fb
Damespraatjes Damespraatjes

Eveline (25): ‘Wanhopig tikte ik in op google: ‘MS. How to handle it?’

Jarenlang had ze vage klachten. De ene keer geen gevoel in haar arm, de andere keer gevoelloze benen. Klachten die kwamen, maar ook weer verdwenen. “Het kwam in golven. Als ik naar de huisarts ging, voelde ik me een aansteller ook omdat hij niet wist wat het kon zijn. Het is nooit goed uitgezocht,” vertelt Eveline Beijer (25). Een jaar geleden kreeg ze de diagnose MS nadat ze geen gevoel meer in haar gezicht had. “Het leek alsof ik tegen een blok ijs had gelegen met mijn gezicht. Het was verlamd, zo eng.”

Het nieuws dat ze MS heeft, sloeg in als een bom. “De neuroloog vertelde het me en opeens viel alles op zijn plek. Ik dacht: ‘zie je nou wel, ik was al die jaren niet gek, ik stelde me niet aan. Maar ook dacht ik: hoe moet dat nou met mijn dochtertje?” Eloise, bijna twee jaar, loopt vrolijk door de kamer. In een hoekje lijdzaam afwachten op wat komen gaat, zit niet in Evelines aard. Net als zovelen dacht ze dat MS een spierziekte is die vooral oudere mensen treft. “Wat ik me niet realiseerde is dat veel jonge mensen MS hebben en dat het ontstekingen in de hersenen veroorzaakt waardoor je minder mobiel wordt en er steeds meer klachten bij komen die normaal functioneren belemmeren. Dat is voor iedereen natuurlijk anders, er zijn verschillende gradaties. Maar het idee dat ik niet meer kan lopen en in een rolstoel beland, vind ik vreselijk.”

Go fund me

Eveline leest vanaf het moment dat ze de diagnose heeft gekregen alles wat los en vast zit over MS. Ze leeft zo gezond mogelijk, heeft therapie en eet volgens het Wahls protocol. “Een uitgebalanceerd dieet dat is opgesteld door Terry Wahls die zelf ook MS heeft. Daarnaast ben ik lid van een MS-Facebookgroep omdat het fijn is om met lotgenoten te praten, ik heb daar veel steun aan.” Als ze leest over The Ultrawelness Centre, een kliniek in Lenox, in Amerika, voelt ze de adrenaline door haar lijf gieren. Daar wil ze naar toe. “Artsen doen daar onderzoek naar de grondoorzaak van de ziekte. Ze checken je gezondheid, je DNA, kijken naar allergieën die misschien over het hoofd zijn gezien en aan de hand van deze en andere bevindingen schrijven ze een rapport en kan er heel gericht worden behandeld. Dat onderzoek kost vijftienduizend euro.” Een bedrag dat voor een alleenstaande moeder in de bijstand bijna onmogelijk lijkt. “Bijna ja,” lacht Eveline, “want middels de site Go Fund Me, waar mensen kunnen doneren, probeer ik het geld bij elkaar te krijgen. Het mooiste zou zijn voor mei dit jaar, want dan wordt Eloise twee jaar en moet ik haar reis ook betalen. Nu mag ze nog op mijn schoot mee.”

How to handle MS

Een week geleden is de actie online gegaan en inmiddels staat de teller op ruim €4.600  euro. Familie en vrienden storten royaal, maar ook van vreemden krijgt Eveline donaties. Hartverwarmend vindt ze dat. “Ik hoop dat ik het bedrag bij elkaar kan krijgen. Ik wil zo graag naar Lenox, omdat ik denk dat een gerichte behandeling me gaat helpen en ik wil er alles aan doen om niet in een rolstoel terecht te komen.” Ze is vastberaden en vindt dat het haar plicht is ook zelf iets te ondernemen om ervoor te zorgen dat de ziekte niet de overhand neemt. “Sinds ik wanhopig ‘How to handle MS’ op Google intikte ben ik aan de slag met mezelf gegaan en ben ik bereid alles te onderzoeken. En dat ik daarvoor vijftienduizend euro nodig heb, schrikt me niet af. Ik geloof erin. Ik wil Eloise zien opgroeien en zo lang mogelijk leuke dingen met haar blijven doen. Ik hoop zo dat ik het geld bij elkaar krijg! Dat zou fantastisch zijn.”

Wil je Eveline steunen? Kijk dan op haar site.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook