fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoge rugpijn? Hoe kun je het voorkomen en genezen zonder fysiotherapeut?

Zelf ben ik een enorme sportfreak! Het liefst zit ik dagenlang op de fiets, breng menig uurtje in de sportschool door en speel af en toe nog een potje waterpolo. Kan me een leven zonder sporten niet voorstellen, maar eerlijk gezegd is het ook pure noodzaak. Door mijn zittende werk ben ik heel gevoelig voor pijn in mijn rug.  Maak ik lange werkdagen achter mijn bureau en laat daardoor het sporten links liggen, dan is het bijna zeker dat ik rugpijn krijg. De ene keer lage rugpijn, maar ook wel eens hoge rugpijn.

Ontstaan hoge rugpijn

Hoge rugpijn kan op meerdere manieren ontstaan. Werk je veel boven je hoofd dan kan het heel geleidelijk ontstaan en wordt het steeds een beetje erger. Ook kan het er in schieten, bijvoorbeeld bij zwaar werk, tillen bij een verhuizing. In beide gevallen is het heel belangrijk om een juiste houding aan te nemen.

Hoe kun je het voorkomen?

1. Zorg voor een gezond gewicht. Door overgewicht is de kans op rugklachten groter. Dat geldt trouwens niet alleen voor je rug. Je knieen kunnen door overgewicht ook flink belast raken.

2. Beweeg voldoende. Dat zorgt er meteen voor dat de kans op overgewicht kleiner is en spieren worden sterker waardoor ze beter tegen een stootje kunnen. Denk er wel aan dat je een goede warming-up doet. En ga bijvoorbeeld niet rennen op schoenen met een slechte vering.

3. Zorg voor een goede werkhouding. Zit je veel uren achter je bureau, investeer dan in een goede stoel en juiste hoogte hiervan ten opzichte van je tafel of bureau. Grotere bedrijven huren vaak ergotherapeuten in om zich hierbij te laten adviseren. Sta ook regelmatig even op van je werkplek, wandel een stukje door je bedrijf (ook nog eens goed voor de contacten) en rek je af en toe even helemaal uit.

4. Let op hoe je iets optilt. Ooit ben ik door mijn rug gegaan door een zakje met wasgoed uit mijn auto te tillen. Het gewicht van dit tasje was slechts 3 kilo, maar voldoende om mij uit balans te krijgen. De dag ervoor had ik veel hard gelopen (niet zo goed getraind en nauwelijks een warming-up en cooling-down gedaan) en wilde dat tasje even snel pakken, niet dus! Houd bij goed tillen 3 dingen in gedachten: beweeg zoveel mogelijk symmetrisch, span je buikspieren aan en ga door je knieeen. Dit helpt echt!

5. Slaap op een goed matras. Een paar jaar geleden hebben we een heel goed bed gekocht. Een boxspring met een mooie topper. Hoe het precies allemaal werkt weet ik niet, maar wat ik wel weet is dat ik vanaf dat moment een stuk minder last van mijn rug had. En ik slaap ook ongelofelijk veel beter. Laat je in een bedden speciaal zaak goed adviseren en geef aan van welke klachten je last hebt; je nek, hoge rugpijn of lage rugpijn.

Toch rugpijn? Wat nu? 

Ga letterlijk niet bij de pakken neerzitten. Blijf bewegen! Heb je pijn in je rug als gevolg van overbelasting, dan gaat het vaak vanzelf weer over. Neem een pijnstiller en ga vooral niet stilzitten. Vermijd wel het zware tilwerk voor een aantal dagen.

Hyperventilatie, maagproblemen, stress, slijtage van een tussenwervelschijf of hartproblemen, kunnen ook zorgen voor hoge rugproblemen. Heb je het idee dat er sprake is van een van deze kwalen neem dan onmiddellijk contact op met je huisarts. 

Blijft de pijn aanhouden ook als je het een aantal dagen hebt aangekeken en pijnstillers hebt genomen, ga dan ook naar de huisarts. Hij zal onderzoeken of er iets anders aan de hand is dan overbelasting en je zo nodig doorverwijzen naar een fysiotherapeut, chiropractor of specialist.

Lees verder

7 tips om spierpijn te verhelpen of te voorkomen

3 stappen om van je lage rugpijn af te komen zonder fysiotherapeut

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook