fb
Damespraatjes Damespraatjes

In dit land geen menstruatie-armoede, maar gratis tampons en maandverband

Eerlijk gezegd hoorde ik vandaag pas over het begrip menstruatie-armoede. Dat je zo arm bent dat je geen tampons of maandverband kunt kopen. In veel landen is dat voor meisjes een reden om niet naar school te gaan en thuis te blijven.  Hoe vreselijk is dat! In Schotland is nu een wetsvoorstel aangenomen waarin menstruatieproducten gratis worden verstrekt bij apothekers, buurthuizen en jeugdclubs.

Baanbrekende wetgeving

Vanaf 2018 werden tampons en maandverband al gratis aangeboden aan studenten zodat ze in ieder geval wel naar school kunnen komen. Maar vanaf nu zijn de producten voor iedereen gratis en zo wil men de menstruatie-armoede doorbreken en de positie van vrouwen verbeteren.

Lees ook: Orale seks tijdens je menstruatie, kan dat gewoon?

Via Twitter liet de Schotse premier Nicola Sturgeon weten dat het belangrijk beleid is voor vrouwen en meisjes. “Trots om te stemmen voor deze baanbrekende wetgeving, die Schotland het eerste land in de wereld maakt dat gratis menstruatieproducten verstrekt aan iedereen die dat nodig heeft”

Menstruatie-armoede ook in Nederland

Ook in Nederland hebben we te maken met menstruatie-armoede. Hier is echter nog geen onderzoek naar gedaan en er zijn nog weinig gegevens beschikbaar.  Ik ben wel nieuwsgierig wat de wetgeving van Schotland voor gevolgen heeft voor de rest van de wereld. Gaan wij het voorbeeld van de Schotten volgen?

Heel benieuwd wat jullie ervan vinden. Zouden maandverband en tampons ook in Nederland gratis verstrekt moeten worden? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Bron: NOS.nl

Reageer ook