fb
Damespraatjes Damespraatjes

Drie tips om heel makkelijk 50 kilo te besparen

Vijftig kilo afval kunnen Nederlanders makkelijk besparen, blijkt uit berekeningen van Milieu Centraal. Door bijvoorbeeld minder eten weg te gooien en een brievenbussticker te plakken kunnen we 50 kilo van ons afval eenvoudig vermijden. Dit scheelt jaarlijks ruim 800 miljoen kilo aan afval, vergelijkbaar met 74.000 volle vuilniswagens en dat leidt tot een duurzamer leven.

Van 21 t/m 29 november is het de Europese week van de afvalvermindering. Milieu Centraal voert via PLUK een campagne om met een paar heel eenvoudige maatregelen tien procent van het huishoudelijk afval te verminderen.

Grootste klappers
Het voorkomen van voedselverspilling is een grote klapper om afval te verminderen. De helft van het voedselafval is volgens Milieu Centraal makkelijk te vermijden door op maat eten in te kopen en te koken; genoeg maar niet teveel. Ook de brievenbussticker tegen reclamedrukwerk levert een grote besparing op. Iedere extra sticker bespaart 34 kilo aan papier per jaar. Eén op de zes huishoudens heeft al zo’n brievenbussticker, beter bekend als nee/nee of nee/ja-sticker.

Minder plastic tasjes en waterflesjes
Tachtig procent van de Nederlanders neemt al regelmatig een eigen boodschappentas mee naar de winkel. Toch gooien mensen nog altijd jaarlijks ruim 23 miljoen kilo plastic tasjes weg. En denk eens aan de kleine plastic flessen die we samen weggooien. Door flesjes vaker te vullen met kraanwater of zelf een beker mee te nemen is 6,7 miljoen kilo aan plastic flesjes te voorkomen. Tip: koop een mooie waterfles waar je blij van wordt.

Afval scheiden
Ook buiten ons eigen huis(houden) zijn steeds meer plekken om afval te scheiden. Door afval in de juiste afvalbak te gooien, kan het afval beter worden gerecycled. Zo wordt afval weer grondstof, altijd en overal.

Lees ook: 3 tips om duurzamer te leven

Op www.milieucentraal.nl/afvalverminderen staan praktische tips en informatie over het verminderen van afval.

Heb jij nog tips om op een heel makkelijke manier afval te besparen? Laat het ons dan weten via het reactie formuliertje hieronder.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook