fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe weet je of je een te lage bloeddruk hebt?

Als een zwangere vrouw wat duizelig is wordt vaak vermoed dat ze een te lage bloeddruk heeft. Dat kan een signaal zijn er dat misschien iets mis is. Maar over het algemeen lijkt een lage bloeddruk niet zoveel kwaad te kunnen. Maar je kunt er ondertussen wel last van hebben. En is een lage bloeddruk echt wel zo onschuldig als vaak wordt gezegd?

Wat is een lage bloeddruk?

Volgens de Hartstichting is een te lage bloeddruk een bloeddruk die zo laag is, dat iemand klachten heeft. Dit kan bij de ene persoon bij andere bloedwaarden zijn dan bij de andere persoon.

Bloeddruk is de druk in de bloedvaten. Als je hart samentrekt en zo het bloed je lichaam in stuwt, is de druk in je bloedvaten op z’n hoogst. Dat heet de bovendruk. Als je hart daarna weer ontspant ontstaat er een lagere druk. Dat noemen we de onderdruk. Normaal is de bovendruk lager dan 140 en de onderdruk lager dan 95 mmHg.

Voor mannen en vrouwen zijn er kleine verschillen. Mannen hebben een lage bloeddruk bij waarden onder de 110/70 mmHg. En voor vrouwen liggen die waarden onder de 100/60 mmHg.

Kan een lage bloeddruk kwaad?

Over het algemeen kan een lage bloeddruk geen kwaad en gaan de klachten gewoon weer over. Als er al klachten zijn, want dat is lang niet altijd het geval. En zijn die klachten er niet, dan is het meestal heel onschuldig. Een lage bloeddruk geeft geen grotere kans op hart- of vaatziekten. Een hoge bloeddruk wel volgens de Hartstichting.

Dit zijn de symptomen van een lage bloeddruk

  • Duizeligheid en licht in het hoofd. Vaak ook bij het opstaan
  • Zwarte vlekken voor de ogen. Een beetje vergelijkbaar met zwarte vlekken bij een migraine aanval. De zwarte vlekken vallen extra op in een lichte ruimte.
  • Misselijkheid en wazig zien. Soms zelfs met overgeven.
  • Vermoeidheid. Vaak wordt dit niet als symptoom gezien omdat dit ook zo veel andere oorzaken kan hebben
  • Flauwvallen. Als dit regelmatig gebeurt, dan moet je natuurlijk naar de dokter. Doordat je valt en niet meer bij bewustzijn bent kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.

Wat kan de oorzaak zijn van een te lage bloeddruk?

Bij rust is je bloeddruk meestal wat lager dan bij inspanning. Hierdoor kunnen er schommelingen ontstaan bij dag en nacht. Ook kan de temperatuur van invloed zijn. Warm weer kan leiden tot een lagere bloeddruk en vooral oudere mensen kunnen daar last van hebben.

Meestal is er geen duidelijke oorzaak voor een lage bloeddruk, maar het komt in de volgende gevallen wel voor:

  • als je bepaalde medicijnen gebruikt
  • als je een tijdje koorts hebt gehad
  • als je in korte tijd veel vocht verliest (bij overgeven of diarree)
  • als je een kwaal hebt die de pompkracht van het hart vermindert
  • als je een aandoening van de hersenen hebt

Soms kan de bloeddruk heel plotseling dalen door een heftig bloedverlies of bij een bloedvergiftiging.

Wanneer ga je naar de huisarts met een te lage bloeddruk?

We adviseren je om naar de huisarts te gaan als je er last van hebt. Klinkt als een open deur, maar vaak is het aan de hand van een paar tips eenvoudig te verhelpen en je huisarts kan je hierbij adviseren. En als je af en toe flauw valt als gevolg van een te lage bloeddruk adviseren we je zeker om naar de huisarts te gaan.

Heb jij last van een te lage bloeddruk?

Op wat voor manier kwam jij er achter dat je bloeddruk te laag was? En heb je er iets aan gedaan om het weer omhoog te krijgen? We zijn heel benieuwd naar jouw ervaringen. Fijn als je ze met ons deelt bij de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook