fb
Damespraatjes Damespraatjes

7 voordelen van een ziekenhuisbevalling

Wat zou jij kiezen als je de keuze had? Een ziekenhuis- of thuisbevalling. In de jaren ’60 was het heel gewoon dat je thuis beviel, maar tegenwoordig bevallen er meer vrouwen in het ziekenhuis. Helaas heeft niet iedereen die keuze, maar het belangrijkste is natuurlijk dat je baby gezond en wel op de wereld wordt gezet en dat jij er bij voorkeur ook zonder kleerscheuren vanaf komt. Deze week zetten we de voordelen van een ziekenhuisbevalling op een rij.

1. De rit van je leven. Zowel de heen en terugrit naar het ziekenhuis zul je nooit meer vergeten. De heenweg: puffend en steunend met een partner die mogelijk nog zenuwachtiger is dan jij. De terugweg: heel voorzichtig rijden vanwege je babytje maar vermoedelijk ook vanwege hechtingen en andere nog niet helemaal herstelde lichaamsdelen.

2. Roomservice. Eenmaal in het ziekenhuis aangekomen staat er een heel team voor je klaar dat je gaat verzorgen. Een schone pyjama of schort aan, kopje thee er bij en misschien zelfs nog wel een beschuitje. Na de bevalling wordt er ook meteen weer voor de inwendige mens gezorgd en misschien al wel beschuitjes met muisjes. Enne …. je hoeft zelf niets op te ruimen.

3. No pain, no glory. Maar er zijn grenzen. In het ziekenhuis is het makkelijker om pijnbestrijding toegediend te krijgen. Heel fijn als je het echt niet meer trekt om de weeën op te vangen.

4. Team van experts. Heb jij of je baby specialistische hulp nodig dan is dat direct aanwezig. Wel zo handig in geval van nood. Dat geeft bij voorbaat al een rustiger gevoel.

5. Relax. De verpleegkundigen op de kraamafdeling zorgen lekker voor je kindje als jij nog ligt bij te komen en als je misschien een paar uurtjes wilt slapen. Hoe moeilijk ook, want je wilt natuurlijk naar je baby blijven kijken, rust even goed uit. Het wordt straks druk genoeg.

6. Eerste visite. Ook dat kan natuurlijk in het ziekenhuizen je hoeft dan niet meteen de gastvrouw uit te hangen en ze zullen niet zo lang blijven.

7. Het thuisfront. Hoe heerlijk is het om weer thuis te komen en te merken dat daar gewoon alles lekker hetzelfde is gebleven (geen nachtkastjes omgegooid, smerige bedden of buren die oordopjes hebben moeten aanschaffen vanwege jouw gegil) en dat je andere kindjes mogelijk zijn opgevangen door een oma, buurvrouw of zus.

Hoe was jouw ervaring met een ziekenhuisbevalling? Volgende week plaatsen we een artikel over de voordelen van een thuisbevalling.

Ook leuk om te lezen: 11 dingen die je niet moet zeggen tegen een pas bevallen vrouw.

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook