fb
Damespraatjes Damespraatjes

8 lessen die wij van het Aziatisch dieet kunnen leren

Aziatisch-dieet

Je hoeft niet in Azië geweest te zijn, om te weten dat mensen daar vaak een stuk slanker zijn dan Amerikanen en Europeanen. Dit zal deels genetische aanleg zijn, maar het heeft ook absoluut met het Aziatisch dieet en -voedingspatroon te maken. Een typische Aziatische ziet er totaal anders uit dat een typische westerse maaltijd én ze gaan hier ook anders met de eetmomenten om. Benieuwd wat wij hiervan kunnen leren? 

8 lessen die wij van het Aziatisch dieet kunnen leren

1. Kies voor thee of water

In het Westerse dieet zijn alcohol en frisdrank hele normale keuzes, vooral als we uit eten gaan! In Azië wordt natuurlijk ook frisdrank en alcohol gedronken, maar ze kiezen vaker dan wij voor thee of water. Er wordt in Azië in restaurants voor het eten vaak thee geschonken. Zo is je maag alvast een beetje gevuld voordat je gaat eten. Dit is weer eens wat anders dan een glas wijn!

2. Kleinere porties en eten met stokjes

Mensen zijn geneigd op te eten wat ze krijgen. Bij het serveren van grote porties, ligt over-eten dus op de loer. In de Verenigde Staten zijn de porties al jaren ongekend groot, maar ook in Europa dijen de porties (en onze lichamen!) in rap tempo uit. In Azië zijn de porties meestal kleiner en worden er diverse kleine gerechtjes met familie en vrienden gedeeld. Doordat ze in veel landen ook met stokjes eten en hierdoor dus rustiger eten en kleinere happen nemen, eten Aziaten vaak minder doordat ze beter weten wanneer ze genoeg gehad hebben.

3. Echt eten, in plaats van bewerkt eten

Het koken en eten van écht voedsel, is nog steeds een belangrijk onderdeel van het Aziatisch dieet. Op veel plekken is vers gekookt eten of streetfood verkrijgbaar. Doordat er zo veel goed en vers eten te koop is, wordt er minder fastfood en ander hoog bewerkt eten geconsumeerd. Een typische maaltijd bestaat uit rijst, groenten, vlees en vis. Brood, croissantjes, burgers en pizza zitten veel minder in het systeem. Hierdoor krijgen ze minder calorieën binnen, zijn langer verzadigd en hebben een betere spijsvertering.

4. Eten op vaste tijden

Als ik niks voorbereid aan eten, zou ik de hele dag door kunnen eten. Ik eet dan op het moment dat ik trek krijg en steek het eerste in mijn mond wat ik kan vinden. En ik ben niet de enige! Veel mensen in de Westerse wereld hebben wel zes eetmomenten op een dag. Als dit gezonde eetmomenten zijn, kan dat natuurlijk prima. Maar vaak pak je toch iets ongezonds, wanneer je niet echte maaltijden hebt voorbereid. In Azië doen ze dit anders. Ze eten tussen 8 en 9 uur ontbijt, tussen 12 en 13 uur lunch en tussen 18 en 20 uur diner. Dit zijn alle drie volwaardige maaltijden waar ze echt de tijd voor nemen. Hierdoor hebben ze geen behoefte aan snacks tussendoor en blijven ze dus beter op gewicht.

5. Etenstijd wordt serieus genomen

We stipten het in het vorige punt al even aan: Aziaten nemen de tijd voor hun maaltijd. Als het tijd is om te eten, dan is het alleen maar tijd om te eten. Eten achter de computer of televisie is daar een stuk minder gebruikelijk dan hier, waardoor er meer aandacht voor het eten is. Eten met aandacht zorgt ervoor dat je minder eet dan wanneer je naar een scherm kijkt en het is ook nog een veel meer ontspannen. Dit is voor mij zeker een verbeterpunt! Ik eet zowel mijn ontbijt als mijn lunch tijdens het werken achter mijn computer. Ga ik wat aan doen!

6. Veel soepen

Het eten van soep kan je enorm helpen wanneer je probeert af te vallen. Soep geeft een vol gevoel, het is lekker en je kunt hem vollen met heel veel gezonde ingrediënten. Soep is een belangrijk onderdeel in veel Aziatische maaltijden. We hebben het hier niet over soepen op roombasis, maar over soepen op waterbasis, gevuld met groenden, vis en vlees.

7. Gefermenteerd eten

Miso, tempé, kimchi, sojasaus, en kombucha: allemaal voorbeelden van gefermenteerde voedingsmiddelen. Deze zijn erg gezond en in Azië worden ze veel gegeten. Gefermenteerd voedsel is van nature rijk aan probiotica. Probiotica is goed voor de darmen en de spijsvertering en het is voor de gezondheid van je hele lichaam goed om er dagelijks iets van te eten. Wist je trouwens dat producten als yoghurt en zuurkool ook gefermenteerd zijn? Je hoeft dus niet altijd voor Aziatische producten te kiezen.

8. Gezonde toetjes

Een bakje vla, een ijsje of een lekker taartje; dat is toch waar je aan denkt bij het woord ’toetje’? In Azië bewaren ze deze lekkernijen alleen voor speciale momenten en kiezen op normale dagen voor fruit als dessert. Net zo lekker, maar het bevat veel meer vitaminen en minder suiker.

Video bij artikel

Dit artikel over het Aziatisch dieet is gebaseerd op een video van Joanna Soh. De hele video bekijken? Dat kan hier!


Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook