Gourmand Cook Book Award winnaar 2012: Harold Hamersma! De wijnjournalist, die ook meerdere boeken schreef, bracht in september De Grote Hamersma 2013 uit. De ‘bijbel’ voor elke wijnkenner, wijnliefhebber en wijnrookie. Damespraatjes interviewde Harold over zijn nieuwste boek, mannen die alleen maar bier willen, drinken bij de lunch en nog veel meer!
Zoals een goede wijn geen krans behoeft, heeft deze man geen verdere introductie nodig. Lees hier het exclusieve Damespraatjes interview met Harold Hamersma.
Wat voor een rol heeft uw vrouw bij het wijnproeven? Hoe heeft u haar betrokken bij het schrijven van De Grote Hamersma 2013?
“Zonder mijn vrouw geen De Grote Hamersma. Zij ontvangt bijna alle wijnen, administreert deze, opent flessen en gooit de lege in de glasbak. Zij is Hoofd Logistiek en Chef Glasbak. Ze verdient een standbeeld van karton, kurk en piepschuim.”
Vrouwen en mannen zijn verschillend in een heleboel opzichten. Meneer wil een grote homp vlees, mevrouw prefereert een bescheiden stukje vis. Hoe zit dit met wijnen? Zijn er duidelijke verschillen in wijnvoorkeur tussen mannen en vrouwen?
“Ik wil het niet zozeer op de maaltijd betrekken. Wel is het zo dat nu in Nederland wijn op het lijstje van ‘noodzakelijke boodschappen’ is beland, mevrouw de wijn voor door de week in de supermarkt haalt (Waar 90 procent van alle wijn voor thuisverbruik wordt gekocht).”
“Uiterst rolbevestigend, ik geef het toe.”
“Maar zo gauw er eters komen en er een wat duurdere fles gehaald dient te worden, wordt meneer plots naar de wijnspeciaalzaak gestuurd. Die komt dan vaak terug met flessen die er stoer en donker uitzien, met een diepe ziel en etiketten met zwart en goud.”
“Hier is in het boek geen rekening mee gehouden. Een mannen- en een vrouwenversie schrijven gaat mij te ver. Ooit zijn er pogingen gedaan om pure vrouwen- dan wel mannenwijnen te maken. Maar dat bleken marketingflops.”
De dames van Damespraatjes zijn gek op gezellig lunchen met vriendinnen. Hier mag een lekker wijntje ook zeker niet ontbreken. Toch staat na deze lunch vaak nog een hoop op het programma (kinderen van school halen, boodschappen doen en koken voor manlief). Welk (licht) wijntje kunnen zij deze herfst het beste bij hun lauwwarme geitenkaas salade bestellen?
“Om te beginnen: een wijn nooit wijntje noemen. De dames van Damespraatjes houden er ook vast niet van dat hun mannen het hebben over ‘hun vrouwtje’. Glaasje wijn mag. Wijntje daarentegen niet. Maar wat mogen de dames nu drinken bij die lauwwarme geitenkaas met salade? Simpel: een sauvignon blanc, bij voorkeur uit de Loire, maar uit Nieuw-Zeeland mag ook. De droomcombi. En daarna kan ze ook nog de rest van haar programma afwerken, want dit soort wijn ‘scoort’ gewoonlijk een wat lager alcoholpercentage.”
Tieners, altijd lastig. Graag gooien 16-jarige meisjes een ontelbaar –op onkuise manier verkregen – aantal Breezertjes naar binnen. Het zou leuk zijn om meiden van die leeftijd ook al met goede wijnen kennis te laten maken. Welke lekkere (instap?) wijn is geschikt om met je dochter te drinken op haar zestiende verjaardag?
“Als ze 16 zijn mogen ze nog niet drinken. De hersenen knappen daar bepaald niet van op. We wachten tot 18 en schenken dan natuurlijk Champagne.”
Voeten op de salontafel, buik in de lucht en een flink blik bier in de hand. We hebben het hier over de ‘ik drink alleen maar bier, want wijn is zo’n vrouwen ding’ man. Wat is een stoere wijn die de bovenomschreven man zijn bier in de gootsteen doet gooien?
“Bierdrinkers aan de wijn krijgen, meestal is het andersom. Na een grote proeverij neem ik altijd een ijskoude pils. Dat wijn een vrouwending is, blijkt uit de cijfers allang niet meer. Maar wil de man rood en moet het stoer zijn? Dan Argentijnse malbec. Dan kan ie meteen ook de barbecue aansteken en er een t-bone opleggen.”
In Nederland bent u de oppergod der wijnjournalisten en veel mensen zouden dan ook een moord doen om een glaasje met u te drinken. Met wie zou u nog graag een keer een glaasje drinken en wellicht zelfs een fles opentrekken?
“Deze oppergod staat erg met beide benen op de grond. Maar ik zou graag nog eens met Carice van Houten een fles Grüner Veltliner van Bründlmayer drinken. Ik weet dat zij daar dol op is. En ik spuug er ook niet in. Nu is het niet zo zeer dat ik een fanatieke groupie van Carice ben, maar zij woont in mijn oude geboortehuis in de Amsterdamse Pijp. Ik ben benieuwd hoe dat er nu uitziet, of mijn geluksdubbeltje er nog ligt dat ik als jongetje van 10 op een geheime plek heb gestopt en of die enorme kastanjeboom in de tuin van de buren er nog staat.”
Meer te weten komen over De Grote Hamersma 2013? Klik hier!
De Grote Hamersma 2013 bestellen?
Mara Blikslager (20 jaar) werkt voor online vrouwenmagazine damespraatjes.nl en studeert Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze is gek op schrijven, de wereld ontdekken, socializen en sporten. Als Mara niet aan het werk is of in de schoolbanken zit is ze te vinden in het zwembad, op de spinning-fiets, in een hippe club of lekker op de bank. Ze woont in Mediastad Hilversum maar heeft ook een grote liefde voor onze, iets chaotischere, hoofdstad: Amsterdam.
Lees ook de andere artikelen van Mara Blikslager