fb
Damespraatjes Damespraatjes

De schaamte voorbij: thuis testen op SOA’s

vrouw_thee_soa-dp
Na een nacht onveilige seks kan het gaan knagen, zou hij of zij vaker zonder bescherming seks hebben? Als dat zo is, is de kans aanwezig dat je een SOA hebt opgelopen. Het is niet altijd fijn om dit met je huisarts te bespreken, en de meeste GGD’s bieden alleen nog maar anonieme tests aan risicogroepen aan. Gelukkig is het sinds een paar jaar ook mogelijk om een SOA test thuis af te nemen, waarna het uitstrijkje anoniem in een ziekenhuislaboratorium wordt getest.

De meest voorkomende SOA in Nederland is chlamydia. Het vervelende van chlamydia is dat je niet altijd meteen klachten hebt, maar toch besmet bent en zo de ziekte door kan geven. Als je besmet bent kun je onder andere  de volgende symptomen ervaren: pijn en bloedverlies bij het vrijen, meer of andere afscheiding uit de vagina en flinke pijnen in de buikstreek. Uiteindelijk kan de bacterie leiden tot ontstekingen in de eileiders  en het bekkengebied. Ook kun je minder vruchtbaar worden als je je niet laat behandelen voor deze SOA.

Een andere veel voorkomende seksueel overdraagbare aandoening is gonorroe. Bij mannen wordt gonorroe ook wel een druiper genoemd. Als vrouw merk je het echter vaak niet. Daarom is gonorroe gevaarlijk, omdat het wel voor problemen kan zorgen als je zwanger bent, en je kan natuurlijk ook mannen besmetten als je seks hebt zonder condoom. Beide SOA’s zijn gelukkig goed te behandelen, maar dan moet je natuurlijk wel weten dat je bent besmet.

Daarom is een thuistest makkelijk en betrouwbaar. Je bestelt een dergelijke test bijvoorbeeld op zogetest.nl,waarna je de test de volgende dag al binnen hebt. Je kan zelf een uitstrijkje nemen en deze via de post versturen. Vervolgens wordt het uitstrijkje in een ziekenhuislaboratorium getest op de meest voorkomende aandoeningen chlamydia, gonorroe en trichomonas. Het resultaat wordt vervolgens op een beveiligde webpagina gezet, waar je met jouw anonieme code kan kijken wat de uitslag is. Als je dan toch een SOA hebt, kan je alsnog naar de huisarts gaan. En als je geen SOA hebt, heb je tenminste duidelijkheid en zekerheid. Vaak is die onzekerheid toch het vervelendste.

Het liefste zou je veilig vrijen, maar als het toch een keer onveilig gebeurt, laat je dan wel testen. De huisarts of de GGD zijn niet altijd goede opties, dus dan kan een SOA test die je thuis kan doen helpen. Hoe sneller je er bij bent, hoe sneller je er weer vanaf bent.

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook