fb
Damespraatjes Damespraatjes

Milja: “Mijn vriendinnen sturen aan op een ander kapsel”

Een pittig kort kapsel? Milja moet er niet aan denken. Ook al tikt ze binnenkort de 65 aan, geen haar op haar hoofd die eraan denkt haar lange lokken te laten kortwieken. Milja’s vriendinnen denken daar anders over en vinden dat je als vrouw van zekere leeftijd geen lang haar meer kan hebben. “Het liefst zien ze dat ik een kort, hennarood kapsel neem.”

Wat? 65?!

Wie Milja ziet, zou niet zeggen dat ze bijna 65 is. “Ik voel me ook totaal geen zestiger en al helemaal niet iemand met een bijna pensioengerechtigde leeftijd. Echt hoor, ik voel me nog steeds 18. Ik sta ’s ochtends vroeg op en wandel voordat ik ontbijt 8 kilometer. Een heerlijke start van de dag, ik voel de energie dan door mijn aderen gieren.” Milja’s man Frits die vijf jaar ouder is, ziet er ook veel jonger uit.

Actief koppel

“In de zomer zeilen Frits en ik veel en in de winter boeken we steevast een wintersportvakantie. Niets is mooier om in de sneeuw lekker te wandelen en daarna de ski’s onder te binnen. We zijn een leuk, fit stel. Vanbinnen voel ik me super gezond en ik zie er veel jonger uit dan ik daadwerkelijk ben.” Niet zelden wordt Milja jaren jonger geschat. “De meeste mensen die mij voor het eerst zien denken dat ik een halve vijftiger ben. Laatst werd ik zelfs vijftien jaar jonger geschat. Het streelt mijn ego, maar verder ook niet. Ik ben wie ik ben en ik denk dat ik ook veel geluk met mijn genen heb. Mijn moeder werd ook altijd jonger geschat. Ze had nauwelijks rimpels en bleef een goed lijf houden.”

Nog lang niet grijs

Wat ook meehelpt, is dat Milja is gezegend met een bos prachtig haar. “Ik moet je ook eerlijk zeggen dat ik heel trots ben op mijn haar. Ik heb het eigenlijk altijd lang gehad. Terwijl vriendinnen klagen over dun haar, heb ik nog steeds een volle bos. Daarnaast ben ik nauwelijks grijs.” Het lijkt erop dat de vriendinnen van Milja met een beetje afgunst naar haar uiterlijk kijken.

O, apart kapsel

“Ik heb drie hele goeie vriendinnen die ik al heel lang ken en sinds een aantal jaar hebben ze een kort kapsel. Marjan had altijd een boblijn die ze vijf jaar geleden eraf liet knippen. Toen ik haar voor het eerst met dat kapsel zag, schrok ik. Ik vond het helemaal niet leuk, en zei dus maar dat ik het ‘apart’ vond. Desiree volgde Marjan al snel op en was het verven van haar haar spuug zat. Zij heeft nu een kort grijs kapsel. Zo niet mijn ding.”

Waarom stekeltjes?

In Julia had Milja nog een lang haar-bondgenoot. “Tot twee weken geleden. In de appgroep stuurde ze een foto vanuit de kapsalon; ook zij had zich een kort kapsel laten aanmeten. Met van die stekeltjes. Super leuk vindt ze het zelf, maar ik kan alleen maar denken: ‘waarom? Waarom laat je je zo toetakelen? Als je de zestig bent gepasseerd ben je toch nog lang niet oud? Stel dat je honderd wordt, dan heb je nog veertig jaar te gaan.” Milja benadrukt dat het haar niet uitmaakt wat voor een kapsels haar vriendinnen hebben. “Of ik het mooi vind, daar gaat het niet om. Het gaat erom dat zij zich er prettig bij voelen. Ik zal er dan nooit een rot opmerking over maken en vind het dan ook heel vervelend dat mijn vriendinnen willen dat ik mijn lange haar laat afknippen.”

Knip het toch af

Milja wil helemaal geen kort haar, ze vindt dat vrouwen op leeftijd met kort haar vaak op man gaan lijken. “De harde trekken in hun gezicht worden benadrukt door hun korte kapsel. Nou, daar zit ik niet op te wachten. Wat is er mis met mijn lange haar? Het ziet mooi en gezond uit, ook omdat ik het goed verzorg. Ik zou niet weten waarom ik zou moeten kiezen voor een ander kapsel.” Leven en laten leven komt in het woordenboek van de vriendinnen niet voor en ze blijven maar opmerkingen maken over het haar van Milja.

