fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe word je zzp’er in de zorg?

zzp er in de zorg

In Nederland kiezen steeds meer mensen ervoor om als zzp’er in de zorg aan de slag te gaan . Zzp’er zijn heeft namelijk zo zijn voordelen. Maar hoe ga je aan de slag als zelfstandige in deze branche? In dit artikel leggen we het je uit!

Bedenk of het iets voor jou is

De eerste stap die je moet nemen om zzp’er te worden, is om na te gaan of het wel iets voor jou is. Als zzp’er ben je ondernemer en dat brengt bepaalde implicaties met zich mee. Er zitten natuurlijk wat voordelen aan het ondernemerschap. Zo heb je meer vrijheid, omdat je tijd niet wordt ingedeeld door een baas. Zeker als je een gezinsleven moet combineren met je baan, dan kan ondernemen een uitkomst zijn.

Tegelijkertijd kleven er ook een aantal nadelen aan het ondernemen. Zo heb je minder zekerheid van inkomsten, omdat je niet zeker weet hoeveel werk er beschikbaar zal zijn. Bovendien moet je een goede administratie bijhouden, wat ook niet voor iedereen weggelegd is. Als je de stap neemt om als zzp’er aan de slag te gaan, dan word je in feite ondernemer. Het is dus belangrijk om vooraf bij jezelf na te gaan of ondernemen wel bij jou past.

Zorg voor de juiste inschrijvingen

Als je besloten hebt dat zzp’er in de zorg  iets voor jou is, dan is het tijd voor de volgende stap. In de zorg moet je namelijk op de juiste plekken ingeschreven staan. Uiteraard moet je ingeschreven staan bij de KVK, want je gaat tenslotte voor jezelf beginnen. Maar naast de KVK moet je ook zorgen voor een inschrijving bij het BIG-register, moet je je aanmelden als nieuwe zorgaanbieder en moet je een AGB-code en een VOG aanvragen. Je merkt het al, er zijn aardig wat zaken die je moet regelen. Lees je dus goed in en schakel eventueel professionele hulp in als je zeker wilt weten dat alles goed gaat.

Bepaal je prijs

Als je alle administratieve zaken achter de rug hebt, dan is het tijd voor de volgende stap: het bepalen van je prijs. Als ondernemer bepaal jij namelijk het tarief wat je gaat ontvangen en niet je opdrachtgever. In theorie kun je dus vragen zoveel je wilt. In de praktijk zit dit natuurlijk wel iets anders. Als een potentiële opdrachtgever vraagt om je prijs, dan kun je niet zeggen wat je wilt. Als je een veel te hoge prijs vraagt, dan gaat de opdracht natuurlijk naar een ander.

Haal je eerste opdrachten binnen

Klaar met de opzet? Dan is het tijd om opdrachten binnen te halen. Er zijn platformen beschikbaar voor zzp in de zorg waar je je aan kunt melden om gekoppeld te worden aan opdrachtgevers. Als je al eerder in de zorg gewerkt hebt, dan kun je ook aankloppen bij een oude werkgever met de vraag of die misschien een opdracht voor je heeft.

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Reageer ook