fb
Damespraatjes Damespraatjes

Deze onverwachte dingen zijn uit oceaan-afval gemaakt

Kun jij je voorstellen dat de oceanen in 2050 in gewicht meer kilo’s plastic dan vis bevatten? Dit niet al te rooskleurige beeld werd geschetst op het Wereld Economisch Forum in januari 2016. En Nederlanders blijken de op zes na grootste vervuilers wereldwijd te zijn.  De hoogste tijd dus om het tij te keren. 

Plastic Soep

In ons dagelijks leven gebruiken we veel plastic en dat gooien we later weer weg. Heel veel plastic wordt zwerfafval en verdwijnt in onze rivieren en oceanen. Het lijkt alsof het dan weg is, maar dat is niet zo. Toen in 1997 de oceanograaf Charles Moore op de Stille Oceaan aan het zeilen was ontdekte hij hele grote plastic vuilnisbelten, “Plastic soup” noemde hij het. Daarna werden er nog zo’n 8 soort belten ontdekt en de oppervlakten van deze belten zijn samen zo groot als twee keer het oppervlak van de Verenigde Staten. Gigantisch dus!

Wat zijn de gevolgen van die soep?

Het plastic in de oceaan valt uiteen in super kleine deeltjes drijvend plastic. Het lijkt qua structuur sterk op plankton en daardoor is het aantrekkelijk voor vogels, vissen en andere zeedieren. Zij eten het op en daardoor komt het in hun maag terecht en dat vormt een bedreiging voor die dieren, ze kunnen er aan sterven. Maar het vormt ook een bedreiging voor de mens doordat de vergiftigde zeedieren uiteindelijk in de voedselketen terecht komen en dit kan gevolgen hebben voor de gezondheid van de mensen. Zo kan het dus dat een plastic zak die in de zee terecht komt er de oorzaak van is dat jij giftige chemicaliën als PCB’s en DDTs  in je maag krijgt via je het visje dat je eet. Absoluut geen fijn idee!

Initiatieven om plastic afval te verminderen

Plastic Whale is de eerste professionele plastic fishing company ter wereld. Een sociale onderneming met een missie: ‘s werelds wateren plasticvrij maken door waarde te creëren met plastic afval. Samen met partners en sponsors wil Plastic Whale haar plastic vloot uitbreiden om steeds meer mensen te betrekken bij haar missie en steeds meer plastic op te vissen. Van dit plastic worden dan weer mooie dingen gemaakt en een aantal opmerkelijk mooie dingen willen we graag met jullie delen.

De Ocean Plastic Bottle

Het biologische was- en schoonmaakmiddel Ecover wil graag helpen om het tij te keren en heeft een erg ambitieuze missie. Ze willen 100% gerecyclede plastic flessen in 2020 en onlangs kondigde het bedrijf een doorbraak aan: de nieuwe Ocean Plastic Bottle. Deze limited edition fles afwasmiddel bestaat voor 50% uit plastic afval uit de oceaan en voor 50% uit ander gerecycled plastic. De fles kun je nu in de winkel kopen.

Dankzij de op plankton geïnspireerde kuiltjes wordt 15% minder plastic gebruikt dan bij een volledig gladde fles. De illustratie is van Freya Morgan die werd geïnspireerd door de bekende oceaantekeningen van de Japanse kunstenaar Hokusai. Het kleurrijke motief, dat duidelijk zichtbaar is door de transparante vloeistof, reflecteert Ecover’s visie op schonere oceanen. De zeekelp en sinaasgeur zorgt bovendien dat je de zee in huis brengt. Heel bijzonder!

Wasteboards

Hierboven hadden we het al even over Plastic Whale. Dit bedrijf heeft nog een sociale onderneming opgericht: WasteBoards. Deze betrekt bezoekers ter plaatse om hen de waarde van gerecycleerd plastic te tonen met als resultaat: hoogwaardige skateboards vervaardigen van plastic flessendoppen. Super gaaf deze skateboards. Kijk maar in de video hieronder.

Op 10 oktober is het de Dag van de Duurzaamheid en vonden het een mooi moment om even stil te staan bij onze oceanen. Dit artikel is overigens tot stand gekomen in samenwerking met Ecover.

Ecover is sinds de oprichting in 1979 uitgegroeid tot een van de grootste producenten van ecologische was- en reinigingsmiddelen in Europa. Ecover heeft zijn Europese productielocatie in Malle, België, en vestigingen in de Verenigde Staten, Engeland en Duitsland. Milieubeleid is totaal geïntegreerd in het bedrijf, van productie tot marketing. Social responsibility & human health worden getrackt via het B-Corp lidmaatschap. Time Magazine en United Nations Environment Programme (UNEP) kenden Ecover in het verleden diverse awards toe. Voor meer informatie kun je terecht op www.ecover.com.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook