fb
Damespraatjes Damespraatjes

Beauty blog Kathleen – Gevaar voor je haar!

Kathleen
Volgens een leuk onderzoekje geven blondines meer geld uit aan hun haar dan brunettes, roodharigen en zwartgelokte dames. Ik ben altijd gek op dat soort onderzoekjes. Laatst las ik in een onderzoek dat vrouwen tijdens hun leven 20.000 euro aan beautyproducten aftikken. Het grootste gedeelte aan make up en de rest aan crèmes en cleansers. Vooral reinigingsdoekjes waren een populair hebbedingetje. Naast zeep en parfum zijn die doekjes zo ongeveer de ergste aanval op je huid die je maar kunt doen, maar goed, lekker makkelijk, lekker goedkoop, dus elk zichzelf niet zo respecterend merk knalt die dingen in de schappen. Het gaat ook om de kassa, tenslotte.

Veertigduizend euro. Dat is wat blondines kwijt zijn. Tijdens hun hele leven. Nou moeten we dat blond heel ruim zien want lichtblond, donkerblond en geblondeerd zijn hierbij gemakshalve in één geldsmijtende categorie ondergebracht. En dat terwijl een kind weet, en zeker degene die dertig jaar geleden al met een badmuts met gaatjes er in op een kappersstoel zaten, dat in al dat verven, highlighten en alle andere vormen van kleuren nou net bakken met geld gaat zitten. Blondines geven ook meer geld uit aan luxe shampoos en haarverzorgende producten. Wel eens aan plat geblondeerd haar gevoeld? Dan krijgt het woord luxe toch een heel andere betekenis. Bittere noodzaak om die geterroriseerde lokjes weer glad en levendig te maken. Ze hebben immers al een hoop doorstaan.

Voorzichtig concluderend zouden we dus kunnen zeggen dat vrouwen met haar waar een chemische aanval op heeft plaats gevonden meer geld besteden om het weer gezond te krijgen. Omdat ik rechtstreeks afkomstig ben uit het meest verkwistende deel van het kappersonderzoek, hou ik de markt van de haarverzorgingsproducten al jaren nauwlettend in de gaten. Iets wat ooit ontstond door een simpele vraag van de kapster die een shampoo van 19,95 aan me wilde verkopen. Een belachelijk bedrag, vond ik.

‘Wat gebruik je om je gezicht te reinigen?’ vroeg ze. ‘Een natuurlijke cleanser,’ zei ik. ‘Van mezelf. Geen parabenen, geen zeep.’

Ze knikte. ‘En waarom zou je dat dan wel in je haar smeren?’

Touché.

Sindsdien hield ik de markt van de haarverzorgingsproducten in de gaten. Het eerste waar ik achter kwam, is dat er een scheldwoord in de ingrediëntenlijst bestaat, dat op de lijst van verboden middelen zou moeten komen te staan.

Voluit geschreven: sodium lauryl sulfate. Wat is het? Een reiniger, een zeep, maar dan eentje die alles verwijdert, zo grondig is het. Een paar jaar je badkamer niet schoongemaakt? SLS verwijdert de meest hardnekkige en vettige resten.

Wat het nog meer doet? Schuimen. Die fijne schuimvlokken die je het gevoel van schoon en fris geven maar in werkelijkheid je haar en huid volledig uitdrogen, irriteren en dof maken.

SLS is enorm effectief. Zelfs in hele lage concentraties maakt het de buitenste huidlaag stuk. In de cosmeticawereld wordt het goedje bewust gebruikt om irritaties te creëren om vervolgens de werking van helende producten te testen.

Er verschijnen overigens ook steeds meer artikelen dat SLS bewezen kankerverwekkend zou zijn maar omdat er ook artikelen verschijnen die dit weer tegenspreken, is het lastig om hier een uitspraak over te doen. Gezien de enorme hoeveelheid aan elkaar tegensprekende onderzoeken en de belangen die er spelen is daar het laatste woord ongetwijfeld nog niet over gesproken.

