fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dit zijn de voortekenen van een migraine aanval

signalen migraineaanval

Op de basisschool had ik al last van migraine aanvallen. Als ik er op terug kijk was dat voor een 10 jarige best zielig. Sommige van die aanvallen kan ik me nog zo goed herinneren. Laurina, een klasgenootje van me, was jarig. Haar moeder had pannenkoeken gebakken, die ze vlak voor de kleine pauze kwam brengen. Mmmm, opgerolde koude pannenkoeken met binnenin kristalsuiker. Iets waar ik normaal van zou genieten. Maar ik had hoofdpijn, heb de pannenkoek wel opgegeten en even later hing ik kotsend boven het school wc’tje. En nu nog steeds, ruim 40 jaar later, denk ik hieraan terug als ik koude pannenkoeken eet. 

20 procent van de patiënten voelt het al dagen van te voren aankomen

In die tijd had ik graag willen weten of ik die schooldag te maken zou krijgen met zo’n aanval. Nu overviel het me steeds. Gelukkig is de migraine later in mijn leven veel minder aanwezig geweest. Maar vorig jaar had ik er iedere maand weer last van. Zelf denk ik dat het te maken had met de overgang, maar helemaal zeker weet ik het niet. Gelukkig ben ik nu al weer een tijdje migraine vrij :-). Onlangs las ik dat je bijna kunt voorspellen of je een migraine aanval gaat krijgen. Of in ieder geval dat er voortekenen zijn die duiden op een naderende periode van migraine. Bij een van de op de 5 patiënten zelfs al ruim van te voren. De signalen kunnen heel verschillend zijn, maar per patiënt zijn ze bijna altijd hetzelfde.

Lees ook: Vaak hoofdpijn? Deze 10 tips kunnen je helpen

Auraverschijnselen

Bijna één derde van de migraine patiënten ziet voorafgaand aan de aanval lichtflitsen, vlekken of sterretjes. Ook gebeurt het wel dat het zicht weg kan vallen. Dit noem je auraverschijnselen. Vaak duren ze 10 tot 60 minuten en verdwijnen ze als de hoofdpijn komt opzetten.

Maar er zijn meer verschijnselen die op een naderende aanval kunnen duiden.

Vroegtijdige aankondiging van een migraine aanval (enkele dagen tot uren van te voren)

Als ik dit toch had geweten, dan had ik voordat ik naar school ging destijds al medicijnen kunnen innemen. Dan zou me een hoop ellende bespaard zijn gebleven.

 • weinig naar de wc om te plassen en je houdt wat meer vocht vast
 • je hebt last van een loopneus of bent verkouden
 • het lijkt of je buikgriep hebt, je moet braken en/of je hebt diarree
 • je maakt meer speeksel aan dan gebruikelijk
 • je kunt last hebben van stemmingswisselingen

wanneer-naar-de-dokter-met-hoofdpijn-stock-760x440

Dit kunnen de verschijnselen zijn die twee tot drie uur voor een aanval optreden 

 • je kunt even heel slecht tegen dingen als licht, geluid en geur
 • je hebt het veel kouder dan anders
 • het lijkt alsof je meer honger hebt dan normaal
 • je hebt meer behoefte aan rust
 • je overdreven fit voelen, alsof je een een soort high zit

Vlak voor de aanval kun je hier last van hebben

 • je voelt je extra moe en moet vaak gapen
 • je kunt wat rodere ogen krijgen en een beetje wazig gaan zien
 • het kan zijn dat je hartslag hoger of lager is dan anders
 • je ziet er uit als een vaatdoek, trekt af en toe wit weg
 • het vocht dat je eerst zo vasthield ga je nu verliezen. Veel plassen dus!
 • je bent overgevoelig voor geurtjes, geluid en licht

Had ik dit maar eerder geweten

Wauw! Ik herken hier echt heel veel van. Vooral die vlekken, niet tegen licht kunnen, me overdreven fit voelen, op het bizarre af. Maar ook dat vocht vasthouden en later juist super veel plassen. Alsof je vochthuishouding compleet in de war is. Vermoedelijk is dit bij iedereen anders.

Wij zijn heel benieuwd of jij de verschijnselen hierboven herkent en hoe je hier mee omgaat! Laat je het ons weten bij de comments onder dit artikel?

Voor het schrijven van dit artikel hebben we gebruik gemaakt van informatie van gezondheidsnet. Wil je nog meer weten over migraine en de fasering hiervan, dan kun je hun hele artikel over migraine hier lezen. Heb jij migraine of denk je het te hebben ga dan zeker naar je huisarts om dit te bespreken en te laten behandelen.

Lees ook: wanneer moet je naar de dokter met hoofdpijn?

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

C.mandersloot -

Ik krijg eerst verstoring in het zicht, friemelend beeld dat zich snel uitbreidt, waardoor het hele zicht belemmerd kan raken. Vroeger kwam daarna de migraine op. Tot ik het advies kreeg bij het begin van de zichtstoring veel (ca. halve liter, liefst meer) echt ijskoud water te drinken. Het trekt dan met een minuut of 10 weer weg. Helpt mij altijd.

Reageer ook