fb
Damespraatjes Damespraatjes

11 dingen die je niet moet zeggen tegen een pas bevallen vrouw

Voel je je als zwangere vrouw al een soort publieke bezienswaardigheid waar iedereen wat over te zeggen heeft (vooruit, ook wel aardige dingen, maar een mening heeft iedereen zeker!) berg je dan maar als je verse baby tevreden in zijn of haar wiegje ligt te slapen. Dan begint het feest: jij bent opeens een nieuwe moeder, en nieuwe moeders moeten te allen tijde de juiste keuzes maken voor hun kind. Het liefst terwijl je nog ligt bij te komen van de bevalling. Ken je een vrouw die binnenkort moet bevallen? Zeg deze dingen dan niet tegen haar als je op kraamvisite komt.

1. “Het wordt vast een heel LEUK kind!”  (Baby’s zijn ALTIJD mooi of knap. Ook als ze nog helemaal verkreukeld zijn van de bevalling, onder de melk zitten of rood zijn aangelopen na de zoveelste huilbui. Het is de mooiste baby die je ooit hebt mogen aanschouwen).

2. “Wanneer komt de tweede?” (De kraamvrouw heeft net een topprestatie geleverd en ligt met hechtingen en stuwing in het kraambed. Denk je nou werkelijk dat ze al over een tweede heeft nagedacht?)

3. Kijkend naar de buik van de kraamvrouw: “Ben je alweer op je oude gewicht?” (Run, Forest, run!)

4. Tegen een kraamvrouw die wel al op haar oude gewicht zit : “Je moet wel voldoende eten, hè. Je moet nu niet op dieet gaan!” (Of ze kan gewoon alles eten zonder aan te komen. Good for her!)

5.  Kijkend naar de vader van de baby : Zo, dat heb je goed gedaan!” (Nee, dat heeft hij niet. Hij heeft de moeder van zijn kind ongetwijfeld heel goed door de bevalling heen geloodst, maar hij is niet bevallen.)

6. Kijkend naar het kind en de vader van de baby: “Weet je zeker dat de baby van jou is?” (Dit zou ik zeker zeggen als je de vriendschap of familieband toch al zat bent.)

7. Kijkend naar de moeder van de baby: “Hij/zij lijkt echt totaal niet op jou!” (Ik weet niet hoe het zit met andere moeders, maar ik zou in de hormonale fase na de bevalling helemaal niet willen horen dat het kind dat ik zo lang in mijn buik had gedragen en gebaard had niet op mij lijkt.)

8. “Geef je (nu al) flesvoeding? Maar borstvoeding is het allerbeste voor de baby!” (Sommige vrouwen willen heel graag borstvoeding geven, maar kunnen dit niet. Andere vrouwen kiezen bewust voor flesvoeding. Mijn ervaring is dat dit zo’n beladen onderwerp is, dat je het maar beter kunt laten rusten. Iedere moeder heeft het beste met haar baby voor, ook al maakt zij een andere keuze dan jij zou maken.)

9. Als de baby niet doorslaapt/slecht eet/ opstartproblemen heeft: “Dat hoort er allemaal bij, hè.” (Dat klopt, maar je mag best tegen de kraamvrouw zeggen dat het heel zwaar is, want dat is echt zo. Of deel je eigen ervaringen; het helpt enorm om te weten dat je niet de enige bent die de kraamperiode soms lastig vindt.)

10. Nog erger: “Maar je krijgt er iets moois voor terug!” (Ja, dat is waar. Maar ook mooie dingen kunnen soms best een keerzijde hebben).

11. “Vergeet niet te genieten!” (Ook al klopt deze uitspraak als een bus – de babytijd gaat zó snel – het kan wat gevoelig overkomen bij sommige nieuwe moeders. Die denken dan dat ze de hele kraamperiode moeten genieten, terwijl dit toch ook een periode van wennen aan hun nieuwe rol is en zeker niet 24/7 de roze wolk is die wordt voorgespiegeld.)

Voor het geval dat je je nu afvraagt wat je dan nog wél kan zeggen: genoeg! Vraag bijvoorbeeld vooral hoe het met de ouders en het nieuwe gezinslid gaat; en toon begrip. Dat is altijd goed!

Romy Meijer (34 jaar) schrijft op haar eigen blog Dochterlief.nl over haar leven als moeder en werkt als casemanager voor een groot bedrijf. Daarnaast schrijft ze blogs voor Damespraatjes. Ze woont samen met haar man en hun dochter Elise in de buurt van de Veluwe.Naast schrijven is lezen een grote hobby. Haar blog kan je vinden op www.dochterlief.nl.

Reageer ook