fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoeveel koppen gemberthee mag je maximaal drinken per dag?

Vanuit verschillende hoeken krijg ik zo’n drie keer per dag het advies om een kop gemberthee te drinken. Als ik nies, als ik vertel dat ik aan het afvallen ben, als ik vertel dat ik veel sport. Noem maar op. Het is hip om gemberthee te drinken voor wat dan ook. Braaf als ik ben heb ik natuurlijk meteen gemberwortel gekocht en ben nu grootgebruiker. Tot een vriend me tijdens de lunch vertelde dat hij een klein onderzoekje op internet had gedaan om uit te vinden hoeveel koppen gemberthee je eigenlijk op een dag mag drinken in verband met eventuele schadelijke effecten. In het vervolg zou hij het beperken tot 2 a 3 koppen op een dag.

Dit is waarom gember zo vaak aangeraden wordt

1. Verwarmend effect. Van zichzelf is thee natuurlijk al lekker warm, maar gember maakt het ook nog een beetje spicey, waardoor je van binnen lekker warm wordt.

2. Afvallen. Mensen die willen afvallen gebruiken vaak gemberthee.

3. Als je je niet lekker voelt. Er zijn mensen die enorm opknappen van het drinken van gemberthee als ze diarree hebben, misselijk zijn of een opgeblazen gevoel hebben.

4. Helpt tegen alles. Het zou de opname van allerlei voedingsstoffen verbeteren en je suikerwaardes in balans houden. Het zou ontstekingen remmen en artritis en artrose verminderen.

Eigenlijk te veel om op te noemen. Zoveel dat je er bijna wantrouwig van wordt en de wetenschappelijke onderbouwing hebben we op internet niet direct kunnen vinden. Het lijkt trouwens sowieso dat iedereen op internet elkaar een beetje napraat over gember.

Lees ook: Hoeveel koppen muntthee kunnen mannen drinken (zonder dat het hun libido beïnvloedt)?

De mogelijke nadelige effecten van gemberthee

  • Gember werkt als bloedverdunner. Ben je gezond dan zul je er bij 2 a 3 koppen geen last van hebben. Maar als je al problemen met je bloed hebt of je gebruikt medicijnen of pijnstillers die je bloed kunnen verdunnen, dan kan het zelfs gevaarlijk worden om gemberthee te drinken.
  • Maag- en darmproblemen. Je kunt pijn in je buik krijgen bij te veel gember gebruik.
  • Het dehydrateert. Gember onttrekt vocht uit je lichaam en daardoor zou je kunnen uitdrogen.
  • Andere negatieve effecten. Gember kan je slaperig, duizelig en verward maken. Het kan er ook voor zorgen dat je hartslag onregelmatig wordt.

Niet echt een eensluidend antwoord

Voor zowel de negatieve- als positieve werking van gemberthee hebben we niet echt een eensluidende wetenschappelijk onderbouwing kunnen vinden. Hoe zit het nu met gemberthee? Kunnen we dat wel of niet onbeperkt drinken?

Mode 2022
Mode 2022

Advies gevraagd aan het Voedingscentrum

We hebben van de week met het Voedingscentrum gebeld en later ook nog gemaild. We hebben de volgende vraag gesteld:

Hoeveel koppen gemberthee zou je zonder gezondheidsrisico’s te lopen kunnen drinken op een dag?

Antwoord van het Voedingscentrum: “Helaas kan ik je geen definitief antwoord geven van wat een absolute max is bij het drinken van gemberthee. We weten wel dat gemberthee niet dezelfde voordelen met zich meebrengt als groene en zwarte thee. Gember kan plantengifstoffen bevatten, die gezondheidsrisico’s met zich meebrengen als je er vaak en veel van binnenkrijgt, maar dat gebeurt niet bij één kopje per dag. Nogmaals is het wel onmogelijk te zeggen: als je X van gemberthee drinkt, wordt het gevaarlijk. Variatie is altijd het beste en bij thee hebben groene en zwarte thee onze voorkeur. Hierbij wat meer informatie over groene en zwarte thee: http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/waarom-is-groene-of-zwarte-thee-drinken-gezonder-dan-kruidenthee-zoals-rooibosthee.aspx

Conclusie

Zoals met alles het geval is gebruik ook gemberthee met mate. Gebruik je medicijnen overleg dan zeker met je arts of je gemberthee kunt drinken. Zelf drink ik ongeveer 2 koppen gemberthee op een dag en dat blijf ik ook gewoon doen. Daarnaast drink ik zwarte- en groene thee en drink koffie en veel water.

Natuurlijk zijn we heel benieuwd naar jullie ervaringen met gemberthee. Drink je het vaak en heb je gemerkt dat het invloed heeft op je gezondheid? Laat je het ons weten in de comments onder dit artikel?

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

36 reacties

Truus -

Aan de apotheker gevraagd om gember te gebruiken. Er moet 7 uur tussen zitten bij gebruik van bloedverdunners. Oppassen dus

Jimmy -

Ik neem 5 liter water en 5 gembers kook dit een uur die er 5 citroenen in en halve pot honing
Dan laat ik het afkoelen en doe een liter in een fles de ijskast in voor mijn werk lekker frisdrank
Dus een liter per dag heel de week zo lekker

Wilma de Koning -

Ik drink al ruim 2 jaar elke dag een aantal glazen verse gemberthee verspreid over de dag. Vorige week was mijn verse gember op en was ik het ook vergeten te kopen: dus 3 dagen geen gemberthee gedronken. Na 3 dagen kreeg ik ontzettend last van mijn darmen en voelde ik mij ziek en misselijk. Nadat ik weer verse gemberthee had gedronken, knapte ik aanzienlijk op. Je lichaam went dus zeker ook aan de gember.

Debbie -

Ik drink sinds 1,5 jaar ook gemberthee. In de ochtend eerst een glas met citroensap en daarna gemberthee, vind het ook heerlijk.
Maar de laatste tijd krijg ik erg veel last van maagzuur en ben dan ook gestopt met het drinken van gemberthee en de klachten zijn aanzienlijk minder. Ik zal het best wel weer gaan drinken omdat ik het zo lekker vind, maar ik denk dat ik het voorlopig maar hou bij kamillethee.

Barry 010 -

Ik slik sinds februari 2017 bloedverdunners. Had gelezen dat gember goed voor je gezondheid is. Helpt als je er thee van zet met sterrenanijs en verse munt en gemberwortel drink het meestal in december januari februari omdat het de koudste maanden zijn. Maak dan een thermoskan vol waar ik dan twee dagen mee doe. Voel me er goed bij. Doe het dan elke week een kan zetten. Maar dan 2 weken en dan volgende maand weer. Gebruik de gemberwortel ook in me eten en salade gebruik dan 2-3 cm. Gebruik het met mate. Heb er weinig klachten van die ze hier beschrijven. Me vriendin kwam er mee dat ik moest uit kijken. Zal morgen me huisarts raadplegen.

Monique -

Sinds kort helemaal verkocht aan gember terwijl ik het nog geen eens lustte tot voor kort dus. Ik maak er thee van, maar ook bouillon. De laatste dagen voelde ik me raar… Licht in mijn hoofd, ik was verward en soms denk ik dat ik met momenten zelfs vergat adem te halen. Het is een vreemde gewaarwording, maar ik kon niet zo snel en verklaring vinden van wat ik op dat moment ervaarde, maar het beangstigende me wel enigszins. Zo was ik iets van plan een wilde iets doen…. En zo was ik me radeloos aan het afvragen wat ik nou van plan was te doen. Echt helemaal de kluts kwijt…. Kortsluiting… Geen idee. Zelfs even bang dat er iets gaande was in mijn hersenpan en mogelijk dat ik weet ik veel…. Hersenbloeding of infarct kon krijgen, wist ik veel. … Uiteraard niet mijn zorgen uitgesproken want ik ben geen hypochonder, maar wel probeerde ik mezelf in de gaten te houden en voor de zekerheid hele kleine signalen af te geven naar mijn omgeving. Ineens bij het inschenken van mijn zoveelste koppie gember thee op mijn werk schoot het mij te binnen om op te zoeken of een teveel aan gember ook risico’s met zich mee kon brengen…. Tja… Toen viel alles op zijn plaats en had ik een verklaring voor de ongemakkelijke kwaaltjes welke ik ondervond. Nu maar met mate aan de gember en ondervinden hoe ik er mee om ga.

Diana Elens -

Ik was ook grote fan van gemberthee. Dronk het zowel koud of warm, de hele dag door. Tot ik plots hevige diarree kreeg die ik niet kon verklaren. Tot ik de bijwerkingen van gember las. Ik heb de gemberthee niet meer gedronken en mijn diarree was gelijk weg! Ik denk dat ik echt overdreven heb in het gebruik. Ik ga nu wel voorzichtiger aandoen!

Lynn -

Vandaag eigenlijk voor het eerst gemberthee gedronken, had een nieuwe thermoskan van dopper (550ml) gekregen en dacht even lekker gezond te doen.
Gespreid over de dag 2 flessen leeg gedronken, gember met citroen en honing (heerlijk) vanavond was ik ineens heel moe, een beetje in de war en aan de diarree. Na wat zoeken op internet achter de nadelen van gember gekomen, morgen naar iets minder gember haha

Ditty -

Hallo allemaal, sinds begin september ben ik begonnen met gember drinken uit een liter thermoskan. Ik heb december geraapt en in langwerpige vormpjes gedaan en ingevroren. Iedere dag pak ik een bevroren stukje wat ik in de thermosfles doe. Ik heb gelukkig nergens last van gekregen. Ik ben ook sinds begin september iets anders gaan eten en met behulp van acupunctuur nu 5 kilo kwijt. Heb het idee dat mijn artrose ook iets minder pijnlijk is, ondanks de ontstekingsremmer. Ik ga nu wel na het lezen van sommige artikels over naar minder gemberthee, voor het geval dat. Alhoewel een liter, ook 3 grote glazen zijn. 🙂

Fran -

Ik drink na het ontbijt 1 kop gemberthee , ik rasp hiervoor 2 cm gember doe er een dikke schijf citroen in en 1 koffielepel bio honing
Heerlijk en voldoende vit c en al het goede van honing en gember ! Minder last van branderige maag

Renate -

Hallo, mij werd verteld dat ik dit moest drinken, om af te vallen. ik kook een liter water en doe het in een kan met een stuk gember zo lang als mijn duim, in plakjes gesneden, laat het trekken en drink een beker thee, zonder honing, citroen of mint. Heerlijk!
Daarna zet ik het in de koelkast en drink het koud, in de middag en in de avond nog n beker.
Ik heb geen trek in eten, natuurlijk eet ik wel iets hoor, maar er is in 2 wkn wel 2 kilo af.
Het kan zijn dat ik misschien iets meer opvliegers ervan krijg, maar het was ook wel heelmwarm, dus dubbel op!
Kan het kwaad als ik een liter gemberthee per dag drink?
Koud met warm weer is het heerlijk drinken.
Graag jullie reaktie.

ExpatGirl -

Ik dacht even gezond te doen en heb na het avondeten 2 potten gemberthee gedronken, met best wat verse gember (-/ 8 schijfjes). Voelde lekker warm in de avond, maar werd wakker met hevige buik/maag kramp. Ik ben gezond en fit, geen gezondheidsklachten…maar te enthusiast met gember is geen goed idee. Wees voorzichtig!

Jessica -

Hoelang heb je last van maag buikpijn klachten gehad

Suzanne -

Ik drink zo’n 4 koppen verse gember thee met citroen of sinaasappel per dag. Merk dat ik veel en vaak moet plassen.

Kim -

Ik drink dus de hele dag door gember thee.. Gewoon omdat ik het lekker vind.

Een vriendin attendeerde mij erop dat het misschien ook weleens niet zo gezond kon zijn. Ik ben meteen aan het googelen geslagen natuurlijk! En nu lees ik jouw blog..

Maar ik vraag me af, als je het in de smoothie of je gerecht doet dan krijg je toch veel meer binnen dan dat je er thee van trekt?

In mijn thee ververs ik de gember eigenlijk bijna niet, ik schenk gewoon steeds nieuw gekookt water in mijn kop waar de gemberschijfjes in liggen.

En hoe zit het dan met de mensen in Azië? Volgens mij gebruiken zij dagelijks gember in hun gerechten? Of is dat een verkeerde interpretatie? Nederlanders eten natuurlijk ook niet elke dag kaas 😉

Verwarrend dit 🙂

Maar ik ga naar aanleiding van wat ze bij het voedingscentrum zeggen toch maar minderen dan! Denk ik..

Sylvia -

Ik drink ook heel de dag gemberthee en vind t heerlijk. Ik gebruik ook een klein stukje gember voor een hele dag omdat ik weer opnieuw heet water in de kan doe. Dus gelijk aan jou Kim. Maar ik heb er geen last van dus blijf hier lekker van genieten. Hopelijk jij ook.

Bianca -

Ik ben van de week begonnen met gemberthee drinken maar denk dat ik iets teveel heb genomen. Had last van diarree. Heb ook wel 4 koppen over de dag gedronken, waarvan 2 voor het slapen gaan. Ik deed er ongeveer een liter water in met 7 dunne plakjes verse gember en liet het ook nog even trekken een kwartier na het koken. Heb ook wat last van mn maag..ben dus even gestopt. Nog meer die last hebben gehad van diarree bij iets teveel?

Karina -

Hoy vraagje hoeveel drink ik best vd thee Kheb artrose en spierpijn dank u alvast

hein -

zinds vier maanden trink ik gember in me bier en tat buvald mu parima……hef een sjtuk minder las vam hoofpijn en mijn frouw….die is weg….foetsie.. dus ik befehl ietereen gember aan…..

