fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat zijn de oorzaken van hielspoor en hoe ga je hiermee om?

Je weet niet hoe heerlijk het is om gewoon gezond te zijn, tot het moment waarop je dat niet bent. Pas wanneer je daadwerkelijk een hele nacht aan het overgeven bent, met knallende koppijn op bed ligt of je bijna niet kunt bewegen door de rugpijn, besef je wat een luxe het is als je gezond bent. Zo is het helaas ook met hielspoor, een vervelende aandoening aan de voet. Maar wat zijn de oorzaken van hielspoor precies en hoe ga je ermee om? We leggen het je graag uit in dit artikel. 

Wat is hielspoor?

Tussen je hiel en tenen bevindt zich een brede pees. Op de plek waar deze pees aan de hiel vastzit, kun je last krijgen van pijn. Het hebben van pijn op deze plek wordt hielspoor genoemd. Het is dus niet de hiel die pijn doet, maar de aanhechting van de pees. Veel mensen omschrijven hielspoor als een felle pijn onder de hiel, welke mild begon en steeds erger wordt. Als je lang staat en loopt kan het pijnlijk zijn en ook hebben veel mensen meer last net na het opstaan. Ook als je lang hebt gezeten en weer in beweging komt, kan het pijnlijker zijn. Daarnaast kan het pijn doen als je op een harde vloer loopt of op de pijnlijke plek drukt. Bij veel mensen trekt de pijn weg als ze zitten of liggen.

Wat zijn de oorzaken van hielspoor?

Hielspoor komt vooral voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar oud. In sommige gevallen wordt het ook bij kinderen gezien, maar in dat geval ligt er vaak een andere oorzaak aan ten grondslag.

Wat de exacte oorzaken van hielspoor zijn, staan niet precies vast. Artsen denken dat het kan optreden als er lang of veel spanning heeft gestaan op de pees onder je voet. Daarnaast denken artsen dat je een verhoogd risico op hielspoor hebt als je veel overgewicht hebt, je veel of lang achter elkaar staat, je doet aan hardlopen, je heel weinig beweegt, je platvoeten of holvoeten hebt, je een korte achillespees hebt en/of bij een korte kuitspier.

Wat kun je doen bij hielspoor?

Als je het vermoeden hebt dat je hielspoor hebt, kan de huisarts onderzoeken of dit daadwerkelijk het geval is. Hielspoor gaat in principe vanzelf over, maar dit kan soms maanden tot een jaar duren. Je kunt paracetamol slikken tegen de pijn. Werkt dit onvoldoende? Neem dan contact op met je huisarts.

Daarnaast is het belangrijk om de voet niet te zwaar te belasten. Ver lopen of lang staan zijn dan ook niet aan te raden. Stil zitten is ook niet verstandig, dus blijf wel in beweging. Draag hierbij schoenen die lekker zitten, bijvoorbeeld speciale schoenen voor hielspoor. Wil je toch graag sporten? Begin dan rustig en bouw de belasting steeds verder op. Ook kan je kiezen voor sporten waarbij je de aanhechting van de pees sowieso minder belast, zoals zwemmen of fietsen.

Naar de huisarts

Gaat het ondanks het opvolgen van deze adviezen niet beter, vertrouw je het niet of heb je aanvullende vragen? Neem dan contact op met je huisarts. Ook kun je op Thuisarts meer betrouwbare informatie over hielspoor vinden.

Heb jij last van pijn onder je voet? En was jij bekend met de oorzaken van hielspoor? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂 

Foto door Daria Shevtsova via Pexels

1 reactie

Joris -

Is dit artikel toevallig reclame?

Reageer ook