Je voelt je al tijden niet zo lekker en kunt moeilijk verklaren hoe dat komt. Je eet goed, slaapt voldoende, hebt een heerlijke vakantie achter de rug, maar toch gaat het niet geweldig met je. Misschien tijd om eens na te gaan of je een ijzergebrek hebt.
Bloedarmoede en ijzertekort
Meestal worden bloedarmoede en ijzergebrek in één adem genoemd. Ook al is ijzergebrek de meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede (anemie) toch is het niet hetzelfde. Er zijn veel meer oorzaken waardoor je bloedarmoede kunt krijgen. IJzertekort is wel de meest voorkomende.
Lees ook: Rusteloze benen, wat is het en hoe kom je er van af?
Wat is bloedarmoede?
Bij bloedarmoede zijn er te weinig rode bloedcellen in het bloed of de rode bloedcellen werken niet goed. Hierdoor kan het bloed minder zuurstof vervoeren en en kun je verschillende klachten krijgen. In de rode bloedcel zit hemoglobine (Hb). Hemoglobine is nodig om zuurstof te vervoeren vanuit uw longen naar alle delen van het lichaam.
Bij welke waardes heb je bloedarmoede?
Om te bepalen of je bloedarmoede heeft, wordt gekeken naar de waarde van het Hb in het bloed. Bij mannen zou dat 8,5 mmol/l moeten zijn en bij vrouwen 7,5 mmol/l. Voor zwangere vrouwen en jongeren gelden andere waarden. Zit je er een klein beetje onder dan is er sprake van een lichte bloedarmoede. Het is sowieso raadzaam om ook dan even bij je huisarts langs te gaan of te bellen met de assistente.
Hoe kan een ijzertekort ontstaan?
- Door overmatig bloedverlies. Bijvoorbeeld bij een heftige menstruatie, een operatie waarbij je veel bloed bent kwijtgeraakt of door bloedingen in je lichaam. Gelukkig komt dit laatste niet zo vaak voor en als het gebeurt dan is dat meestal door een ziekte in de maag of darmen.
- De opname van ijzer verloopt niet goed. Dit is wel het geval bij Coeliakie, een aangeboren spijsverteringsziekte die zich voordoet bij jonge kinderen.
- Als je te weinig ijzerrijk voedsel eet. Het eten van te veel ongezond voedsel (pizza’s, snoep, etc) kan een ijzertekort tot gevolg hebben. Vroeger hadden vegetariërs wel een ijzertekort, maar ook in vleesvervangers zit nu ijzer. Zorg dat je gezond eet, bijvoorbeeld rundvlees, vleesvervangers, noten en peulvruchten, volkorenproducten, vitamine C. Eet vooral gevarieerd en lekker veel vers.
- Zwangere vrouwen hebben een hogere ijzerbehoefte. Helemaal als je ook nog eens zwanger bent van een meerling.
- Als je hard groeit heb je ook meer nodig. Zeker tijdens een groeispurt die veel kinderen in diverse stadia van hun leven meemaken.
- Bij bepaalde chronische ziekten kan een ijzertekort ontstaan. Overleg dan zeker met je huisarts of specialist.
- Als je gaat afvallen. Zeker als je geen evenwichtig dieet hebt kun je ijzertekorten oplopen. Ga niet zomaar minder eten of je hele voedingspatroon aanpassen. Helemaal als je gevoelig bent voor bloedarmoede. Overleg met een diëtiste.
- Stress en oververmoeidheid kunnen oorzaken van een ijzertekort zijn. Sport je heel veel en kom je niet goed tot je rust, dan ben je kwetsbaar. Werk je te hard en te lang, dan moet je ook oppassen voor een ijzertekort, zeker als je dan ook nog eens slecht eet.
Symptomen van ijzertekort
- bleke huid
- hartkloppingen
- snel koud hebben
- kortademigheid
- vermoeidheid
- duizeligheid
- hoofdpijn
- concentratieproblemen
- gevoelens van fysieke slapheid en futloosheid
- geen mentale weerstand
- slap gevoel in de benen
- broze en weke nagels (bijvoorbeeld kalknagels)
- verzwakte fysieke weerstand en dus verhoging van de kans op infecties
- rusteloze benen (onrustige been)
Naar de huisarts
Heb je last van deze symptomen en eet je wel gezond en neem je ook op tijd je rust, ga dan eens langs bij de huisarts voor een advies. Ongerust maken hoeft meestal niet, maar fijn om zeker te weten dat het wel in orde is met je bloed.
Heb je geen ijzertekort en heb je toch veel last van bovenstaande symptomen, dan is het ook goed om eens met je arts te praten. Misschien kunnen je problemen op een andere manier worden aangepakt.
Wil je meer weten over een ijzertekort? Kijk dan ook eens op IJzertekort.net
Bronnen:
Elias -
Had ook ijzer tekort voor mijn heupoperatie ,heb toen ijzer infuus gehad toen was het weer7.3 heb altijd een laag ijzer gehalte. nu na de heupoperatie is het weer gezakt naar 6.8 .Internist wil darmonderzoek omdat ik 65 jaar be,.Ik weiger dit omdat ik verder totaal geen last heb van verschijnsel ijzer tekort ben niet moe ect ,Het ontlasting onderzoek was prima .Heb wel veel stress met mijn dementerende moeder .Heb wel koohydraataat dieet gevolgd en eet weinig vlees .Dus geen volkoren producten en fruit gegeten .Plus ook bloedverlies tijden operatie heup. Heb nu voor een maand ijzer tabenten.