fb
Damespraatjes Damespraatjes

Deze tuinplagen kun je bestrijden met aaltjes

bestrijden met aaltjes

Ik tuinier al vanaf mijn achtste. Samen het onkruid wieden met oma, de tuinkabouters rechtop zetten en het gras maaien. Nog steeds vind ik tuinieren leuk, hoewel ik het soms ook heel ingewikkeld vind. Vooral als die vieze, trage naaktslakken mijn Afrikaantjes kaalgevreten hebben. Tuinplagen, gelukkig is er iets aan te doen. Bestrijden met aaltjes bijvoorbeeld.

Aaltjes? Ik had er nooit eerder van gehoord, maar het klinkt als iets heel liefs. Een collega vertelde me erover. Dat als ze tuinplagen had, ze die bestreed met aaltjes. Deze natuurlijke vijanden van insecten zorgen voor het beperken van overlast en zijn onschadelijk voor de natuur. Bovendien bestrijden de heel kleine wormpjes die met het blote oog niet zijn te zien, alleen het beestje waartegen ze zijn bedoeld. Omdat de aaltjes vierentwintig uur per dag hun werk doen is de plaag waarvan je af wil, in no time opgelost. Zoveel beter dan de oplossing van mijn buurvrouw die last van mieren had en een fles chloor pakte.

Ieuw! Naaktslakken

Laten we beginnen om te vertellen wat aaltjes zijn. Ze bestrijden plagen als onder meer mieren, slakken, motten, rupsen en pissebedden. Er zijn heel veel verschillende aaltjes en ze hebben elk hun eigen belangrijke taak. Ze zijn alleen te zien met een microscoop, zo klein zijn ze. Ze leven van nature in de bodem van je tuin en daar zijn ze ook druk om jouw tuin te beschermen. Maar soms heb je last van bladluis, of zwarte vliegjes, beestjes of iets anders kruiperigs. Er zijn aaltjes-varianten die je bovengronds kunt inzetten, bijvoorbeeld als je last hebt van, ieuw, naaktslakken. Deze slome, slijmerige beestjes planten zich enorm snel voort en leven vooral onder de grond. Als het nat genoeg is, glijden ze bovengronds door je tuin. Ze knagen aan plantenwortels en vreten in no-time de planten kaal. Zet aaltjes in en je bent in korte tijd af van naaktslakken.

Aaltjes werken snel: binnen twee tot drie dagen krijgen ze het plaaginsect eronder. Dat komt omdat aaltjes de plaag binnendringen en zich in die plaag heel snel vermenigvuldigen. Het bijzondere is dat als de aaltjes de plaag hebben opgelost, ze vanzelf ook uitsterven en weer worden opgenomen in de kringloop. Misschien wil je het eigenlijk niet, maar aaltjes kopen is een goed idee als je last hebt van bijvoorbeeld de volgende tuinplagen:

  • mieren
  • taxuskevers
  • rupsen
  • pissebedden
  • miljoenpoot
  • naaktslakken
  • coloradokever

Wat heb je nodig?

Maar hoe werkt dat nou met die aaltjes? Wat heb je nodig? Ten eerste aaltjes natuurlijk. Als je die kleine super wormpjes in huis hebt, kun je op zoek naar een emmer, gieter, water en iets waarmee je kunt roeren. Je mengt de aaltjes met een liter water wat je daarna in een emmer giet. Tenslotte is het zaak het water vermengd met aaltjes gelijkmatig te verdelen over het stuk tuin dat je wilt behandelen. De aaltjes gaan aan de slag en verdrijven de indringers die je kwijt wilt. Heb je veel last van rupsen? Dan kun je die ook bestrijden met aaltjes alleen moet je het mengseltje dan spuiten in plaats van gieten.

Aaltjes. Ik had er niet eerder van gehoord maar ik ben blij dat ik het nu weet. Ik vind het naar om met zware, milieubelastende bestrijdingsmiddelen aan de slag te gaan.

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Foto door Matteo Badini via Pexels

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook