fb
Damespraatjes Damespraatjes

Flora: Ik mag niet op de jaarlijkse familiefoto

Flora en Gerald zijn al 12 jaar met elkaar getrouwd en daarmee trouw je toch ook een beetje met je schoonfamilie? Nou, dat gevoel van verbondenheid is eerlijk gezegd ver te zoeken bij die familie. Neem nou de jaarlijkse familiefoto ….

Een familiefoto, Flora kende het fenomeen niet. “Mijn familie is niet zo van de foto’s, mijn moeder wil nooit op foto’s, ze draait zelfs haar hoofd weg als er eentje van haar wordt gemaakt. Toch zie ik hoe leuk het is om elk jaar op een vast moment de familie vast te leggen.” Toen Flora net verkering kreeg met Gerald, begreep ze best dat zijn ouders Els en Piet liever niet wilden dat ze op het familiekiekje terechtkwam. “Gerald heeft drie broers en die kwamen om de haverklap thuis met een ander meisje. Dus zeker in de beginjaren was de foto alleen bestemd voor de Van der Watertjes. De reden die mijn schoonouders daarvoor opgaven: als de relatie of het huwelijk was gestrand, dan zaten zij met vrouwen die ze liever niet meer wilden zien op de foto. Dat vonden ze zonde.”

Waarom sta jij er niet op?

Elk jaar, op de verjaardag van Els wordt de fotograaf van stal gehaald en gaan de Van de Watertjes op de foto. “Gerald ziet er telkens weer tegenop, heeft helemaal geen zin in die foto maar doet het omdat hij weet dat hij zijn moeder er een plezier meedoet. Onze twee jongens mogen er, net als de andere neefjes en nichtjes uiteraard wel op. Die kinderen vinden het natuurlijk hartstikke leuk en weten niet wat er verder speelt. Onze oudste vroeg laatst wel: goh, mama, waarom sta jij nooit op de foto? Ik antwoordde naar waarheid dat oma dat liever niet wilde. Want stel dat papa en ik uit elkaar gaan, dan zit zij met een foto van mij in d’r maag. Hij begreep er niets van en vond het maar raar.”

Het is een momentopname hoor

De schoonzussen van Flora die ook al jaren in de familie zijn, snappen er net als Flora niets van. “Ik heb hele leuke schoonzussen met wie ik het goed kan vinden. Het eerste jaar zweeg ik erover, maar daarna ben ik voorzichtig gaan informeren hoe zij het vonden. Net als ik vinden ze het ronduit belachelijk. Gerald en zijn broers zijn al jaren trouw aan dezelfde partner, dus wat is het probleem? Mijn beste vriendin vindt het belachelijk. Zij zegt ook: een foto is een momentopname en daar hoort de aangetrouwde familie gewoon bij. Het is een tijdsbeeld. Maar Els en Piet houden voet bij stuk, hoewel ik soms denk dat Piet er ook geen snars van snapt en dat niet durft te zeggen tegen Els.”

Foto van de koude kant

Over een paar maanden zijn de schoonouders van Flora veertig jaar getrouwd. “Met mijn schoonzussen heb ik het plan opgevat om een foto van de koude kant te maken, dus wij met zijn viertjes. Gaan we naar een fotostudio en laten we van die gave foto’s maken. Een daarvan laten we uitvergroten en geven we Els en Piet cadeau. Die foto kunnen ze dan naast de foto van de Van de Watertjes ophangen en zo zijn wij schoonzusjes er toch ook een beetje bij in hun huis. We hebben er al veel pret over in de sisterapp over.” Inmiddels heeft Flora Gerald het plannetje verteld en hij is op zijn zachts gezegd not amused.

Ik voel me buitengesloten

“Gerald vindt het een slecht idee. Hij vindt dat mijn schoonzussen en ik daarmee het concept familiefoto op de hak nemen. Aan het feit dat het voor ons nogal pijnlijk is dat we al jaren worden genegeerd op de familiefoto gaat hij volledig voorbij. Elk jaar als Geralds broer trots de familiefoto overhandigd aan Els, voel ik me zo buitengesloten. Ik ben al meer dan tien jaar in de familie en wordt nog steeds niet voor vol aangezien. Dat steekt en is niet uit te leggen.”

