fb
Damespraatjes Damespraatjes

11 dingen die je liever niet wilt schoonmaken (maar toch zal moeten)

Er bestaan gewoon gigantische rotklussen. Schoonmaakwerkjes waar je eigenlijk niet eens over na wilt denken, dingen die je niet wilt schoonmaken, maar die toch moeten gebeuren. We hebben er 11 op een rij gezet, met wat tips om het iets draaglijker te maken.

1. Een luierexplosie. Je kind heeft blijkbaar iets gegeten dat niet helemaal lekker is gevallen. En het resultaat heeft zich niet tot de luier beperkt? Hoe krijg je het rompertje dan uit, zonder dat het een gruwelijke smeerboel wordt op het hoofdje van de baby? Rek het kraagje uit en trek het rompertje over de schouders en trek ‘m naar beneden in plaats van naar boven. Ik heb wel gehad dat het zo’n smeerboel was dat ik zowel rompertje als luier in een keer in de vuilniszak heb gegooid. Wil je het rompertje toch redden? En nachtje in de Biotex doet wonderen.

2. Een aangekoekte kaasfonduepan. Schraap zoveel mogelijk kaas uit de pan met een houten of plastic spatel. Zet het daarna een nacht in een sopje en de volgende ochtend kun je de aangekoekte kaasprut zo los trekken, bijna in zijn geheel.

3. Overgeefsel. Ik kan er niet tegen en wil het ook niet opruimen. Nooit, maar dan ook nooit. Ook niet met een trucje, maar er is geen ontkomen aan, het moet. Ik zag iemand een keer een emmer zand pakken en dit er overheen gooien. Het is meteen luchtdicht afgesloten en je kunt de zand-overgeefselmix eenvoudige wegscheppen, bijvoorbeeld met een grote lepel. Daarna even flink stofzuigen. Neem wel schoon zand, bijvoorbeeld uit de zandbak.

4. De binnenkant van je auto. Ik vind het altijd een enorm gedoe. Hoe krijg je de stofzuiger bij je auto? Het snoer is nooit lang genoeg. Tegenwoordig doe ik het bij de wasstraat, het liefst op een doordeweekse dag als het niet zo druk is. Laat ik mijn auto wassen, dan neem ik tijdens het wassen meteen het dash-board af met van die doekjes die ik daar krijg en daarna ga ik naar de stofzuiger plek. In nog geen kwartier tijd is mijn auto aan de binnen- en buitenkant schoon.

5. De barbecue. Maak jij ‘m ook pas schoon als je ‘m weer gaat gebruiken? Doe het in ieder geval 1 dag eerder. Spuit wat afwasmiddel op het rooster, doe ‘m in een vuilniszak met warm water (geen kokend water, anders vallen er gaten in de zak) erbij. Knoop de zak dicht en laat het een nachtje inweken. De volgende ochtend kun je het vuil vrij makkelijk eraf krijgen met een schuursponsje of een stukje brillo.

Lees ook: Ka wordt uitgelachen door maden

6. Kliko met maden. Onze Ka had er onlangs ook flink last van. Ze loste het op door er zout overheen te gooien, want daar kunnen ze niet tegen. Kokend water en daarna schoonmaken met chloor werkt ook goed. Wil je voorkomen dat er maden in je kliko komen wonen, hang er dan een pantysokje in met mottenballen, hier houden ze namelijk helemaal niet van. Regelmatig schoonmaken en af en toe de kliko even openzetten werkt ook. Maden houden ook niet van licht en wel van donkere vochtige plekjes.

7. De oven. Mara voorziet ons regelmatig van praktische huishoudtips. Zo heeft zij ook een manier gevonden om heel lazy, gewoon door te wachten, haar oven schoon te maken. We kunnen haar methode hier omschrijven, maar handiger is om het filmpje even te bekijken, waarin de oven wordt schoongemaakt.

8. Een dode vogel in de tuin. Ik durf er niet eens naar te kijken, laat staan dat ik een dode vogel oppak… Helaas komt het af en toe voor dat er een duif bij ons tegen het raam vliegt en dood neervalt. Mijn andere gezinsleden zijn ook geen helden, dus dan neem ik die rol maar op me (supermama!). Ik pak twee lege albert heijn tassen en leg een derde klaar. Die twee tassen doe ik over elkaar heen en schuif die over mijn arm, alsof ik een hele grote handschoen aan heb. Door het met 2 tassen te doen hoop ik de duif niet al te veel te voelen. Daarna trek ik de tassen van mijn arm en zit de duif in de zakken. Dat stop ik dit nog in een extra tas en lever het af bij de dierenarts.

9. Schimmelvlekken in je badkamer. Schimmels kunnen slecht zijn voor je gezondheid, dus je moet ook hier zeker mee aan de slag. Je kunt de hogedruk spuit er op zetten, maar dat geeft een flink waterballet in je badkamer. Ook zou je met een natte doek met chloor de plekken kunnen wegwrijven, met dat vind ik ook zo’n gedoe. Ik koop meestal een fles met schimmel-verwijderaar. Ook best vies spul, maar werkt als de brandweer. Daarna maak ik het wel goed schoon met water.

10. Pannenhouders van je fornuis. Ook hier heeft Mara een handig trucje voor gevonden. Stop je pannenhouders in ziplock zakjes. Heb je grotere pannenhouders (van bijvoorbeeld 2 pannen) ga dan op zoek naar grotere ziplock zakken, ze bestaan echt in alle soorten en maten. Doe hier vervolgens een flinke scheut ammoniak bij en doe de ziplock dicht. Verdeel de ammoniak door het zakje en laat dit een nacht zo staan. Als je de volgende ochtend de pannenhouders uit de zakjes haalt en afspoelt onder de kraan, zijn ze weer als nieuw! Wil je hier graag een instructiefilmpje van zien? Bekijk het filmpje hier.

11. Je stinkende wasmachine. Het helpt om af en toe de wasmachine (zonder wasgoed) op de heetste temperatuur (90 tot 95 graden) te laten draaien. De aangekoekte vetresten in de machine en de afvoer zullen dan vermoedelijk oplossen. Werkt dit ook niet voldoende, lees dan ook ons artikeltje hierover. We gaan daar ook in op de fenomenen was- en vetluis: Hoe voorkom je dat je wasgoed stinkt?

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook