Damespraatjes Damespraatjes

Hoe red je je witte shirt als die verkleurd is in de donkere was?

Je kunt jezelf wel voor je kop slaan als je je mooie nieuwe shirtje per ongeluk hebt meegewassen met de zwarte was. Of je zou de tijd heel graag even terug willen draaien als je er na een wasbeurt van bijna een uur achterkomt dat het witte overhemd van je man licht roze is geworden. Wij hebben uitgezocht hoe je je witte shirt, truitje, overhemd of broek in die gevallen toch weer mooi wit krijgt!

Stap 1. Sorteer je was zo snel mogelijk. Haal het witte kledingstuk zo snel mogelijk weg van de gekleurde was om verdere verkleuringen te voorkomen.

Stap 2. Gooi het verkleurde kledingstuk niet in de wasdroger. De verkleurde plekken kunnen dan nog meer in de stof trekken, waardoor je ze er helemaal niet meer uitkrijgt.

Stap 3. Lees de wasvoorschriften goed. En check vooral of je bleekmiddel mag gebruiken en wat de maximale temperatuur is waarop je het kledingstuk kunt wassen. Je moet natuurlijk zien te voorkomen dat de vlekken er straks uit zijn, maar dat je shirtje enorm is gekrompen haha!

Lees ook: Hoe krijg je een inktvlek uit je kleding?

Stap 4. Weken in azijn of bleekmiddel. Doe je kledingstukken in een grote bak of gootsteen. Giet er 250 milliliter azijn bij en daarna 4 liter koud water. Laat dit ongeveer een half uurtje weken. Mag je je kleding volgens het wasvoorschrift met bleekmiddel wassen, dan kun je in plaats van de azijn 60 milliliter bleekmiddel gebruiken. Let op dat je geen chloor bleekmiddel gebruikt. Dit is veel agressiever!

Stap 5. Uitspoelen en wassen. Na het weken ga je de kledingstukken met koud water uitspoelen. Daarna kun je ze in de wasmachine wassen, met je gewone wasmiddel, maar met een koud wasprogramma. Tot slot aan de lucht laten drogen en niet in de wasdroger stoppen.

Heb je bovenstaande stappen allemaal doorlopen en is je was nog steeds verkleurd? Dan kun je een kant en klaar ontkleuringsmiddel gebruiken. Maar natuurlijk hopen we dat de 5 hierboven genoemde stappen jullie al op weg zullen helpen en jij weer kunt shinen in je witte shirtje :-).

Heb jij nog andere tips om je was weer mooi wit te krijgen? Laat het ons dan zeker weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk!

Lees ook onze andere Maandag Wasdag wastips

Bron: WikiHow

vrouw-wit-shirt


Reageer ook