Voedselverleiding is overal. Voor pubers die volop in de groei zijn en overal het algemeen de hele dag trek hebben is de verleiding heel groot om naar lekkere dingen te grijpen: de ongezonde tussendoortjes. Verbieden werkt vaak averechts. Maar hoe breng je je kind dan wel een gezond eetpatroon bij?
Op de website van het Voedingscentrum kwamen we een handig artikel tegen. Aan de hand van het boek Fluitend door de Chocoladefabriek geven ze daar een aantal tips voor je puber.
1. Ga verleidingen uit de weg. Zorg dat je niet oog in oog komt met snacks. Ga niet de supermarkt in als je vrienden wat te eten gaan kopen en jij geen honger hebt. Kies een andere route van school naar huis zodat je niet langs die fastfoodketen komt en loop niet die schoolgang in waar de snoepautomaat staat als je er niks te zoeken hebt.
2. Maak verleidingen kleiner. Als je een hele verpakking chips naast je hebt liggen, eet je er geheid meer van dan je van plan was. Pak daarom alleen wat je echt op wilt eten en doe dat in een schaaltje. De rest stop je weer terug in de kast.
3. Zoek afleiding. Je hebt zo’n zin om iets te eten, maar pas over een uur is het avondeten klaar. Ga dan actief iets anders doen, zodat je er niet meer aan denkt. Bel of app iemand, doe een spelletje of klusje. Vaak is de zin om te snoepen dan wel weer gezakt.
4. Zeg nee. Het kost wat wilskracht, maar zeg gewoon nee tegen jezelf (en anderen) op het moment dat je eten krijgt aangeboden of binnen handbereik staat. Nadeel is dat wilskracht ook ‘op’ raakt, dus dit gaat meestal maar een tijdje goed. Als je moe bent, dan is dit lastig.
5. Stel regels op. Wat is een moment waarop je vaak te veel snoept? Maak een regel die je op dat moment kan toepassen. Zorg dat er een actie in zit, dus niet: ik ga minder snoepen, maar ‘als ik bij het computeren zin heb in chocolade, dan eet ik fruit’.
Een handig hulpmiddel hierbij is de ‘Mijn Doel’-tool. Deze tool helpt je om te gaan met verleidingen. Interesse? Volg deze 3 stappen:
Ga naar Mijn Voedingscentrum en activeer de tool. Vul online het eetdagboek in. Eet je snoep of snacks, dan krijg je vragen over de situatie waarin je deze at.
Maak na een week je doel met de gegevens uit de tool.
Voer je doel uit. Na een week kijkt Mijn Doel hoe het gaat. Als het nodig is, krijg je handige tips.
6. Stilstaan bij doelen. Als je weer eens zin hebt in iets lekkers, geef jezelf dan even 2 minuten om na te denken over je doel. Waarom wilde je ook weer minder snoepen? Hoe voel je je als je toch iets lekkers eet? En wat zijn de gevolgen als je telkens te veel blijft snoepen?
7. Blijf vooral ook genieten (dit vindt Damespraatjes). Lekker eten hoef je niet in de ban te doen. Neem zeker ook af en toe iets lekkers en geniet er dan vooral enorm van!!
S -
Sorry hoor, maar deze tips helpen echt niet bij pubers.