Hoeveel koppen gemberthee mag je maximaal drinken per dag?

Vanuit verschillende hoeken krijg ik zo’n drie keer per dag het advies om een kop gemberthee te drinken. Als ik nies, als ik vertel dat ik aan het afvallen ben, als ik vertel dat ik veel sport. Noem maar op. Het is hip om gemberthee te drinken voor wat dan ook. Braaf als ik ben heb ik natuurlijk meteen gemberwortel gekocht en ben nu grootgebruiker. Tot een vriend me tijdens de lunch vertelde dat hij een klein onderzoekje op internet had gedaan om uit te vinden hoeveel koppen gemberthee je eigenlijk op een dag mag drinken in verband met eventuele schadelijke effecten. In het vervolg zou hij het beperken tot 2 a 3 koppen op een dag.

Dit is waarom gember zo vaak aangeraden wordt

1. Verwarmend effect. Van zichzelf is thee natuurlijk al lekker warm, maar gember maakt het ook nog een beetje spicey, waardoor je van binnen lekker warm wordt.

2. Afvallen. Mensen die willen afvallen gebruiken vaak gemberthee.

3. Als je je niet lekker voelt. Er zijn mensen die enorm opknappen van het drinken van gemberthee als ze diarree hebben, misselijk zijn of een opgeblazen gevoel hebben.

4. Helpt tegen alles. Het zou de opname van allerlei voedingsstoffen verbeteren en je suikerwaardes in balans houden. Het zou ontstekingen remmen en artritis en artrose verminderen.

Eigenlijk te veel om op te noemen. Zoveel dat je er bijna wantrouwig van wordt en de wetenschappelijke onderbouwing hebben we op internet niet direct kunnen vinden. Het lijkt trouwens sowieso dat iedereen op internet elkaar een beetje napraat over gember.

De mogelijke nadelige effecten van gemberthee

  • Gember werkt als bloedverdunner. Ben je gezond dan zul je er bij 2 a 3 koppen geen last van hebben. Maar als je al problemen met je bloed hebt of je gebruikt medicijnen of pijnstillers die je bloed kunnen verdunnen, dan kan het zelfs gevaarlijk worden om gemberthee te drinken.
  • Maag- en darmproblemen. Je kunt pijn in je buik krijgen bij te veel gember gebruik.
  • Het dehydrateert. Gember onttrekt vocht uit je lichaam en daardoor zou je kunnen uitdrogen.
  • Andere negatieve effecten. Gember kan je slaperig, duizelig en verward maken. Het kan er ook voor zorgen dat je hartslag onregelmatig wordt.

Niet echt een eensluidend antwoord

Voor zowel de negatieve- als positieve werking van gemberthee hebben we niet echt een eensluidende wetenschappelijk onderbouwing kunnen vinden. Hoe zit het nu met gemberthee? Kunnen we dat wel of niet onbeperkt drinken?

Advies gevraagd aan het Voedingscentrum

We hebben van de week met het Voedingscentrum gebeld en later ook nog gemaild. We hebben de volgende vraag gesteld:

Hoeveel koppen gemberthee zou je zonder gezondheidsrisico’s te lopen kunnen drinken op een dag?

Antwoord van het Voedingscentrum: “Helaas kan ik je geen definitief antwoord geven van wat een absolute max is bij het drinken van gemberthee. We weten wel dat gemberthee niet dezelfde voordelen met zich meebrengt als groene en zwarte thee. Gember kan plantengifstoffen bevatten, die gezondheidsrisico’s met zich meebrengen als je er vaak en veel van binnenkrijgt, maar dat gebeurt niet bij één kopje per dag. Nogmaals is het wel onmogelijk te zeggen: als je X van gemberthee drinkt, wordt het gevaarlijk. Variatie is altijd het beste en bij thee hebben groene en zwarte thee onze voorkeur. Hierbij wat meer informatie over groene en zwarte thee: http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/waarom-is-groene-of-zwarte-thee-drinken-gezonder-dan-kruidenthee-zoals-rooibosthee.aspx

Conclusie

Zoals met alles het geval is gebruik ook gemberthee met mate. Gebruik je medicijnen overleg dan zeker met je arts of je gemberthee kunt drinken. Zelf drink ik ongeveer 2 koppen gemberthee op een dag en dat blijf ik ook gewoon doen. Daarnaast drink ik zwarte- en groene thee en drink koffie en veel water.

Natuurlijk zijn we heel benieuwd naar jullie ervaringen met gemberthee. Drink je het vaak en heb je gemerkt dat het invloed heeft op je gezondheid? Laat je het ons weten in de comments onder dit artikel?

 


16 reacties

joh.Lovink -

ik drink èèn liter water met gesneden plakjes gember per dag[tegen jichtaanvallen] èn cafeïnevrije
koffie[bij elkaar zo’n 2,5 liter per dag] ik krijg wel last van mijn prostaat, waarschijnlijk teveel vocht
in de avond. tegen de jicht werkt het perfect

Ron -

ik drink twee thermosflessen (0,8 liter) per dag met ongeveer 2 centimeter verse gember erin per fles. dat is 4 cm gember per dag en merk er eigenlijk niets van.

Harma -

Tot 2 wk geleden dronk ik veel gemberthee. Lekker en gezond (denk je). Tot ik last kreeg van onrust in mijn lijf en ‘s nachts zo’n last had van hartritmestoornis, wat echt niet fijn was. Ben gaan googelen en vond ook idd de nadelige effecten. En bovendien slik ik bloedverdunners, direct gestopt met gember en voel me nu weer beter en slaap weer rustiger. Mark nu wel na 2 wk dat er weer kleine puistjes en oneffenheden in mijn gezicht krijg. Het werkt wel, maar door de negatieve bijwerkingen toch maar niet meer gebruiken.

j walkotte -

Ik drink de gehele dag gemberthee ,en voel me top heb last van jicht.
tevens motiveert het je levensstijl en voedings gewoonte,immers je bent bewuster bezig

Tanja -

Hoi, ik ben in de overgang en had veel last van opvliegers. Ik ben voor 2 maand geleden begonnen met 2 koppen verse gemberthee met honing en tot mijn verbazing blijver de zware opvliegers beperkt tot enkele keer beetje warm .
Graag wilde ik dit even delen.

Els -

Ik drink nu een jaar ‘s morgens versgezette gember thee met een schepje Cylon kaneel en honing.
Ben gestopt met maagbeschermers en had veel last van maagzuur vanwege mijn metformine. Heb totaal geen last meer van maagzuur door de gemberthee.

W Slagter. -

Hallo, ik had aldoor lage zeurende pijn in onderbuik, na allemaal onderzoeken in ziekenhuis kwam er helemaal niets uit! Zo’n drie weken voor deze onderzoeken ben ik begonnen met een theelepel kurkuma s’morgens door de yoghurt(griekse) en iedere dag ook een kop gemberthee, gember en citroen en beetje honing, klachten zijn verdwenen. Beweer niet dat dit zeker komt door bovenst poeder en thee maar klachten zijn wel weg!!!

Andrea bosten -

Gember moet je niet blijven eten of drinken je kunt het best een maand of 2 in nemen maar dan is het beste om t ook 2 maanden niet in tenemen. Gember werkt als antibiotica het pijnstillend ontekings remmend en net zoals medicijnen is dit iet goed om constant in tenemen maar ook eens een tijd te laten staan…

M.Moors -

Sinds 2 jaar drink ik s’morgens gember thee met een lepel honing,ook de gember eet ik op.
Ongeveer een stukje van 2 cm.
Ik ben daar aan begonnen omdat ik een artikel las over spierpijn en waar ze dus gember en curcuma aanraden.
Bij mij helpt het echt,ik voel me fit , en zonder spierpijn.

Trijntje Lambers -

Waar kan ik Gember thee bestellen.

carla -

Dat bestel je niet, je koopt gewoon een suk verse gember in de supermarkt. daar snij je dunne plakjes van die je in een kop met heet water gooit. Het is nog lekkerder met een schijfje citroen erbij en scvhepje honing

lessinnes Daniel -

ik ongeveer een halve liter gember tee met een lepeltje citroensap per dag, ik moet inderdaad minder puffen voor mijn asthma, een betere vertering, voel mij ook stukken beter

Stefanie van meenen -

Ben zelf begonnen met een eigen drankje op basis van appelsap en gember en curcuma… Ik zoek nog naar de juiste verhouding….. Contacteer me voor meer info

rita brouwer -

hoi ik ben ook bezig met afvallen en hoeveel gemberthee mag je drinken

groetjes rita brouwer

Henny de Bakker -

Ik drink nu vanaf september eerst 2 komen geraspte gember thee met 1 zoetje. De laatste paar weken 1 kom per dag. Ik heb astma (geen benauwdheid) en ik merk dat ik minder hoef te puffen. Ik ben er blij mee.

Berdin.Groeneveld . -

Dag Ik drink twee bekers Gember thee ook een liter water plus twee kopjes koffie en een glasje rode wijn elke dag en toch blaas ontsteking. Van gember thee heb ik soms het gevoel of ik blaas ontsteking heb , Drink gemberthee nu ongeveer 1 jaar Graag u oordeel hier over mvg

Reageer ook