Wat vind jij? Heeft Els gelijk en is het goed om een streep te zetten en de koude kant van de familie niet op de foto te zetten? Of begrijp je Flora die zich genegeerd en niet gezien voelt? Hoe zou jij dit oplossen? Wat raad je Flora aan? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Schoonmoeder van Anna eist een vaderschapstest: “Gelooft niet dat het haar kleindochter is”

vaderschapstest

Al 15 jaar zijn Anna en Marijn (allebei 30 jaar) een stel. “We kennen elkaar van de middelbare school. Toen we bij elkaar in de klas kwamen was het gelijk raak. We kregen verkering en zijn nooit meer uit elkaar gegaan. Nu zijn we 15 jaar verder, hebben samen een huis en zijn sinds drie maanden de gelukkige ouders van Julie”, vertelt Anna. “We zijn ongelofelijk blij en trots. Toch is er iets heel naars wat zich momenteel in ons leven afspeelt… Mijn schoonmoeder twijfelt namelijk of Marijn wel de vader van Julie is. Ze wil dat we een vaderschapstest doen…. Verder lezen” 

 

6 reacties

Joris -

Stel je niet aan; aangezien je schoonzussen er kennelijk ook niet op staan, is het niet persoonlijk richting jou.

Rieneke -

Ik zou denken als mijn schoonmoeder blij is met de foto zonder ons doet ze maar. Wij leven verder onze eigen leven en doe aardig maar ga geen band met ze opbouwen.
Als cadeau zou ik een foto maken van alle broers, schoondochters en kleinkinderen.
Verder zou ik mij niet te druk maken om de foto waar jullie niet op mogen staan ookal is het belachelijk. Op zo’n dag zou ik juist zorgen dat ik er ook niet bij ben en iets leuks doe met de schoonzussen want jullie mogen er toch niet op dus waarom zullen jullie erbij zijn dat levert alleen ergenissen op.

Nicky -

Ik zou vooraf een mooie foto maken van alle broers, schoondochters en kleinkinderen samen, dus zonder opa en oma, en die tijdens het feest als cadeau aanbieden. Staan ze er zelf maar een keer niet op. Net doen of je neus bloedt en zeggen: mooi hè? En als er daarna alsnog een nieuwe officiële foto gemaakt moet worden op verzoek van je schoonouders, kan die fotograaf toch verschillende foto’s maken in allerlei samenstellingen? Alleen de kleinkinderen, de hele familie, elk gezin apart, etcetera. Ik zou dan gewoon roepen: ook nog eentje met ons erbij!

Fiene -

Wat flauw zeg, dat jij en de andere er niet op mogen.
Maar wat vreemd dat jullie mannen niet voet op stuk houden en eisen of iedereen erop of wij gaan niet meer op de familie foto.
Ik zou zeker de foto maken en aan je schoonouders geven al is het maar op een statement te geven.
En na de foto als ze niet erop reageren lekker in hun sop laten gaar koken..ligt meer aan hun dan aan jullie

Anna -

Ik zou ook niet naar het feest gaan. Mochten daar vragen over komen dan zou ik antwoorden dat ik dacht dat het feest alleen voor familie was.
En gezellig met de schoonzussen uit eten gaan.

Petra van Dorp -

Serieus? Laat die mensen toch barsten. Laat die ‘schoondochters foto’ ook maar zitten, zonde van je tijd en energie en komt inderdaad passief-agressief over. Laat die lui maar met hun foto’s-met-zonder-aanhang lekker stikken. natuurlijk steekt het, maar óf je kunt er in blijven hangen óf je kunt het laten gaan, want dit zal niet meer veranderen. De mensen niet, de situatie niet. Dat je man eraan voorbij gaat, soit. Zolang je weet dat hij trouw is, een goede vader en echtgenoot enz. is, veeg je je kont gewoon af met die foto die een stel bekrompen oude taarten op hun manier alleen wil laten maken. Lach er maar eens goed hard om en neem jezelf voor om nooit zo te worden als deze idioten. Neem er maar een lekker portje op. Kleed je kinderen netjes aan voor de foto (goed dat je ze de waarheid vertelt dat ze je niet op de foto willen hebben, geen gedraai of gelieg) en ga zelf met de overige schoonzussen lekker uit eten. Laat die kleinzielige gasten toch in de stront zakken. Het gaat al tien jaar zo, dat zal echt niet veranderen, en als je die plannen voor de foto doorzet, ik geef je 100% dat ze die foto niet op gaan hangen. Wees de betere. Laat het. Haal je schouders op en laat de afwijzing bij hen.

Reageer ook