fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe komt het dat ik zo vaak blauwe plekken heb?

Het is al weer een tijdje geleden dat ik iedere week onder de blauwe plekken zat. Ik speelde destijds waterpolo en na een wedstrijd zaten mijn armen en benen vaak onder. Tijdens de wedstrijd zelf merkte ik hier nooit wat van, maar de volgende dag waren de resultaten van een flink robbertje vechten meestal flink zichtbaar. In de loop van de week veranderden de plekken van kleur en aan het eind van de week waren ze helemaal weg. Tot de volgende wedstrijd weer begon.

Nu ik niet meer waterpolo heb ik een stuk minder blauwe plekken, maar helemaal zonder ben ik niet. Zodra ik me flink stoot heb ik er meteen last van. Is dat normaal en kan ik dit verhelpen? En wat is een blauwe plek eigenlijk?

Wat is een blauwe plek?

Een blauwe plek is een bloeduitstorting als gevolg van een onderhuidse bloeding. Het ontstaat door stoten of vallen en vrouwen hebben er meer last van dan mannen.

De bloeduitstorting ontstaat doordat kleine bloedvaatjes in de huid worden beschadigd en gaan lekken. Het bloed hoopt zich wat op onder de huid en dan ontstaat er een zogenaamd hematoom. Na een paar dagen wordt het bloed door het lichaam afgebroken en afgevoerd. De plek verandert van kleur en kan zo’n beetje alle kleuren van de regenboog doorlopen. Na een week is er over het algemeen niets meer van te zien.

Wat kan de oorzaak zijn van een blauwe plek?

  • stoten of vallen
  • door langdurig medicijngebruik, bijv. aspirine, slaapmiddelen, kalmerende middelen of bloedverdunners
  • door insectenbeten
  • een tekort aan vitamine C kan de bloedvaten kwetsbaarder maken
  • als je bloedstolling niet helemaal goed verloopt

Moet je er mee naar de dokter?

Als je je niet hebt gestoten en je hebt blauwe plekken, dan is het beter om even bij de huisarts langs te gaan.

Merk je in je omgeving dat iemand vaak blauwe plekken heeft, maak het dan bespreekbaar. Mogelijk is er sprake van huiselijk geweld.

Lees ook:

Bron: Dokterdokter.nl

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook