fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dit zijn Sandra’s favoriete bezienswaardigheden in Rome

Op 15 juni 2018 aan het begin van de avond fietste ik door Rome met als bestemming het Colloseum. Inmiddels was het 17 dagen geleden dat ik Hilversum op de fiets verliet en ik had ruim 2.100 kilometer afgelegd. De glimlach op mijn gezicht was zo groot (en het kippenvel op mijn armen ook) dat mensen die me wandelend tegemoet kwamen aanvoelden wat er gebeurde. Ik kreeg spontane high fives en aanmoedigingen en die raakten me echt. De aankomst bij het Colloseum was een van de mooiste momenten van mijn leven.

Om het avontuur tijdens mijn solo fietsreizen zo groot mogelijk te maken boek ik vooraf nooit hotels maar zoek pas een slaapplek als ik ergens aankom. Na foto’s gemaakt te hebben voor het thuisfront en mijn berichtje op Facebook boekte ik via internet een hotelletje voor 4 dagen in de buurt van het Colloseum. Het uitrusten zou nu namelijk gaan beginnen. En vier heerlijke dagen in Rome. Helemaal alleen! Alle tijd om de bezienswaardigheden van Rome te (her)ontdekken.

Jaren geleden zijn we ook een keer met het hele gezin naar Rome geweest. Met het vliegtuig een reis van maar een paar uurtjes, dat is wel wat anders dan 17 dagen fietsen :-). In rap tempo bezochten we alle mooie plekken van Rome. Nu kon ik dat nog eens dunnetjes overdoen. Maar dan op de fiets, want die had ik toch bij me.

Mijn favoriete bezienswaardigheden in Rome

Eigenlijk is Rome één groot openluchtmuseum met oneindig veel bezienswaardigheden. Hieronder mijn favoriete plekken.

Het Colloseum

Tijdens de hoogtijdagen van het Romeinse rijk was dit dé plek waar gladiatoren de ring betraden voor hun gevechten. Er vonden ook allerlei andere wreedheden plaats, zoals exotische dierenmoorden en openbare executies. Maar het was ook de plek voor ander vermaak zoals muziek, theater, enzovoorts. De buitenkant van het gebouw is al prachtig, maar boek ook zeker een tour in het Colloseum en hoor de prachtige verhalen aan die over dit wereldwonder de ronde doen.

Forum Romanum

Op het eerste gezicht kan het Forum overkomen als een behoorlijk rommelige verzameling van ruïnes. Toen ik destijds met mijn gezin in Rome was hadden we een boekje waarbij je een foto zag van hoe het nu is en je kon daar doorzichtige kunststof pagina overheen klappen om te zien hoe het vroeger was. Mijn favoriete plek is hier het huis van de Vestaalse maagden, dat zich direct naast de Tempel van Vesta bevindt.

Het Vaticaan en Sint Pietersplein

Hoe zuidelijker in Italië ik kwam op mijn fiets, hoe vaker de Italianen dachten dat ik naar Rome fietste om de Paus te zien. Ze vermoedden dat ik een soort bedevaart maakte. Soms was het te lastig om uit te leggen dat ik gewoon van Italië wilde genieten; het landschap, de rijke cultuur en al dat lekkere eten. Natuurlijk fietste ik naar het Sint Pietersplein en destijds bezocht ik met mijn gezin het Vaticaanmuseum, maar een bezoekje aan de Paus zelf zat er ook dit keer helaas niet in :-).

Nog een aantal Rome highlights!

Piazza Bocca della Verità, de Trevifontein, het Pantheon, de Piazza Navona, de Spaanse trappen. Er zijn zoveel plekken die ik in Rome heb bezocht. Toch ga ik binnenkort weer terug, want de Sixtijnse kapel heb ik helaas nog niet bezocht. Die blijft op mijn verlanglijstje lijstje van de bezienswaardigheden in Rome staan. Hoe leuk zou het zijn om mijn kleindochters Rome ooit te laten zien.

Originele insiders tips

De bovengenoemde plekken zijn een must-see wanneer je naar Rome gaat. Maak je reis nog leuker en diverser door ook een aantal minder ‘serieuze’ highligts van Rome in te bouwen. Zo haal je nog meer uit je trip!

  • Breng een bezoek aan Palazzo del Freddo di Giovanni Fassi, de oudste gelateria van Rome. Deze ijssalon bestaat al meer dan 140 jaar en bevindt zich op 10 minuten lopen van de Basiliek Van Santa Maria Maggiore.
  • Zomers en in het voorjaar kan het flink heet worden in Rome. Slechts een handjevol hotels in de stad heeft een buitenzwembad. Eén van de hotels die het wel heeft., is het Mercure Roma Centro. En niet zomaar een zwembad, maar een zwembad dat uitkijkt op het Colosseum!
  • Het Italiaanse eten op het allerhoogste niveau beleven? Dat doe je bij La Pergola. Dit restaurant heeft drie Michelin-sterren en serveert authentieke en moderne Italiaanse gerechten. Een ware belevenis! Zorg ervoor dat je dit op tijd reserveert, dit soort restaurants zijn vaak maanden volgeboekt.
  • Maak eens een stadstour in het donker. Rome ziet er ’s nachts totaal anders uit dan overdag. Veel gebouwen zijn prachtig verlicht en verhalen uit de oudheid spreken zo nog meer tot de verbeelding. Je kunt natuurlijk zelf ’s avonds door de stad slenteren, maar er zijn ook speciale ‘Rome by night’ tours.
  • Boek een fotografie-cursus, waarbij je Rome op de aller mooiste manier leert vastleggen. Hoe gaaf om jouw vakantiefoto’s onder begeleiding naar het aller hoogste niveau te trekken?
  • Even de stad uit? Bezoek een van de wijngaarden buiten Rome. Zeker wanneer je langer dan drie dagen in de stad verblijft, kan dit een welkome en rustgevende afwisseling zijn.

Wat zijn jouw favoriete bezienswaardigheden in Rome? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Reageer ook