fb
Damespraatjes Damespraatjes

Tinie verliest het contact met haar buurt: ik word gek van die rijke stadsmensen die alles opkopen’

Bussum verhipt

Ze is een Bussumse in hart en nieren. “Drieënzestig jaar geleden werd ik hier geboren en ik hou van mijn dorp. Mijn kinderen en familie wonen hier en ik ga Bussum alleen tussen zes plankjes uit.” Maar daar is Tinie sinds het Gooise dorp wordt overspoeld met uit Amsterdam vluchtende dertigers niet meer zo zeker van. “Ik wil geen conceptstores, ik wil gewoon naar C&A.”

Ze woont in een piepklein, maar enorm gezellig huis vlakbij het centrum. “Ik vind het heerlijk om een Gooise vrouw te zijn, maar wel een gewone. Kijk, echte Gooise Vrouwen zien er niet uit zoals Leontine Borsato en Chantal Janzen. Ze zien eruit zoals ik, normaal.” Voor Tinie geen dure auto, onbetaalbare kleding en werkster. “Ben je mal, doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. Zo ben ik opgevoed en dat heb ik mijn kinderen ook meegegeven.”

Veel te veel geld

Opeens begon het Tinie op te vallen dat haar favoriete winkels plaats maakten voor winkels waarvan ze nooit eerder had gehoord. En sloot het koffietentje waar ze jaren met haar zussen en vriendinnen afsprak, de deuren. “Eerst dacht ik nog: komt vast door de concurrentie van internet waarmee winkeliers moeten dealen. Maar inmiddels ben ik erachter dat dat niet de reden is. De ware reden is de komst van steeds meer dertigers en veertigers die Amsterdam ontvluchten en in Bussum neerstrijken. Het zijn mensen die veel te besteden hebben en nu de dienst uitmaken in het dorp. Die een conceptstore openen waar je kleding en spulletjes voor in huis kunt kopen. Wat is dat nou voor een combinatie? Wat is een conceptstore? Wat is er mis met C&A en MS Mode?”

Arrogante snotpierken

Tinie windt zich er enorm over op en weet dat ze dat niet moet doen. “Ik mis mijn buurtje, ik mis mijn dorpje. Nu word ik steeds voor mijn sokken gereden door Porsches of bakfietsen met trapondersteuning. Ik word gek van die rijke stadslui die alles opkopen. En zo zo gezellig zijn ze niet. Als ik gedag zeg word ik aangekeken of ik niet spoor. Ik snap dat er geen beginnen aan is om iedereen te groeten in Amsterdam, maar hier in Bussum doen wij dat. Althans, de oude, echte Bussumers. Dat maakte het ook zo vertrouwd en gezellig hier. Nu zie ik alleen nog maar dertigers en veertigers met een paar verwende kinderen, van die snotpierken die je arrogant aankijken.”

Wat is er mis met wat meer?

Alle zaken die er toe deden in het Gooise dorp, sluiten volgens Tinie de deuren en maken plaats voor hippe winkeltjes. Natuurlijk heeft Tinie niets tegen de moderne tijd, alles verandert immers, maar het is de houding van de nieuwkomers die haar niet bevalt. “Neem nou die conceptstores. Ik liep daar laatst naar binnen en toen de verkoopster me vroeg of ze me kon helpen, antwoordde ik: ‘waar hangt de kleding voor volwassenen?’ Zegt ze: ‘nou gewoon, overal. Ik verkoop geen kinderkleding.’ Ik zeg: ‘joh, neem je me nou in de maling?’ Maar dat deed ze niet. Wat ze had hangen was van Italiaans design. Nou volgens mij hebben die Italianen het niet zo op de Hollandse vormen die ik heb. want het leken wel kindermaten.”

Het voelt als falen

Mijn dochter stelt voor om een huis in Hilversum te zoeken, maar ik wil Bussum niet uit. Hier liggen mijn roots, ik was altijd gelukkig. Het kan toch niet zo zijn dat ik mijn dorp word uitgejaagd? Aan de andere kant heeft mijn dochter misschien wel gelijk en is het beter dat ik de strijd opgeef. Het voelt als falen, alsof ik niet sterk genoeg ben. Dat is een naar gevoel.

Heb jij wat ideetjes voor Tinie? Hoe kan zij zich weer oké voelen in haar eigen dorp zonder dat ze gaat verhuizen? Of is dat misschien juist het enige wat ze kan doen? Praat mee in de comments onder dit artikel.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Eva -

Geboren en getogen Amsterdammer hier! Ik snap je gevoel enorm. Amsterdam is de stad waar ik ben geboren en waar ik ben opgegroeid. Mijn roots liggen hier, en ik zou hier ook niet weg willen. Ondanks dat de stad enorm veranderd is: De stad is bijna verdubbeld in aantal, voornamelijk door mensen uit andere delen van Nederland, en expats. De de Amsterdammer? Die gaat de stad uit. De combinatie van (vaak rijke) Nederlanders en expats in de stad, zorgt ervoor dat de authentieke plekken verdwijnen en vervangen worden door een eenheidsworst aan concept stores en dergelijke. Die hadden we vroeger namelijk ook niet. Toch heb ik mijn werk, ouders en sociale contacten hier en ga ik liever niet weg. Maar ja, ik kan geen enkele woning, huur of koop, in Amsterdam betalen. Net als een paar van mijn vrienden (ook nog dertigers-veertigers) die naar Bussum, Haarlem, Baarn, of Leeuwarden zijn verhuisd. Net als jij, wilden ze niet weg uit de stad waar hun roots liggen, maar hadden ze geen keuze. Kortom: De Amsterdammer heeft precies hetzelfde probleem als de Bussumenaar. En niet alleen de Amsterdammer en de Bussumenaar, in heel het land hebben ze dit probleem. Ik zou zeggen leg het neer bij de politiek die te weinig sociale huur/geen ingeperkte vrije sector heeft waardoor niemand nog een huis kan betalen, en dus naarstig op zoek gaat naar plekken waar dit wel kan.

Reageer ook