Hoe maak je Matcha thee en hoe drink je het?

Op ons reisje naar New York kwam ik voor het eerst in aanraking met Matcha thee. Had er zelfs nog nooit van gehoord. Mara wel en die kocht in een super leuk winkeltje meteen het een en ander om mee te nemen voor een vriendin. Matcha thee komt uit Japan en wordt toch wel heel anders gedronken dan de thee die ik normaal drink.

Negen weetjes over Matcha thee

1. Matcha is groene thee uit Japan. De laatste vier weken voor de oogst worden met matten of zeilen de theeplanten in de schaduw geplaatst. De plant reageert hierop met een verhoogde productie van het bladgroen wat tevens de smaak versterkt.

2. Groen poeder. Tijdens de oogst worden alleen de fijnste theebladeren geselecteerd. Deze worden vervolgens gestoomd, gedroogd en (in een traditionele stenen vijzel) verpulverd zodat er uiteindelijk een groen poeder overblijft.

3. Matcha wordt met name gebruikt tijdens de officiële Japanse theeceremonie. Hierbij wordt het poeder met water van een 60 a 70°C opgeklopt tot een schuimige groene vloeistof. Afhankelijk van de kwaliteit van de thee is deze vloeistof dikker of lopender.

https://youtu.be/lUfnS4IFS0k

4. Heeft een kalmerende werking. De matcha is goed voor de ontspanning, toch blijf je alert. Dit komt door het aminozuur L-theanine dat in de theebladeren zit.

5. Kloppen doe je met een soort scheerkwast van bamboe (chasen), de matcha klopper. Nooit te lang kloppen, want dan wordt de thee bitter.

Chinaherbage Matcha klopper-bestellen

6. Bijzondere en natuurlijke smaak- en kleurstof.  In Westerse landen gebruiken we dit bijvoorbeeld in soba noodles, mochi, roomijs, meringues, cake, creme brulee, etc. Kijk hier voor een recept van Matcha-ijs.

matcha-ijs-

 

7. Het is een exclusief drankje. Goede matcha is niet goedkoop en gebruik je dus liefst binnen een paar maanden/weken na aankoop.

8. Een gezond drankje. Het is wat bitter van smaak, maar bijzonder rijk aan calcium, kalium, vitamine A en C, ijzer en eiwitten die je immuunsysteem versterken.

9.  Het  verbrandt calorieën. Matcha groene thee verhoogt de stofwisseling en helpt het lichaam ongeveer vier keer zo snel vet te verbranden als anders.

Bestelinformatie:

startersset-matcha-groene-thee

Bron:


Reageer ook