Noor -

drink je vers getrokken gember voor of na het eten?

joh.Lovink -

ik drink èèn liter water met gesneden plakjes gember per dag[tegen jichtaanvallen] èn cafeïnevrije
koffie[bij elkaar zo’n 2,5 liter per dag] ik krijg wel last van mijn prostaat, waarschijnlijk teveel vocht
in de avond. tegen de jicht werkt het perfect

Ron -

ik drink twee thermosflessen (0,8 liter) per dag met ongeveer 2 centimeter verse gember erin per fles. dat is 4 cm gember per dag en merk er eigenlijk niets van.

Harma -

Tot 2 wk geleden dronk ik veel gemberthee. Lekker en gezond (denk je). Tot ik last kreeg van onrust in mijn lijf en ’s nachts zo’n last had van hartritmestoornis, wat echt niet fijn was. Ben gaan googelen en vond ook idd de nadelige effecten. En bovendien slik ik bloedverdunners, direct gestopt met gember en voel me nu weer beter en slaap weer rustiger. Mark nu wel na 2 wk dat er weer kleine puistjes en oneffenheden in mijn gezicht krijg. Het werkt wel, maar door de negatieve bijwerkingen toch maar niet meer gebruiken.

j walkotte -

Ik drink de gehele dag gemberthee ,en voel me top heb last van jicht.
tevens motiveert het je levensstijl en voedings gewoonte,immers je bent bewuster bezig

Tanja -

Hoi, ik ben in de overgang en had veel last van opvliegers. Ik ben voor 2 maand geleden begonnen met 2 koppen verse gemberthee met honing en tot mijn verbazing blijver de zware opvliegers beperkt tot enkele keer beetje warm .
Graag wilde ik dit even delen.

Els -

Ik drink nu een jaar ’s morgens versgezette gember thee met een schepje Cylon kaneel en honing.
Ben gestopt met maagbeschermers en had veel last van maagzuur vanwege mijn metformine. Heb totaal geen last meer van maagzuur door de gemberthee.

W Slagter. -

Hallo, ik had aldoor lage zeurende pijn in onderbuik, na allemaal onderzoeken in ziekenhuis kwam er helemaal niets uit! Zo’n drie weken voor deze onderzoeken ben ik begonnen met een theelepel kurkuma s’morgens door de yoghurt(griekse) en iedere dag ook een kop gemberthee, gember en citroen en beetje honing, klachten zijn verdwenen. Beweer niet dat dit zeker komt door bovenst poeder en thee maar klachten zijn wel weg!!!

Andrea bosten -

Gember moet je niet blijven eten of drinken je kunt het best een maand of 2 in nemen maar dan is het beste om t ook 2 maanden niet in tenemen. Gember werkt als antibiotica het pijnstillend ontekings remmend en net zoals medicijnen is dit iet goed om constant in tenemen maar ook eens een tijd te laten staan…

M.Moors -

Sinds 2 jaar drink ik s’morgens gember thee met een lepel honing,ook de gember eet ik op.
Ongeveer een stukje van 2 cm.
Ik ben daar aan begonnen omdat ik een artikel las over spierpijn en waar ze dus gember en curcuma aanraden.
Bij mij helpt het echt,ik voel me fit , en zonder spierpijn.

Trijntje Lambers -

Waar kan ik Gember thee bestellen.

carla -

Dat bestel je niet, je koopt gewoon een suk verse gember in de supermarkt. daar snij je dunne plakjes van die je in een kop met heet water gooit. Het is nog lekkerder met een schijfje citroen erbij en scvhepje honing

lessinnes Daniel -

ik ongeveer een halve liter gember tee met een lepeltje citroensap per dag, ik moet inderdaad minder puffen voor mijn asthma, een betere vertering, voel mij ook stukken beter

Stefanie van meenen -

Ben zelf begonnen met een eigen drankje op basis van appelsap en gember en curcuma… Ik zoek nog naar de juiste verhouding….. Contacteer me voor meer info

rita brouwer -

hoi ik ben ook bezig met afvallen en hoeveel gemberthee mag je drinken

groetjes rita brouwer

Henny de Bakker -

Ik drink nu vanaf september eerst 2 komen geraspte gember thee met 1 zoetje. De laatste paar weken 1 kom per dag. Ik heb astma (geen benauwdheid) en ik merk dat ik minder hoef te puffen. Ik ben er blij mee.

Berdin.Groeneveld . -

Dag Ik drink twee bekers Gember thee ook een liter water plus twee kopjes koffie en een glasje rode wijn elke dag en toch blaas ontsteking. Van gember thee heb ik soms het gevoel of ik blaas ontsteking heb , Drink gemberthee nu ongeveer 1 jaar Graag u oordeel hier over mvg

Reageer ook