Tot voor kort was het bijna onmogelijk om goede en betaalbare shampoo zonder SLS te vinden maar zoals wel vaker als een scheldwoord de massa bereikt, buigen de grote merken en maken ze wat het publiek wil. Zelfs Andrélon, nooit vies van een scheutje SLS komt met de Zuiver & Zen lijn.

Hair products

Foto credits: www.solohair.nl

Helaas blijft het hier weer opletten want grote merken blijven over een grote inventiviteit te beschikken als het om geld verdienen gaat. De varianten op SLS zijn namelijk legio en met een iets andere naam in de ingrediëntenlijst kan het lijken alsof je met een SLS vrij product te maken hebt maar wat in werkelijkheid niet zo is. Sodium Laureth Sulfate, bijvoorbeeld. Officieel geen SLS maar SLES.

Groot verschil? Nauwelijks. SLES is iets minder agressief dan de grote zus SLS maar qua impact is het te vergelijken of je met een gewone hamer of een mokerhamer geslagen wordt. Allebei geen aanlokkelijke opties.

Mijn persoonlijke favorieten zijn de volledig natuurlijke producten van Rahua (Rainforest Repair… need I say more?) en Christophe Robin (Shampooing crème lavante au citron… ah La Provence!) en daarnaast de bijna volledig natuurlijke shampoos van Aveda (Peace…! Flowers…! Hair!) die allemaal zowel verrukkelijk ruiken als het haar perfect verzorgen.

Deze drie merken zijn duurder dan de fles Andrélon maar ik kan zelfs zonder wetenschappelijk onderzoek vast stellen dat ze ook een stuk effectiever zijn. Wie eenmaal een tijdje natuurlijke en SLS-vrije shampoos gebruikt, gaat niet meer terug. Een gezonde hoofdhuid, zacht haar en volume met glans zijn namelijk dingen waar je best aan kunt wennen. Zeker als je een (may be not so natural) blondine bent met getergde haartjes.

En ach, anders is er altijd nog dat andere merkwaardige onderzoek. Dat ene dat bewees dat blondines een hogere opleiding hebben gehad en meer geld verdienen. Lijkt me gerechtigheid. We hebben het nodig.

Kathleen
Kathleen Vael (47) is  founder van nybf cosmetics. Ze woont in Hilversum en is moeder van een dochter van 15. Schrijven, sporten en het ontwikkelen van fijne en goede beautyproducten zijn haar grote passies. Haar cosmeticalijn is te vinden op www.nybf.nl

Lees ook de eerdere blogs van Kathleen

 

 

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Claudia -

Wat een nuttige informatie! Ik heb steeds last van m’n hoofdhuid nadat ik m’n haar gewassen heb! Nu weet ik tenminste waar het aan ligt en welke shampoos ik wel kan kopen!

Giselle Ecury -

Heel goed, Kathleen, dat je dit onderwerp behandelt in je blog. Zelf krijg ik helaas een schilferige, jeukende hoofdhuid van dat enge Sodium Lauryl (of Lauret) Sulfaat. Gelukkig kon ik een betaalbare shampoo op basis van kokosolie kopen waar het NIET in zat en mijn hoofdhuid floreerde, nu in de goede zin des woords. Maar helaas kan ik hem nu nergens meer kopen, wel via Amerikaanse webwinkels. Overigens ben ik ervan overtuigd dat de grootste boosdoener haarverf is, al roepen de kappers, dat die tegenwoordig zo mild zijn. Daar geloof ik niets van. Je masseert via je rijk doorbloede hoofdhuid een enorme hoeveelheid troep je bloedbaan binnen. Dat wilde ik zo’n 12 jaar geleden niet meer. Ik dacht: “Ik eet biologisch, kook alles vers, gebruik geen pakjes en zakjes met rommel erin, maar wel kleur ik 1x in de maan mijn haar.” Van de gekke, al gebruikte ik geen verf, maar een spoeling. Mijn kapper was het roerend met me eens! Nu ben ik helemaal grijs, heb ik mijn haar laten groeien en krijg ik elke dag minstens één keer van een wildvreemde te horen, dat men het zo mooi vindt. Het is een flinke bos. De reden? Ik heb er altijd erg goed voor gezorgd. Bedankt voor je shampootips!

Reageer ook