fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ruzie met de buren? Deze stappen zet je!

Wij hebben geluk: we wonen in een hele gezellige buurt met lieve en betrokken buren om ons heen. Heb ik een bakje boter nodig? Dan kan ik altijd bij iemand aanbellen. Maar ook voor grotere zaken, zoals wanneer ik hulp nodig heb met boodschappen doen als ik ziek ben, kan ik bij mijn buren terecht. Niet iedereen heeft het zo getroffen. Naar verluidt zou een kwart van de Nederlanders weleens ruzie met de buren hebben. Maar wat doe je dan?

Stap 1. Ga met elkaar in gesprek

Maken je buren na 22:00 uur ’s avonds altijd nog veel lawaai, poept hun hond altijd in jullie voortuin of hebben ze een enorme boom waardoor jullie geen zonlicht in de tuin hebben? Bespreek dat eens met je buren! Veel mensen worden meteen boos of gaan er vanuit dat de buren niet bereid zijn om mee te werken aan een verandering. En dat terwijl veel mensen heel welwillend zijn. Maak jouw klachten op een vriendelijke manier bespreekbaar en kijk hoe jullie er samen uit kunnen komen. Wees ook realistisch in wat je verwacht. Hebben de buren een baby waardoor je last van het gehuil hebt? Verwacht dan niet dat je nooit meer een baby  zult horen. Wat je wel kan verwachten? Dat jullie gezamenlijk kijken hoe de woningen beter geïsoleerd kunnen worden. Het moet van beide kanten komen. Van de buren, maar ook zeker van jou.

Stap 2. Schakel een bemiddelaar in

Hebben jullie met elkaar gepraat, maar komen jullie er echt niet uit? Ga dan op zoek naar iemand die als bemiddelaar kan optreden. Dit kan bijvoorbeeld iemand uit het bestuur van de Vereniging van Eigenaren zijn. Hebben jullie niet zo iemand tot jullie beschikking of komen jullie er op deze manier niet uit? Dan kunnen jullie Buurtbemiddeling inschakelen. Met Buurtbemiddeling bespreek je onder deskundige begeleiding wat er aan de hand is en je gaat samen op zoek naar oplossingen.

Stap 3. Stap naar de rechter

Willen je buren niet meewerken of komen jullie er echt niet uit, dan kan je een rechtszaak starten. Wees je er wel van bewust dat het starten van een rechtszaak niet zomaar iets is. Het kost je veel tijd, geld en het komt ook vaak de relatie met je buren niet ten goede. Toch zijn er situaties waarin het simpelweg niet anders kan. Door een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, kan je er in ieder geval voor zorgen dat als het ooit een keer tot een rechtszaak komt, de kosten (deels) worden gedekt. Uiteindelijk zal de rechter een uitspraak doen, waar beide partijen zich aan moeten houden. Houd er rekening mee dat dit ook in jouw nadeel kan zijn.

Heb jij ooit ruzie met de buren gehad? En hoe zijn jullie hier toen uitgekomen? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook