Eerlijk gezegd dacht ik dat het een smoes was: nachtblindheid. Een smoes om ’s avonds nooit te hoeven rijden en dus kun je ook nooit de Bob zijn. Tot ik er zelf, gelukkig in heel beperkte mate, mee te maken kreeg. Ik ben altijd de Bob en wil dat ook wel zo houden en ’s nachts blijven rijden. Ik ging op onderzoek uit om te zien hoe ik kan voorkomen dat ik echt last van nachtblindheid krijg. En is er überhaupt wel wat aan nachtblindheid te doen?
Wat is Nachtblindheid eigenlijk?
Het is een aandoening waarbij je slechter ziet als er minder licht is. Er kan zelfs sprake zijn van totale blindheid bij schemering of in de nacht. Je ogen kunnen zich niet goed aanpasen en zijn gevoelig voor verblinding, bijvoorbeeld door de koplampen van een tegemoetkomende auto. Dit komt doordat de staafjes, dat zijn de lichtgevoelige cellen in het netvlies, niet goed werken.
Wat kun je er aan doen?
1. Geef je ogen duisternis. Heb je vaak kunstlicht aan of kijk je veel naar je beeldscherm? Dit kan er toe bijdragen dat je ogen gevoeliger worden voor nachtblindheid. Werk wat vaker met kaarsjes of ga af en toe een uurtje in het donker zitten. Dit geeft rust aan de oogspieren en oogzenuwen. De ontspanning zorgt voor een betere doorbloeding en aanvoer van voedingsstoffen naar het visuele systeem. Ook worden in het donker de lichtgevoelige staafjes actief en gaan ze doen waarvoor ze bedoeld zijn: spoortjes licht detecteren om beter te gaan zien. Daardoor blijven deze cellen flexibel.
2. Geef je ogen licht. Geen kunstlicht, maar echt zonlicht. Doe niet meteen een zonnebril op als je naar buiten gaat. Heb je last van de zon, doe dan een pet op. Je ogen hebben zonlicht en uv-straling nodig en worden steeds gevoeliger als je ze continu “beschermt”.
3. Vitamine A tekort. Ook hierdoor kan nachtblindheid onstaan. Vitamine A bevindt zich alleen in dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivelproducten en eieren. Vooral lever bevat veel vitamine A. Daarnaast wordt vitamine A aan bepaalde voedingsmiddelen toegevoegd, zoals aan margarine en bak- en braadproducten.
4. Er is een ei ontwikkeld dat voedingsstoffen bevat die goed voor de ogen zijn. In het Limburgse Oirlo lopen scharrelkippen die voer krijgen dat natuurlijk verrijkt is met essentiële stoffen die het lichaam zelf niet kan aanmaken, maar van wezenlijk belang zijn voor het centrale scherpe zien. Op basis van deze speciale eieren is het product MacuView ontwikkeld. MacuView verbetert de gezichtsscherpte en heeft effect op het aanpassingsvermogen van de ogen bij wisselingen van licht en donker. Dit positieve effect van MacuView is aangetoond bij 50-plussers en bij mensen die lijden aan de oogaandoening macula degeneratie. Bij macula degeneratie is het centrale zien aangetast en worden vervormingen of wazige of grijze vlekken waargenomen.
5. Bril met geel gekleurde glazen. Sommige automobilisten hebben baat bij het dragen van zo’n bril. Die verbeteren niet de ogen zelf, maar halen wel wat van de schitteringen van licht weg en brengen de contouren van de weg beter in beeld. Tien procent van de automobilisten beschikt over een dergelijke bril.