volgende gevallen moet je er echt even mee naar de huisarts:

  • Als de blaasjes na twee weken nog niet weg zijn.
  • De ontsteking verspreidt zich.Het kan zijn dat er dan bacteriën in de blaasjes terecht zijn gekomen die nog een andere infectie hebben veroorzaakt.
  • Als je pasgeboren baby blaasjes heeft.
  • Als je pasgeboren baby ziek wordt enkele dagen tot weken na contact met iemand die een koortslip heeft (of heeft gehad).

Lees ook: 

Bron: Thuisarts.nl

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook