fb
Damespraatjes Damespraatjes

Is een knobbel bij je grote teen gevaarlijk?

knobbel grote teen

Heel raar, maar mannen hebben bijna nooit last van een Hallux Valgus, een knobbel die aan de zijkant van de voet kan ontstaan ter hoogte van de grote teen. Mogelijk hebben vrouwen er vaker last van door de schoenen die ze dragen: een te hoge hak of een vernauwing bij de tenen. 

Wat is een Hallux Valgus

De grote teen groeit in plaats van naar voren enigszins naar binnen, waardoor het gewricht van deze teen aan de buitenkant juist naar buiten groeit, met als resultaat een knobbel. Deze knobbel wordt ook wel een “bunion” genoemd. Deze knobbel of bunion kan vaak erg pijnlijk zijn. Je voet past niet meer goed in je schoen en het wordt zelfs heel pijnlijk om je schoenen te dragen. De bobbel is niet gevaarlijk, alleen maar heel lastig.

Lees ook: Elsbeth (45): Ik kreeg een enorme hekel aan mijn voeten door die lelijke knobbel

Waardoor ontstaat het?

Zoals gezegd kan het ontstaan door slechte schoenen, maar ook kan de klacht (mede) veroorzaakt worden door slapte in de gewrichtskapsels, peesafwijkingen,  of stand-afwijking van de voeten.

Wat kun je er aan doen?

Vaak zijn de klachten niet zo erg. Wel als de knobbel zich ontwikkelt en steeds groter wordt.

1. Goede schoenen. In ene vroeg stadium kunnen goede schoenen verlichting geven.

2. Eenvoudige middelen als opvulschuim tussen de tenen de stand van de voet wat gecorrigeerd worden.

3. Roep de hulp van een podotherapeut of orthopeed in. Soms kan met tapen of medical tapen resultaat behaald worden: de stand van de grote teen kan met tape worden gecorrigeerd. Ook kunnen podotherapeutische zolen worden aangemeten om de afwijkingen van de voet te corrigeren.

4. Hulpstukken gebruiken, te denken valt aan een siliconen orthese of nacht spalk om de teen in een rechte positie te dwingen.  Een voorbeeld is de Valguloc. Deze zijn vooral geschikt om ’s nachts te dragen. De Valguloc kun je zelfs gewoon via Bol.com bestellen, bestelinfo.

Lees ook: Wat zijn de oorzaken van hielspoor?

5. Operatief verwijderen. Heb je echt heel veel last van die bobbel bespreek dan zeker bij de huisarts de mogelijkheden van een operatie. In Nederland wordt de hallux valgus vrij vaak operatief behandeld.

Bij twijfel over een behandelmethode? Altijd bij de huisarts aan de bel trekken.

Lees ook:

Bronnen:

Hielspoorinfo

 

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Sophie -

Ik heb hier heel veel last van en mijn grote teen staat dan ook flink naar binnen. Doordat artsen hier nooit veel aandacht aan hebben geschonken en ik met mijn beroep veel loop en til is hierdoor beginnende artrose ontstaan. Ik ben nog maar 26 jaar. Alle bovengenoemde oplossingen zijn niet altijd haalbaar zoals in mijn geval. Misschien operatie in de toekomst, maar ze kunnen ook niet met zekerheid zeggen dat het dan niet terugkomt.

M. Mattheeuwse -

Een van de meest effectieve manieren om de knobbel bij je voeten te laten verdwijnen, is iets wat je zelf kunt doen, namelijk voettraining. Dit is een soort fysiotherapie met allerlei oefeningen om de spieren in de voeten te versterken en zo de voetstand te verbeteren. Kijk op voettraining.nl voor meer informatie, voor het bestellen van de training of voor adressen waar je terecht kunt voor een persoonlijk trainingsschema.

Reageer ook