fb
Damespraatjes Damespraatjes

De 9 mogelijke redenen waarom jij steeds zo moe bent

Er zijn dagen dat ik de hele wereld aan kan en dat ik energie voor tien heb en super lekker in mijn vel zit. Vroeger was dat wel anders, dan wist ik af en toe niet waar ik het zoeken moest. Zo moe en geen idee waar dat vandaan kwam. Als ik nu terugkijk wat ik toen allemaal deed en dat met een gezin met 3 jonge kinderen en een baan, dan lijkt die vermoeidheid niet zo vreemd.

In die tijd liet ik me wel regelmatig onderzoeken door een huisarts. In mijn jeugd was ik nogal gevoelig voor bloedarmoede en wilde graag uitsluiten dat dit nu ook het geval was. Maar uit de onderzoeken kwam bijna nooit wat en ik was gewoon prima gezond. “Iets rustiger aandoen” was meestal het advies van mijn huisarts en voorzover dat kon met een jong gezin volgde ik zijn advies op.

Toch is het heel goed om te blijven uitzoeken hoe het komt dat je zo moe bent. Over het algemeen zijn de volgende redenen er de oorzaak van dat vrouwen zo moe zijn.

1. Je hebt gewoon een vreselijk druk leven. Vooral als je een gezin met jonge kinderen (die lang niet altijd goed doorslapen) met je werk moet combineren kan het zijn dat er momenten zijn dat je er doorheen zit. Met wat bijslapen in het weekend compenseer je het vaak moeilijk.

2. Je hebt veel stress aan je hoofd. Als er dingen zijn waar je mee zit worden je gedachten hier steeds naar toe getrokken en vind je geen tijd meer om je ontspanning te pakken. Ook teveel checken van je telefoon kan er toe leiden dat je nooit tot echte ontspanning komt.

3. Je hebt coeliakie. Dit is een aandoening waarbij het lichaam moeite heeft met het verteren van gluten. Ongeveer 1 op de 100 mensen heeft hier ongeveer last van. Lees hier verder voor meer informatie over coeliakie.

4. Je hebt een ijzertekort. Soms kan dit leiden tot bloedarmoede. Je kunt je ijzerspiegel zelf enigszins beïnvloeden door groentes te eten zoals spinazie of waterkers. Ook noten, bruine rijst en eieren bevatten veel ijzer. Lees hier meer over ijzertekort.

5. Je hebt last van chronische vermoeidheid. Ook al zijn er heel veel vrouwen die hier last van hebben, naar wat wij nu lezen, hebben ze de medische oorzaken van deze vermoeidheidsvorm nog niet aangetoond. Maak zeker een afspraak met de huisarts om te bespreken wat je er aan kunt doen.

6. Je hebt last van dingen in huis die je moe maken. Zonder dat je het je bewust bent kunnen er in huis dingen zijn waar je vreselijk moe van wordt. Een paar voorbeelden hiervan zijn: geurkaarsen, de kleur van je muren, licht, etc. Maar er zijn nog meer dingen in huis die je moe kunnen maken.

7. Je hebt last van diabetes. Bij diabetes is het lichaam niet in staat glucose om te zetten in energie. Verstandig om ook dit bij de huisarts te laten testen. Dat kan via een heel simpel bloedtestje.

8. Je schildklier werkt niet goed. Als je schildklier te traag werkt kan één van de verschijnselen vermoeidheid zijn. Dit gaat trouwens gepaard met nog veel meer symptomen zoals onder andere het snel koud hebben, gewichtstoename en gevoelens van depressiviteit.

9. Je moet ongesteld worden of bent het net. Je menstruatie cyclus kan van grote invloed zijn op hoe je je voelt en hoe je in je energie zit. Ben je ongesteld en voel je je moe, probeer voor zover je dagelijkse bezigheden dit toelaten, lekker een beetje rustig aan te doen. Lekker op de bank met een dekentje :-).

Geen compleet overzicht

Natuurlijk is het hier niet mogelijk om een compleet overzicht te geven van alle ziektes waarbij vermoeidheid een symptoom is, want er zijn er veel meer dan hierboven opgenoemd. Ben je erg vermoeid en ga je al weken op tijd naar bed? Ga dan zeker even bij de huisarts langs en bespreek het daar. Aan de hand van wat bloedtestjes kan al heel wat uitgesloten worden en kan eventueel een vervolgonderzoek worden ingesteld.

Wat zijn ervaringen met vermoeidheid? Hebben ze bij jou ooit een diagnose gesteld die je compleet niet had verwacht? We zouden het heel fijn vinden als je dit met ons deelt bij de comments onder dit artikel!

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook