fb
Damespraatjes Damespraatjes

7 dingen over de kaasschaaf die je nog niet wist!

kaasschaaf weetjes

De kaasschaaf! Koning Willem Alexander gaf er ooit eentje cadeau aan de president van Venezuela. Die beste man stond ernaar te kijken met een blik van ‘schiet mij maar lek, geen idee wat ik hier nou weer mee moet’. Ik denk dat ie ‘m gelijk naar een edelsmid heeft gebracht om van het ongetwijfeld zeer hoogwaardige zilver iets leuks voor z’n vrouw te laten maken. Daarbij ga ik er – politiek zeer incorrect – maar vanuit dat de Gedragscode voor integriteit in Venezuela een onbekend fenomeen is.

Zuinig snijden

En ja, een kaasschaaf lijkt typisch Hollands: kun je lekker dunne plakjes mee snijden, zuinig aan doen. In Italië kennen ze zo’n ding niet, daar beleggen ze hun brood wat royaler: dikke plakken kaas en dan samen met vleeswaar en/of groente. Dus niks geen kaas of worst, gewoon allebei. Het zou me niet verbazen dat de kaasschaaf voorbij Hazeldonk een onbekend object is…

Typisch Hollands? Not ….

Vaak wordt dan ook gedacht dat de kaasschaaf een typisch Nederlandse uitvinding is. Helaas! Thor Bjørklund uit Lillehamer in Noorwegen is de uitvinder. Hij was houtbewerker, vader van twaalf kinderen en gebruikte een oude houtschaaf als kaasschaaf.  De kaasschaaf wordt gebruikt in alle landen waar harde kazen worden gegeten, en dat is vooral in Scandinavië en Nederland.

Ongewassen in de koelkast

Wil je dat je kaasschaaf extra goed werkt? Leg ’m dan ongewassen in de koelkast in het bakje van de kaas”, adviseert Bos van Boska. „Dan plakt-ie niet. Vergelijk het maar met een zuignap op een raam, als er iets op het raam zit, blijft de zuignap ook niet plakken.” Boska ontwikkelde trouwens speciaal voor jonge kaas een aparte kaasschaaf die niet plakt. Hoe handig is dat!

Een denkende kaasschaaf

Ben je op zoek naar een kaasschaaf die met een geheugen? Dat kan. De Milano van Boska  buigt steeds terug in de oorspronkelijke vorm, en er zit ook een speciale coating op het blad.  Het bladoppervlak is zo bewerkt dat er een laagje zuurstof tussen het blad en de kaas komt zodat de kaas zich niet vastzuigt op het blad. Deze kaasschaaf is zo bijzonder dat je ‘m zelfs in het Museum of Modern Art in New York kunt kopen.

Gevaarlijker dan motorzaag?

Wat is gevaarlijker: een kaasschaaf of een motorzaag? Alhoewel de wonden vele malen groter zullen zijn als je je met de motorzaag verwondt, maar mensen meer zijn jaarlijks het slachtoffer van ongelukjes met de kaasschaaf. Oppassen geblazen dus!

De kaasschaafmethode

Een bekende methode in de bestuurs- en beleidskunde is de kaasschaafmethode. Bij bezuinigingen wordt er dan bijvoorbeeld niet een hele afdeling afgeschaft, maar van alle afdelingen wordt een beetje van het budget weggesneden, zodat de pijn wordt verdeeld.

Alleen maar kaas snijden?

Zelf gebruik ik de kaasschaaf ook om komkommerplakjes te snijden en mijn winterwortels te schillen. Heb jij nog leuke kaasschaaftips voor ons? Plaats ze hieronder in het reactieformulier.

Lees ook:

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Ralph -

Ideaal ding om de gebakken eieren en pannekoeken mee om te draaien. En verder kan je er bepaalde groente mee schillen.

Joris -

Ik schil de komkommer weleens met een kaasschaaf.

Reageer ook