fb
Damespraatjes Damespraatjes

10 weetjes over rolstoeltennis Paralympische Spelen

rolstoeltennis Paralympische Spelen

De Nederlandse sporters laat zich ook op de Paralympische Spelen weer van hun beste kant zien! Na de al zeer succesvolle Olympische Spelen van 2024 in Parijs, genieten we nu massaal van de Paralympische Spelen. Een spannende, leuke en zeer interessante sport om te kijken vinden wij rolstoeltennis. In dit artikel delen we 10 weetjes over rolstoeltennis Paralympische Spelen. Wat wist jij al wel en wat nog niet? Lees lekker met ons mee!

Debuut bij de Paralympische Spelen

Rolstoeltennis maakte zijn debuut als demonstratiesport tijdens de Paralympische Spelen van 1988 in Seoel. Het werd een officiële medaillesport in 1992 in Barcelona.

Twee bounce-regel

In rolstoeltennis is de belangrijkste aanpassing dat de bal twee keer mag stuiteren voordat hij teruggeslagen moet worden, waarbij de tweede stuit ook buiten het speelveld mag zijn.

Categorieën

Er zijn twee hoofdklassen in rolstoeltennis: de Open klasse (voor atleten met een permanent lichamelijk letsel in één of beide benen) en de Quad-klasse (voor atleten met beperkingen aan zowel hun armen als benen).

Belangrijke spelers

Esther Vergeer uit Nederland is een legendarische speler in rolstoeltennis. Ze heeft zeven Paralympische gouden medailles gewonnen en ging op pensioen met een indrukwekkende ongeslagen reeks van 470 wedstrijden.

Dubbels en singles

Net als in het reguliere tennis zijn er zowel enkel- als dubbelspelwedstrijden in rolstoeltennis bij de Paralympische Spelen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Paralympics (@paralympics)

Rolstoelspecificaties

De rolstoelen die gebruikt worden in rolstoeltennis zijn speciaal ontworpen met schuine wielen voor stabiliteit en wendbaarheid. Ze zijn vaak lichter en beter aan te passen aan de sport dan standaard rolstoelen.

Aantal deelnemende landen

Rolstoeltennis heeft een sterke internationale deelname met spelers uit meer dan 30 landen die meedoen aan de Paralympische Spelen.

Gelijke spelregels

Op een paar aanpassingen na, zoals de twee bounce-regel, volgen de spelregels van rolstoeltennis dezelfde regels als die van het reguliere tennis, inclusief de grootte van het speelveld en de puntentelling.

Toegankelijkheid en inclusiviteit

Rolstoeltennis is een van de weinige Paralympische sporten waarin atleten kunnen deelnemen aan dezelfde professionele toernooien als niet-gehandicapte spelers, zoals de Grand Slams (bijvoorbeeld de US Open en Wimbledon).

Populariteit en groei

Rolstoeltennis blijft groeien in populariteit en krijgt steeds meer media-aandacht, wat bijdraagt aan de zichtbaarheid van gehandicaptensport en inclusie in de sportwereld.

Over de Paralympische Spelen

De Paralympische Spelen zijn een internationaal sportevenement voor atleten met een lichamelijke, visuele, of verstandelijke beperking. Deze Spelen worden elke vier jaar gehouden, kort na de Olympische Spelen, en bieden een podium voor buitengewone sportprestaties in een breed scala aan sporten, zoals atletiek, zwemmen, rolstoeltennis en boogschieten. De Paralympische Spelen werden voor het eerst gehouden in 1960 in Rome, en zijn sindsdien uitgegroeid tot een van de grootste sportevenementen ter wereld. Ze staan symbool voor veerkracht, inclusie en gelijkheid, waarbij atleten de grenzen van hun mogelijkheden verleggen en laten zien dat sport iedereen samenbrengt, ongeacht hun beperkingen.

Praat met ons mee

Kijk jij ook mee naar het rolstoeltennis op de Paralympische Spelen? Van welke wedstrijden heb jij genoten? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we gezellig.

Afbeelding boven artikel: Unsplash+

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook