fb
Damespraatjes Damespraatjes

Is je rits kapot? Zo kun je ‘m zelf repareren

Paniek! Rits kapot en meestal zie ik dat dan als een soort van “total loss” van mijn kledingstuk. De waarde van het laten maken weegt vaak niet op tegen het kopen van een nieuwe spijkerbroek, jas of vest. Zo zonde! Maar er is hoop. Ik kwam een tof artikel over het zelf maken van je rits tegen op Lifehacking.nl en graag wil ik de handigste tips met jullie delen. Is je rits kapot? Zo kun je ‘m zelf repareren!

1. Tip voor als je ritssluiting vast zit

Zelf gebruik ik hier altijd vaseline voor. Dat is een redelijk neutraal product en laat geen verkleuringen achter. Maar in het artikel op Lifehacking wordt geadviseerd om een potlood te gebruiken. Wrijf het lood van de potlood op de rits. Het grafiet daarin werkt namelijk als smeermiddel, waardoor hij sneller los komt. Ik ga deze tip zeker uitproberen als mijn rits weer vastzit.

2. Tip voor als je de tanden van de rits niet aansluiten

Dit kan het geval zijn als hij behoorlijk vast zit. Onderneem dan de hierboven genoemde stap. Heeft dat niet geholpen check dan of er iets tussen de rits is gaan zitten, bijvoorbeeld een draad of een stofrandje. Is dat ook niet het geval, check dan alle tanden van je rits. Als een van de tandjes is kromgetrokken dan kun je ‘m meestal vrij makkelijk weer met een tang of pincet rechtzetten.

3. Tip voor als je rits niet omhoog blijft zitten, maar steeds afzakt

Omdat je natuurlijk niet de hele dag te horen wilt krijgen dat je gulp openstaat is het handig om dit probleem snel te verhelpen. Het kan zijn dat de rem van je ritsglijder kapot is en het is best lastig om dit te verhelpen (zie hieronder), maar je kunt dit ook met het volgende trucje oplossen. De simpelste manier is om een sleutelring door de rits te halen en deze vast te zetten aan de knoop van je broek. Heb je geen sleutelring, dan kun je ook een elastiekje gebruiken, die door de ritsglijder halen en het elastiekje vastzetten aan je broek.

4. Tip voor als je ritsglijder kapot is

Tja, meestal is dit mijn afhaakmoment en besluit ik om of mijn broek te laten maken of ‘m weg te doen. Maar vanaf nu niet meer! Je kunt de ritsglijder namelijk  vervangen door een nieuwe. Gebruik een tangetje om de oude te glijder te verwijderen en daarna kun je vrij simpel een nieuwe glijder op de tanden zetten. Via de onderstaande video word je op weg geholpen en kun je zien hoe je het moet aanpakken.

Rits laten repareren of nieuwe kopen?

Lukt het je zelf niet om je rits te repareren? Dan kun je dit laten doen of een nieuwe kopen. Wat je doet, hangt af van verschillende factoren, zoals de ernst van de schade en de waarde van het kledingstuk waarop de rits zich bevindt. Als de rits van een waardevol kledingstuk zoals een jas of een broek kapot is, kan het de moeite waard zijn om deze te laten repareren. Een professionele kleermaker kan vaak de rits vervangen of repareren, waardoor je kledingstuk weer bruikbaar wordt. Dit is vooral een goede optie als het kledingstuk van hoge kwaliteit is en je er nog veel gebruik van wilt maken.

Aan de andere kant, als de rits kapot is op een kledingstuk van mindere waarde of als de schade te groot is om economisch te worden gerepareerd, kan het verstandiger zijn om gewoon een nieuwe rits te kopen. Ritsen zijn relatief betaalbaar en er zijn veel doe-het-zelf-opties beschikbaar om een rits te vervangen. Dit kan vooral handig zijn als je handig bent en vertrouwd bent met het vervangen van ritsen. Kortom, de beslissing om je rits te laten repareren of een nieuwe rits te kopen, hangt af van de waarde van het kledingstuk en de ernst van de schade. Overweeg de kosten van reparatie, de waarde van het kledingstuk en je eigen vaardigheden voordat je een beslissing neemt.

Welke broeken zijn momenteel hip?

De definitie van “hip” kan variëren afhankelijk van de modetrends en persoonlijke voorkeuren. Op dit moment zijn er echter enkele broekstijlen die als trendy en modieus worden beschouwd.

  1. Mom jeans: Mom jeans zijn een retro-stijl die de laatste tijd weer helemaal in de mode is. Ze hebben een losse pasvorm, een hoge taille en zijn meestal gemaakt van stug denim. Mom jeans geven een nonchalante en vintage uitstraling aan je outfit.
  2. Wijde broeken: Wijde broeken, zoals palazzo broeken of culottes, zijn ook populair. Ze zijn comfortabel, luchtig en geven een elegante en moderne uitstraling. Deze broeken zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en stoffen, waardoor je ze kunt dragen voor zowel formele als informele gelegenheden.
  3. Paperbag waist broeken: Broeken met een paperbag waist, oftewel een hoge taille die wordt geaccentueerd met een oversized tailleband, zijn momenteel ook trendy. Deze broeken zijn vaak gemaakt van lichte stoffen en hebben een losse pasvorm, waardoor ze zowel stijlvol als comfortabel zijn.
  4. Rechte pijpen: Rechte pijpen zijn een tijdloze keuze die altijd trendy blijft. Ze zijn veelzijdig en flatterend voor verschillende lichaamstypes. Kies voor een broek met een iets verkorte lengte voor een eigentijdse uitstraling.
  5. Joggingbroeken: Joggingbroeken hebben de afgelopen jaren een modieuze transformatie ondergaan. Tegenwoordig zijn er stijlvolle varianten verkrijgbaar die gemaakt zijn van luxe stoffen en zijn voorzien van trendy details, zoals ritsen of strepen aan de zijkant.

Onthoud dat trends komen en gaan, en het belangrijkste is om te kiezen wat bij jouw persoonlijke stijl en lichaamsvorm past. Experimenteer met verschillende broekstijlen en kies degene waarin jij je het meest zelfverzekerd en comfortabel voelt.

Praat mee

Ga jij je rits zelf repareren? Of koop je liever gewoon een nieuwe broek? Ik ben heel benieuwd!

5 reacties

Anja -

Jaartal moet zijn jas 🧐

Anja -

Ik mis ook een ‘tandje’ van mijn jaartal net als Eric, is daar een oplossing voor?

eric -

En als een ’tandje’ mist? Kun je de rits dan toch nog maken?

nellie visser -

hoera, rits los gekregen, dankzij de tips

Joris -

Een afzakkende rits omhoog houden met een sleutelring of elastiekje om de knoop is geen repareren, maar een noodoplossing tot je thuis bent. Tenzij Beun de Haas.

Reageer ook