fb
Damespraatjes Damespraatjes

Elsbeth (45): ‘Ik kreeg een ontzettende hekel aan mijn voeten door die lelijke knobbel’

Als meisje trok Elsbeth bijna dagelijks de hakken van haar moeder aan. Klossend liep ze door het huis. “Ik vond het prachtig. Mijn moeder zag er zo vrouwelijk uit met pumps. Ze liep altijd op hakken, ook toen ze zwanger was van mij en mijn broer. Ik ken haar niet anders.” Het was voor Elsbeth vanzelfsprekend dat zij, als ze later groot was, ook de prachtigste schoenen met hoge hakken zou dragen. Ze kon niet wachten en ze was zestien toen ze er al op tippelde. Tegenwoordig trekt ze ’s ochtends haar sneakers aan omdat naar haar hakschoenen kijken alleen pijn doet.

“Ik heb last van Hallux Valgus, dat is zo’n grote bobbel aan mijn grote teen. Deze aandoening komt vooral bij vrouwen voor omdat de grote teen steeds meer naar de andere tenen toegroeit. Daardoor ontstaat er een heel lelijke knobbel op de voet.” Ze verging van de pijn als ze haar hakken aantrok. “Sommige pumps kon ik niet eens meer aan omdat mijn voet er niet meer inpaste.”

Oorzaak

Op internet speurde Elsbeth naar informatie. Ze las dat door het dragen van hoge hakken tijdens het lopen druk komt te staan op de voorvoet. Een te smalle toelopende voorkant van de pump zorgt ervoor dat de grote teen naar buiten wordt gedrukt. Daardoor ontstaat scheefstand en de pijn bij het lopen. “Niet alleen heb ik altijd hakken gedragen, de aandoening komt ook bij ons in de familie voor. Mijn oma had er last van. Zij had niet alleen een knobbel aan haar voet, maar ook hamertenen. Ik weet nog goed dat ze een gaatje had geknipt in het leer van haar schoen zodat de hamerteen lucht kreeg. Hilarisch vond ik dat.”

Niet gevaarlijk wel pijnlijk

Hallux Valgus is niet gevaarlijk, het is vooral pijnlijk en veel vrouwen vinden het lelijk. “Als ik op de sportschool ga douchen, weet ik niet hoe snel ik mijn sokken weer aan het doen. Ik schaam me echt voor mijn voeten. Zomers kan ik geen slippertjes aan, want die knobbel bulkt erover heen. Dat is echt geen gezicht. Mijn man vindt het geen probleem, zegt dat het helemaal niet opvalt. Maar dat zegt hij vooral om mij een plezier te doen.”

Epitact reddende engel

Tegen een operatie ziet Elsbeth enorm op. Van anderen heeft ze gehoord dat het behoorlijk pijnlijk is. “Toen ik het er met een vriendin over had, zei ze dat is iets had gehoord of gelezen over het merk Epitact. Dat zou producten hebben die de pijn verlichten, corrigeren en beschermen. Ik ben naar de drogist gegaan en zij hadden de producten nog maar net binnen, het is echt net op de markt. De medewerkster liet de Epitact Hallux Vallux corrigerende orthese zien. Deze orthese zet de grote teen rechter en beschermt tegen de pijn.” Ook is er een beschermer van hetzelfde merk op de markt die om de voet past en aanvoelt als een tweede huid. “Deze beschermer is een gelkussen voor mensen die heel veel pijn aan de knobbel hebben en de grote teen niet meer zijwaarts kunnen bewegen. Het geeft direct verlichting omdat de druk wordt geabsorbeerd door de hoge kwaliteit siliconen.”

Hallus V. in fixatieband 6469

Af en toe hakken

Elsbeth is blij dat haar vriendin haar op de producten wees. “Ik kan nu heel af en toe weer eens hakken aan, als ik bijvoorbeeld een feestje heb. Het mooie is dat de beschermer en orthese wasbaar zijn door ze in het waszakje te doen die je erbij krijgt als je een van de producten koopt.” De knobbel verdwijnt er niet door, maar het is draaglijk. “Als het echt niet meer gaat, dan laat ik me opereren. Maar ik probeer dat zo lang mogelijk uit te stellen.”

Epitact is een merk ontwikkeld door voetspecialisten, met naast producten voor Hallux Valgus ook producten voor pijn onder de voorvoet en hielspoor.

2 reacties

Martijn -

Inderdaad, als er geen beweging meer in het gewricht zit, dan gaat het niet lukken om de teen te corrigeren. In veel gevallen is er echter nog wel wat aan te doen. Misschien goed om op http://www.pedimarkt.nl/wiki/hallux-valgus even verder te lezen. De Epitact oplossingen zijn daar overigens ook te koop.

Ello -

Probleem is dat het bot inmiddels vergroeit is en dat verhelp je dus niet met een spalk. Blijvend gecorrigeerd worden is niet mogelijk. Alleen een operatie zal helpen.

Reageer ook