fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe red je je witte shirt als die verkleurd is in de donkere was?

wit shirt verkleurd

Je kunt jezelf wel voor je kop slaan als je je mooie nieuwe shirtje per ongeluk hebt meegewassen met de zwarte was. Of je zou de tijd heel graag even terug willen draaien als je er na een wasbeurt van bijna een uur achterkomt dat het witte overhemd van je man verkleurd is en licht roze is geworden. Wij hebben uitgezocht hoe je je witte shirt, truitje, overhemd, broek, slipje, BH etcetera in die gevallen toch weer mooi wit krijgt! Vaak zijn deze kledingstukken kostbaar, wel zo handig als er dan een reddingsplan voorhanden is. Hieronder ons vijf stappenplan!

Stap 1. Sorteer je was zo snel mogelijk

Haal het witte kledingstuk dat is verkleurd zo snel mogelijk weg van de gekleurde was om verdere verkleuringen te voorkomen. Iedere minuut telt in dit geval. Snel handelen loont in dit geval zeker! Dus zo snel mogelijk uit de wasmachine halen. Dat vind ik trouwens sowieso een goed idee omdat je wasgoed dan vaak lekkerder ruikt. Weet je trouwens hoe lang je je kledingstuk maximaal in de wasmachine kunt laten zitten zonder dat het gaat stinken? We schreven er eerder een artikel over: Hoe lang kun je was eigenlijk in de wasmachine laten zitten?

Stap 2. Gooi het verkleurde kledingstuk niet in de wasdroger

De verkleurde plekken kunnen dan nog meer in de stof trekken, waardoor je ze er helemaal niet meer uitkrijgt. Ook loop je het risico dat andere kledingstukken verkleurd raken. Helaas krijg je de vlekken er dan niet meer uit en zijn er nog meer kledingstukken verpest. Zo wordt een klein foutje een dure aangelegenheid, zeker als er meerdere (dure) kledingstukken in de wasmachine en droger zaten.

Stap 3. Lees de wasvoorschriften goed

En check vooral of je bleekmiddel mag gebruiken om je kledingstukken te herstellen en wat de maximale temperatuur is waarop je het kledingstuk kunt wassen. Je moet natuurlijk zien te voorkomen dat de vlekken er straks uit zijn, maar dat je shirtje enorm is gekrompen haha! Dat is een worse case scenario!

Lees ook: Hoe krijg je een inktvlek uit je kleding?

Stap 4. Weken in azijn of bleekmiddel

Doe je kledingstukken in een grote bak of gootsteen. Giet er 250 milliliter azijn bij en daarna 4 liter koud water. Laat dit ongeveer een half uurtje weken. Mag je je kleding volgens het wasvoorschrift met bleekmiddel wassen, dan kun je in plaats van de azijn 60 milliliter bleekmiddel gebruiken. Let op dat je geen chloor bleekmiddel gebruikt. Dit is veel agressiever en het kan je kleding lelijk beschadigen.

Stap 5. Uitspoelen en wassen

Na het weken ga je de kledingstukken met koud water uitspoelen. Daarna kun je ze in de wasmachine wassen, met je gewone wasmiddel, maar met een koud wasprogramma. Tot slot laat je je kledingstuk aan de lucht laten drogen en stop het bij voorkeur niet in de wasdroger. Gewoon ouderwets aan de waslijn of op een wasrekje.

Je kledingstuk nog steeds verkleurd?

Heb je bovenstaande stappen allemaal doorlopen en is je was nog steeds verkleurd? Dan is je laatste redmiddel om een kant en klaar ontkleuringsmiddel te kopen en dit te gebruiken. Kijk hier ook weer goed op de verpakking hoe je dit middel het beste kunt gebruiken (maar dat is misschien een open deur haha). Maar natuurlijk hopen we dat de 5 hierboven genoemde stappen jullie al op weg zullen helpen en jij weer kunt shinen in je witte shirtje :-). Heel veel succes met het redden van je kledingstuk!

Is het jou weleens overkomen dat een kledingstuk in de was is verkleurd? Wat heb je toen gedaan? Ben je het blijven dragen ook al was het verkleurd? Of heb je het gelukkig kunnen herstellen?

Ook zijn we benieuwd of je nog andere tips hebt om je was weer mooi wit te krijgen? Laat het ons dan zeker weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk! En wie weet help je een van onze andere lezeressen er ook nog mee! Dank alvast voor je reactie :-).

Lees ook onze andere Maandag Wasdag wastips

Bron: WikiHow

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook