fb

Wanneer moet ik naar de dokter met mijn hoofdpijn?

Vorig jaar heb ik veel last gehad van gekke hoofdpijnaanvallen. Ik kreeg na een lange dag werken of studeren last van het uitvallen van mijn rechteroog en had daarna last van knallende koppijn. Ik vond het vreemd, maar schreef het vrijwel direct toe aan vermoeidheid. Bij de eerste paar aanvallen bezocht ik geen arts, maar toen ik op een zaterdagavond mijn zicht helemaal niet meer terug kreeg, besloot ik de huisartsenpost te bellen. Ze vroegen me direct langs te komen en ik heb de hele avond testen gehad bij zowel een oogarts als een neuroloog. 

Aanvankelijk leek mijn probleem op migraine, maar omdat het zichtsuitval alleen aan de rechterzijde plaatsvond, konden ze het niet direct migraine noemen. De oogarts constateerde dat er in mijn oog zelf niks mis was, dus werd ik direct doorgestuurd naar de neuroloog. Ook hier werden geen gevaarlijke dingen gevonden en ik mocht dus gewoon naar huis. Ik moest later die week langskomen op de poli en hier vertelden ze me dat het toch wel migraine was. Waarschijnlijk gerelateerd aan stress en dat ik dus echt rustiger aan moest gaan doen. Niet fijn, maar ik ben tot op de dag van vandaag blij dat ik naar de dokter ben gegaan. Als ik niet wist dat ik gewoon een paar stappen terug moest doen, had ik nu nog rondgelopen met de hoofdpijn. Gelukkig ben ik al een paar maanden migraine-vrij en dat komt echt door het advies van de dokter!

Heb jij ook weleens last van hoofdpijn? Dat kan! Gelukkig is het niet altijd nodig om meteen de huisarts te bellen. Hoofdpijn kan veel verschillende oorzaken hebben, maar over het algemeen heeft het te maken met vermoeidheid, stress, vochttekort of als je te weinig of ongezond hebt gegeten. Hoofdpijn kan ook ontstaan wanneer je normaal gesproken veel cafeïne drinkt, maar daar ineens mee stopt of mindert. Je kan dan gewoon een paracetemol nemen, flink wat water drinken, een banaan eten en even lekker gaan liggen en je ontspannen. Meestal gaat het dan vanzelf wel over.

Wanneer neem je WEL contact op met je huisarts? Thuisarts geeft het volgende advies:

Neem contact op met je huisarts:

  • Als de hoofdpijn ondanks ­ge­nomen maatregelen niet ­verdwijnt.
  • Als je een zware hoofdpijn krijgt die je niet eerder hebt gehad.

Bel met spoed uw huisarts of de huisartsenpost:

  • Als je zonder aanleiding een snel opkomende, heftige hoofdpijn krijgt, waarbij je heel erg ziek voelt.
  • Als je heftige hoofdpijn krijgt, met koorts, een pijnlijke of stijve nek, sufheid of overgeven.
  • Als je heftige hoofdpijn krijgt na een ongeval.
  • Als je ineens uitvalsverschijnselen krijgt, zoals een verlamde arm, een scheve mond, onduidelijk praten of minder zien.
  • Als je in de laatste 3 maanden van een zwangerschap ineens hoofdpijn krijgt.

Zijn er andere verschijnselen waarover je je zorgen over maakt? Overleg dat dan ook met je huisarts.

Reageer ook