fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom is een au pair zo fijn (en wat kost het?)

‘Jullie een au pair? Dat is voor hele rijke mensen in enorme kastelen, toch?’, zei een van mijn beste vriendinnen verbaasd toen ik haar vier jaar geleden vertelde dat wij een au pair zouden krijgen. Ik moet eerlijk toegeven; ook ik had ooit dat beeld bij het kiezen voor een au pair. Totdat ik op een beurs in gesprek raakte met een dame die zelf een au pair bureau runde en elk jaar honderden meiden van over de hele wereld koppelde aan Nederlandse gezinnen. ‘Nee hoor, het is een stuk haalbaarder dan iedereen denkt’, praatte ik de dame na. ‘Over vier weken is ze er.’ Onze eerste ervaring met de au pair bleek een succes en inmiddels zijn we al bij onze vierde au pair. Ik vind het leuk om hier wat meer over te vertellen en uit te leggen wat een au pair zo’n goede keuze maakt. En ja: ook om uit te leggen waarom een au pair zo fijn is en wat mijn persoonlijke ervaring is. 

Wat is een au pair precies?

Goed om eerst uit te leggen wat een au pair precies is. Veel mensen hebben het idee dat een au pair een soort inwonende oppas/huishoudster is. Ik wil dit idee heel snel uit de wereld helpen, want dat is absoluut niet het geval. Een au pair komt uit het buitenland naar Nederland in het kader van een culturele uitwisseling. In ruil voor een plek in jullie huis en gezin, helpt zij met de kinderen en het huishouden. Per week mag de au pair maximaal 30 uur helpen. In de overige tijd kan zij Nederland leren kennen, nieuwe vrienden maken en vooral heel veel lol hebben.

Waar komt een au pair vandaan?

Alle au pairs die wij tot nu toe hebben gehad, zijn afkomstig uit de Filipijnen en hebben dit geregeld via een au pair bureau. Wij hebben hele goede ervaringen met deze meiden. Ze zijn vriendelijk, geïnteresseerd, geduldig en passen zich makkelijk aan. Maar het is ook mogelijk om voor een au pair afkomstig uit een ander land te kiezen, zoals Argentinië, de Verenigde Staten of Zuid-Afrika. Elke au pair neemt een stuk van haar eigen cultuur mee en mede dat maakt het heel bijzonder.

Waarom is een au pair zo fijn

Sophia (hier 2 jaar) leert van onze eerste au pair hoe ze dumplings maakt. Zo gezellig!

Waarom is een au pair zo fijn?

Een au pair kan jullie als ouders dus helpen met de kinderen en licht huishoudelijk werk. Denk aan dingen als de maaltijden klaarmaken, de kinderen naar school brengen, de woonkamer stofzuigen en zo nu en dan een avondje oppassen. Ik vind dit heerlijk, want het geeft mij heel veel lucht. Als de au pair staat te koken, heb ik tijd om met de kinderen te spelen. En als mijn man en ik een avondje weg zijn, zijn we niet afhankelijk van een ‘vreemde’ oppas. De au pair is heel vertrouwd voor de kinderen en hierdoor laten we ze met een heel gerust hart bij haar achter.

Leerzaam voor iedereen

De kinderen hebben er veel van geleerd. Sophia is 5 en Helena 3 en ze spreken allebei vloeiend Engels. Daarnaast weten ze dat het in andere landen heel anders is dan in Nederland en merken zij bepaalde culturele verschillen al op. Ook vinden zij (en wij!) het altijd leuk om de au pair ons land te laten zien. Samen pannenkoeken bakken, Sinterklaas vieren of naar de Keukenhof; allemaal gezellige dingen om samen te doen.

Wat kost het en wat moet ik verdienen?

Op de vraag of een au pair duur is, kan ik kort zijn: nee. Vergeleken met de crèche, een gastouder, gewone oppas of BSO ben je voordeliger uit. Een au pair kost je ongeveer 500 euro per maand (hier kun je overigens geen toeslagen of compensaties voor aanvragen). Het is wel belangrijk je te realiseren dat ze een eigen (volwaardige) slaapkamer nodig heeft, dat ze met jullie mee eet en dat het fijn is als ze een eigen fiets heeft. Om deze reden is er dan ook een inkomenseis: als twee-oudergezin heb je aantoonbare inkomsten van 2901 euro bruto per maand. Bij een alleenstaande ouder is dit bedrag iets lager. Het is dus zeker een misvatting dat alleen miljonairs voor een au pair kunnen kiezen.

Elke maand krijgt de au pair een toelage van ongeveer 340 euro. Meestal maakt het gastgezin dat zelf over naar de bankrekening van de au pair, maar bij au pair bureau Nina Care doen zij dit. Jij betaalt elke maand een vast bedrag aan het bureau, zij betalen dan de toelage van de au pair. Lekker handig!

Samen met onze tweede au pair op het strand in Zeeland

Ware verrijking

Vanuit mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat een au pair ons leven heeft verrijkt en een stuk makkelijker heeft gemaakt. Het is echt heel fijn om extra hulp te hebben van iemand die de kinderen en ons gezin goed kent. Daarnaast is het ook gewoon heel gezellig om er een extra gezinslid bij te hebben. Toevallig namen we een paar weken geleden nog afscheid van onze vorige au pair. We hadden het er allemaal heel moeilijk mee en we missen haar nog steeds. Alle au pairs zijn ware leden van ons gezin geworden en met allemaal hebben we nog regelmatig contact. En dat is heel bijzonder!

Afbeelding: Unsplash+

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Als je als tweeverdieners €2901 bruto verdient, is €500 voor een au pair best significant. Dat is overigens niet eens 1,5 keer het minimumloon. Met tweeën.

Reageer ook