Het irriteert me

“Het begint me tamelijk te irriteren. In het begin haalde ik mijn schouders op, maar de laatste tijd merk ik dat ik het zat word. Als ze weer opmerkingen maak, reageer ik korzelig. Soms heb ik zelfs geen zin om met ze af te spreken omdat ze zeuren over mijn haar. Mijn haar! Waar hebben we het nou toch over?” Milja vreest een breuk in de vriendschap en dat zou ze heel verdrietig vinden. Waarom zegt ze niet gewoon dat ze geen kort haar wil? “Ik durf dat niet te zeggen. Ik wil mijn vriendinnen niet beledigen. Want als ze vragen waarom ik geen kort kapsel wil, dan kan ik moeilijk zeggen dat ik dat niet wil omdat ik er niet wil uitzien als een man. Mijn vriendinnen wil ik niet kwijt, dus ik houd mijn mond maar ga steeds meer gebukt onder hun druk.”

Zou jij bestand zijn tegen de lang haar-politie? Snap je dat Milja het lastig vindt om eerlijk te zijn? Wat zou jij doen? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Afbeelding: Shutterstock

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

4 reacties

Roo -

Het is vast gewoon jaloezie! Zij hebben misschien dun haar en zien dan geen andere optie het kort te knippen. Gelukkig is dat bij jou niet het geval en ik zou het lekker lang laten. Alleen maar zonde om het af te knippen, en voor wie? Om op een oma te gaan lijken met een kort, grijs, watergolf kapsel? Dat zag je in de vorige eeuw veel, van die dames die al vanaf hun 40e zo’n kapsel aanmeten. Je hebt gelijk wat betreft dat oudere vrouwen met kort haar mannelijker ogen. Het is meestal gewoon niet aantrekkelijk of mooi om naar te kijken. Kort, pittige kapsels.. ik heb het nooit begrepen. En ook nog nooit bij iemand mooi gevonden. Lekker makkelijk zal wel de reden zijn dat mensen een kort kapsel nemen.

Joris -

Je zegt geen rotopmerkingen over andermans haar te maken, maar zegt het nieuwe kapsel ‘apart’ te vinden. Iedereen weet wat dat betekent. Verder is het jouw haar en hoef je niet aan te geven dat je er mannelijk van wordt (dat is met kort haar ook niet per definitie het geval), maar dat je blij bent met je huidige kapsel. Beloof ze desnoods dat ze de eerste zijn die een foto krijgen als je je bedacht hebt, maar geef aan dat ze ophouden met hun gezeur over JOUW haar.

Fiene -

Hoi Milja, vind je dit niet ook een beetje onzin? Het gaat erom wat jij wilt, niet jouw vriendinnen toch? En trouwens als hun zitten te zeuren over kapsels (echt waar hebben we het over?!?!) en verder niets zinnigs te melden hebben wil je dan echt vrienden met hun zijn? Als een vriendschap echt niet meer gaat vanwege korte kapsels dan moet je even achter je oren krabben hoor..beetje apart maar goed denk er goed na wat belangrijk is in jouw (positieve) leven en maak de goede keuze.

Sanderien van Mul -

‘Lieve vriendinnen, ik wil mijn haar niet kort laten knippen omdat ik het lang zelf veel mooier vind en me daar veel prettiger bij voel. Zullen we er nu over ophouden, want ik krijg een beetje genoeg van al die opmerkingen.’

Net zoals met al die andere verhalen over vriendinnen/partners waar de hoofdrolspeler van het verhaal ‘ze niet kwijt wil’: wat haal je nog in godsnaam uit zo’n vriendschap/relatie als je onder druk wordt gezet of mensen je constant bekritiseren? Je bent 65 en je hebt nog steeds niet geleerd om voor jezelf op te komen? Vraag je af wat deze vriendinnen, waarbij je je veilig en vertrouwd moet voelen, nog toevoegen aan JOUW leven als ‘leven en laten leven’ niet eens in hun woordenboek staat. Wat zijn dat voor mensen? Ze walsen volkomen over je grenzen heen en jij gaat op een online forum lopen miepen ‘maar ik durf niets tegen ze te zeggen want ik wil ze niet kwijt, al reageer ik wel korzelig’. De boodschap komt blijkbaar niet aan, en als je zo blijft reageren, dan houden die opmerkingen alleen op als de man met de zeis langskomt. Tot dat moment zul je je deze belachelijke druk moeten verdragen als je geen ballen hebt om er iets van te zeggen en je eigen grenzen te stellen.

Reageer ook