fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe houd je een houten snijplank goed schoon en hygiënisch?

Maakt het jou veel uit of je je groente, kaas of vlees op een houten snijplank snijdt of op een kunststof, stenen of glazen snijplank? Tot nu toe maakte het mij niet zoveel uit, maar keek ik vooral naar het gemak van het schoonmaken. Een kunststof snijplank kan zo in de vaatwasser. Gek eigenlijk dat dat bij mij de doorslag geeft terwijl bijvoorbeeld een houten plank veel voordelen heeft.

Hout werkt bacteriedodend

Uit Deens onderzoek blijkt dat hout bacteriedodend werkt en dat een van de oorzaken de structuur van het hout is. Bacteriën kunnen makkelijk binnendringen in krassen en poriën, daarbij zou het zo kunnen zijn dat hout natuurlijke antibacteriële stoffen bevat, die er voor zorgen dat de bacteriën na kort verblijf (na 2 uur zouden alle bacteriën dood zijn) op een houten plank afsterven. Zie dit niet als reden om je plank niet meer schoon te maken. Blijf de plank na ieder gebruik goed reinigen, zie hieronder hoe je dat het beste kunt doen.

Krassen op de plank

Als je op een houten plank snijdt zullen er net zoals bij een kunststof snijplank krasjes ontstaan. De krassen in een houten plank blijven echter openstaan waardoor de plank nog steeds goed schoon te maken is.

Hout in je eten?

Tijdens het snijden komen er kleine deeltjes los van de plank en die kunnen in je eten terecht komen. Voor de spijsvertering schijnt dit geen probleem te zijn. Maar je kunt ook de bovenste laag van de plank schuren en daarna kun je weer lang vooruit.

Scherpere messen

Deze blijven langer scherp als je op een houten snijplan snijdt.

Schoonhouden van de houten plank

Als je de plank voor het eerst gaat gebruiken zet ‘m dan zeker een paar keer in de olie of de was. Aangeraden wordt om hier sowieso om eens in de zoveel tijd een kleine hoeveelheid van bijenwas of notenolie over de plank wrijven met een pluisvrije doek. Wrijf altijd mee met de richting van de houtnerf.

Liever geen olijfolie

Walnootolie en amandelolie werken ook goed, maar gebruik geen plantaardige oliën of olijfolie, dit wordt snel ranzig. Je kunt het blijven aanbrengen tot het hout geen olie meer absorbeert. Veeg de overtollige weg van de plank en laat een nachtje drogen.

Wassen van je plank

Zet de houten snijplank niet in de vaatwasser, maar gebruik een beetje zeep en spoel ‘m af met warm water. Veeg de plank schoon, en laat rechtop drogen, dit voorkomt kromtrekken en beide kanten worden goed droog.

Takje rozemarijn

Wil je je plank écht heel mooi houden en vind je een beetje extra werk niet erg? Strooi dan eens per maand grof zout over de houten plank, wrijf hem in met een gesneden citroen, en spoel daarna goed af met warm water. Garneer ‘m met een takje rozemarijn. Dat laatste is natuurlijk een grapje.

Heb jij nog meer weetjes of nuttige tips over een houten snijplank? Laat het ons dat svp weten!

Lees ook:

Bronnen:

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook