Nederland heeft een enorme geschiedenis op het gebied van thuisbevallingen. Van oudsher werden vroedvrouwen goed opgeleid en was het 2 eeuwen geleden zelfs een teken van welstand om thuis met een vroedvrouw te bevallen. Als je in die tijd veilig je kindje op de wereld had gezet in het ziekenhuis, was daarna de kans groot dat je het alsnog niet overleefde doordat je besmet raakte met de kraamvrouwenkoorts.
Het aantal thuisbevallingen is in Nederland het hoogste van Europa, alhoewel dit nu al wel een aantal jaren terugloopt. Maar we hebben ook bijna het hoogste sterftecijfer bij baby’s. Toch is er geen relatie tussen die 2 zaken. De hoge babysterfte in Nederland komt eerder door zaken als hoge leeftijd van moeders die bevallen, meer meerlingen die hier geboren worden en in Nederland is men wat meer terughoudender dan in andere landen met het behandelen van extreem te vroeg geboren baby’s.
Eerder schreven we op Damespraatjes al een artikel over de voordelen van een ziekenhuisbevalling. Toch maken veel vrouwen nog steeds de keuze voor een thuisbevalling. De voordelen op een rij.
- Je kunt je thuis optimaal ontspannen. Lekker in je eigen bed, tussendoor even douchen in je eigen badkamer, je eigen thee en ga zo maar door. Na de bevalling kun je ook lekker in je eigen bed uitrusten en word je ’s nachts niet gewekt door verpleegkundigen of andere gasten.
- Je voelt je thuis veiliger en meer geborgen. Voor veel vrouwen voelt een ziekenhuis meer als een plek die wat koud, kil en afstandelijk aandoet. Ze associeren dit meer met ziektes dan met het op de wereld zetten van een kindje.
- Jij bepaalt. Bij een thuisbevalling ben je iets meer de regisseur van je eigen bevalling. Natuurlijk voorzover de situatie dit toelaat. Verloopt de bevaling niet goed dan zal de verloskundige je zeker adviseren om naar het ziekenhuis te gaan.
- Minder kans op ingrijpen en infectiegevaar. Gaat het niet helemaal naar wens dan zal er in het ziekenhuis eerder een medische handeling worden ingezet. Persoonlijk zou ik dat niet als nadeel zien, maar veel vrouwen wel. Alhoewel hygiene hoog in het vaandel staat in de Nederlandse ziekenhuizen, gaan er toch ziekenhuis bacteriën rond, waar veel vrouwen niet mee geconfronteerd willen worden.
Niet iedereen kan thuis bevallen en soms moet er tijdens de thuisbevalling worden besloten toch naar het ziekenhuis te gaan. Dat is niet fijn, maar de veiligheid van moeder en kind gaan boven alles.
Wij zijn erg benieuwd wat jouw ervaringen zijn met zowel thuis- als ziekenhuisbevallingen. Laat je reactie onder dit artikel achter bij REAGEER OOK
Lees ook:
- 7 voordelen van een ziekenhuisbevalling
- Waarom er in Volendam meer erfelijke ziektes voorkomen
- 11 dingen die je niet moet zeggen tegen een pas bevallen vrouw
Bronnen:
Petra Verlouw -
Twee ziekenhuis bevallingen gehad en onze middelste is thuis bevallen. Als je een keuze hebt, dan zou ik voor thuis bevallen kiezen. Lekker in je eigen omgeving, in je eigen bed. Het was een fijne ontspannen bevalling van een zoon van bijna tien pond. Ik vond het ziekenhuis minder fijn. Ik was bij mijn jongste geïrriteerd omdat naast mijn kamer een mevrouw heel hard lag te gillen tijdens de bevalling en ik nog moest gaan bevallen. Thuis heb je daar geen last van. Maar soms heb je geen keus en dan neem je het ziekenhuis voor lief. Het gaat tenslotte om de gezondheid van jou en je kind. Maak de keuze die bij jou past.