fb
Damespraatjes Damespraatjes

Het Huishoudboekje van Lianne: “Huis moeten verkopen door de gokschulden van mijn man”

In de  rubriek ‘Het Huishoudboekje’ nemen we de inkomsten en uitgaven van één vrouw en haar gezin onder de loep. Wat komt er binnen, wat wordt er gespaard en wat wordt uitgegeven? Deze week: de 59-jarige Jorieke. Ze geeft een openhartig kijkje in haar huishoudboekje. Kijk je mee? 

Inkomen Jorieke: 1.400 euro per maand
Inkomen echtgenoot: 3.200 euro per maand
Gezinssamenstelling: Eén zoon (31 jaar) – woont niet meer thuis

Huur

Twee jaar geleden hebben Hans en ik ons huis moeten verkopen, toen bleek dat Hans flinke schulden had waar ik niets van wist. Via een deurwaarder ontdekte ik dat Hans de hypotheek al maanden niet had betaald en dat dit eigenlijk slechts het topje van de ijsberg was. Na een pittige confrontatie gaf Hans toe een gokprobleem te hebben en veel schulden te hebben gemaakt. Hij vermoedde dat het zo’n 40.000 euro was, maar later bleek het om 80.000 euro te gaan. We hebben direct ons huis te koop gezet en het met 20.000 euro winst kunnen verkopen. Van dat geld hebben we een deel van de schuld afbetaald. Nu wonen we in een huurappartement en daar ben ik inmiddels aan gewend. Het ergste van ons huis verkopen vond ik het achterlaten van de herinneringen en de leuke buurt. Ook was dit het moment dat onze zoon besloot op zichzelf te gaan wonen. Onze maandelijkse huurlasten zijn nu 850 euro.”

Vervoer

“Hans werkt fulltime als systeembeheerder en ik werk parttime als planner bij een transportbedrijf. Ik ga op de fiets naar mijn werk en Hans gaat met de bus. Hans zijn reiskosten worden vergoed door het bedrijf waar hij werkt. We hebben een auto, welke we vooral voor de boodschappen en in de weekenden gebruiken. Per maand zijn we 150 euro kwijt aan de verzekering, motorrijtuigenbelasting en benzine.”

Eten en drinken

“Hans en ik gingen vroeger graag uiteten, maar nu we zijn schuld afbetalen doen we dat bijna nooit meer. Eten doen we dus gewoon thuis en dat went snel. Ik houd me bij het doen van boodschappen goed aan ons budget en ik ben dat best leuk gaan vinden. Vroeger was boodschappen doen onbezorgder, maar nu is het creatiever. Ik kijk wat bij supermarkten in de aanbieding is en koop regelmatig dingen die bijna of al over de datum zijn. Je krijgt dan een fikse korting, maar het product is nog gewoon goed. Aan boodschappen zijn wij maandelijks 400 kwijt.”

Vakanties

“Van mijn oma heb ik jaren geleden een chalet op een camping hier in Nederland geërfd. Hier gaan Hans en ik vaak naartoe. In de periode dat ik ontdekte dat Hans grote schulden had gemaakt, heb ik hier zelfs een paar weken alleen gezeten. Ik moest mijn gedachten op een rij zetten en beslissen of ik nog wel verder wilde met hem. Ik heb besloten met hem verder te gaan en samen hebben we ervoor gekozen niet in de schuldsanering te willen. Je bent dan eerder van je schulden af, maar al je vrijheid ben je kwijt. We hadden het chalet dan ook moeten verkopen. Onze vakanties hier zijn gratis, maar we betalen wel 220 euro per maand aan de jaarplaats. Ik heb tegen Hans gezegd dat ik op veel wil besparen, maar niet hierop.”

Overig

“Onze overige kosten zijn redelijk ‘gewoontjes’ denk ik. We zijn aan het gas, water, licht, de verzekeringen, de telefoonabonnementen, internet en tv, cadeautjes voor verjaardagen, kleding en af en toe een bloemetje voor onszelf zo’n 600 euro per maand kwijt.”

Sparen

“Met onze schuldeisers hebben wij betalingsregelingen lopen. Elke maand maken we in totaal 2000 euro naar diverse partijen over om onze schuld af te lossen. Dit doen we nu bijna drie jaar en van de schuld van 80.000 hebben we nu 68.000 euro afgelost. Nog een half jaar en dan zijn we schuldenvrij. Aan de ene kant is dat een lekker gevoel, aan de andere kant maakt het mij nog steeds verdrietig. We beginnen vlak voor ons pensioen (Hans is nu 61 jaar) technisch gezien weer op nul… Of we ooit nog een eigen huis kunnen kopen is bijvoorbeeld nog de vraag. Zo had ik het mij niet voorgesteld, maar het is niet anders. Ik ben er wel trots op dat het ons zelf is gelukt om hieruit te komen. En nog belangrijker: Hans gokt helemaal niet meer. Sparen doen we nu minimaal, over een half jaar wil ik daar weer de schouders onderzetten.”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel.

Lees ook: Het Huishoudboekje van Linda: “Geven elke week 500 euro uit aan afhaalmaaltijden”

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook