Nova, de 12-jarige dochter van Eloïse, zit sinds dit jaar op de middelbare school. “Dat was voor zowel haar als ons echt wel spannend. Nova was uitgeloot op haar school naar keuze en ze moest naar een school waar ze nog niemand kende. Gelukkig heeft ze direct een paar fijne vriendinnen gemaakt. Maar om nou te zeggen dat ze in een hele leuke klas zit? Dat niet.”
Hartstikke duur
Eloïse baalt als een stekker dat het schooljaar nog niet eens op de helft is en ze nu al op zoek moet naar een bijlesleraar. “Bijles is hartstikke duur. Er zijn tegenwoordig hele goede en voordelige online bijles mogelijkheden, maar het blijft geld wat je liever aan andere dingen uitgeeft. En ook de reden dat ze bijles nodig heeft is gewoon te erg voor woorden…”
Uitgeloot
Zoals Eloïse al aangaf, is Nova niet naar haar voorkeursschool gegaan. “De keuze was tussen twee middelbare scholen. Op de ene school zit je in de brugklas met kinderen die een havo of vwo advies hebben, op de andere school kom je in de brugklas met kinderen die een vmbo-t, havo of vwo advies hebben. Nova wilde samen met haar vriendinnen naar de havo-vwo brugklas van school A. Daar werd ze uitgeloot en ze kwam in de vmbo-havo-vwo brugklas op school B.”
Opgelucht
Nova heeft het er echt even moeilijk mee gehad dat ze naar een andere school moest. “Maar toen ze eenmaal begonnen was, kwam ze ook met positieve verhalen thuis. Haar mentor is onwijs lief en ze heeft leuke vriendinnen die hier ook in de buurt wonen. Ze fietsen samen van en naar school en maken regelmatig met een groepje huiswerk hier aan de keukentafel. Eigenlijk waren we heel opgelucht.”
Niet eens naar de havo
Maar als de eerste cijfers van Nova binnendruppelen, beginnen Eloïse en haar man zich toch zorgen te maken. “Haar cijfers waren niet bepaald goed. Zeg maar gerust slecht. Nova ging met een vwo advies naar de middelbare, maar nu scoort ze op havo niveau. Sommige cijfers zijn zelfs zo laag, dat ze er niet eens mee naar de havo kan. Vooral wiskunde is lastig. En dat terwijl ze op de basisschool juist onwijs goed kon rekenen!”
Groepje jongens
Eloïse en haar man zijn verbaasd en bespreken de resultaten met Nova. “We vroegen ons af waar het door komt. Thuis zit ze braaf elke middag aan haar huiswerk en daar kan het niet aan liggen. Toen we even doorvroegen, vertelde Nova dat het altijd heel erg onrustig is in de klas. Er zit een groepje jongens – die elkaar al kennen van voetbal- in de klas en die zetten de boel aardig op stelten. Zeker tijdens belangrijke vakken als wiskunde, Nederlands en geschiedenis verstieren ze constant de les.”
Filmpje uit de klas
Door de drukte in de klas, zijn een aantal van de docenten meer bezig met de klas rustig te houden dan dat ze toekomen aan lesgeven. “Nova liet laatst een filmpje zien uit de klas. Ik zag een jongen op tafel staan, een ander gooide zijn boeken op de grond en weer een ander lag met zijn hoofd tussen zijn armen te slapen op tafel. De wanhopige docent schreeuwde dat de jongens het lokaal moesten verlaten, maar dat werd compleet genegeerd. Ik schrok enorm van het filmpje. Maar volgens Nova was dit dagelijkse kost.”
Zijn er mee bezig
Omdat Nova op school weinig van de stof meekrijgt, moet ze het thuis allemaal zelf uitdokteren. “En dan zijn die tegenvallende cijfers dus helemaal niet zo gek. De mentor van Nova erkent het probleem en geeft aan dat er een paar flinke herrieschoppers in de klas zitten en dat dit ten koste gaat van de aandacht voor leergierige kinderen zoals Nova. Ze zijn bezig met gesprekken met de ouders van de kinderen die de les verstoren en zoeken naar oplossingen. Maar Nova is daar niet acuut mee geholpen.”
Bijlesdocent inhuren
Na de brugklas wil Nova graag naar het vwo. “Als het zo doorgaat kan dat niet. En dat is niet omdat Nova niet slim om gemotiveerd genoeg is, maar simpelweg omdat ze slecht onderwijs krijgt. We hebben daarom besloten dat we voor wiskunde, Nederlands en geschiedenis een bijlesdocent gaan inhuren. Drie middagen per week komt hier iemand om haar alles rustig uit te leggen. Eigenlijk precies zoals de docent het normaal gesproken voor de klas zou doen. Ik vind het belachelijk dat mijn kind bijles nodig heeft, maar we doen het toch.”
Bovenste afbeelding: Unsplash+
Joris -
Haha, ‘bezig met zoeken naar oplossingen’. Kluitje. Riet.