We kennen het allemaal wel, de koude winterdagen waarin je de zon vreselijk mist, maar op vakantie gaan is geen optie. Kan je dan even onder de felle zonnebanklampen duiken als vervanging? De laatste tijd zijn er vele angstige verhalen rondgegaan als het gaan om zonnebanken. Er werd gezegd dat het slecht zou zijn, maar in hoeverre is dat waar? En kan je überhaupt wel verantwoord naar de zonnebank?
Verantwoord zonnebanken
Het goede nieuws is: zonnebanken is meer dan acceptabel, mits je het verantwoord doet! Tuurlijk, te veel zonnebanken is niet goed voor de huid, maar ‘te veel’ van iets is nooit goed. Mis je de zon erg of wil je gewoon snel een kleurtje krijgen? Duik dan heerlijk onder de lampen, maar lees wel even de onderstaande tips.
Het belangrijkste is en blijft natuurlijk insmeren. Er bestaan speciale zonnebankcrèmes, gebruik deze ook! Welke? 123zonshop heeft een hulpgids samengesteld omtrent de beste zonnebankcreme specifiek voor jouw situatie. Merken populair onder zonnebankgangers zijn, en tevens aanbevolen worden door experts zijn met name Devoted Creations en Australian Gold zonnebankcreme. Zorg er daarnaast voor dat je weet wat voor type huid je hebt.
Type 1: je hebt een zeer lichte huid en in de zomermaanden moet je flink oppassen, je huid verbrandt namelijk snel. Je wordt dus heel langzaam bruin, of helemaal niet bruin. Voor dit type huid wordt het afgeraden om naar de zonnebank te gaan!
Type 2: je hebt een lichte huid die in de zomermaanden langzaam bruin wordt. Het is aan te raden om je aan een zonnebankschema te houden, dus dat je de tijd langzaam opbouwt.
Type 3: je hebt een lichte of een getinte huid. Van verbranden heb jij weinig last. Met dit type huid kan je dus makkelijk naar de zonnebank, maar smeer je wel goed in.
Type 4: je hebt van nature al een getinte huid die nauwelijks tot nooit verbrandt. Jouw huid heeft juist zonlicht nodig, dus als er een gebrek aan zonlicht buiten is, ga dan lekker naar de zonnebank! Blijf je wel goed insmeren. ]
Verder is het ook voor iedereen aan te raden om een zonnebankschema op te stellen. Ga niet gelijk de eerste keer een halfuur onder de lampen liggen, maar begin bijvoorbeeld met 10 minuten. De week daarop verhoog je het naar 18 minuten en vervolgens naar 25 minuten.
Let op
Heb je net een nieuwe tatoeage gezet? Pas dan op met zonnebanken! Een tatoeage is namelijk vergelijkbaar met een wond, en dat heeft tijd nodig om te herstellen. Probeer dus de eerste twee maanden de zonnebank te vermijden. Mocht je echt graag naar de zonnebank willen, dek de tatoeage dan goed af.
Ben je zwanger? Lees je dan eerst goed in, er zijn namelijk wat haken en ogen aan verbonden. Zonnebanklampen zijn bijvoorbeeld erg warm, waardoor het in de baarmoeder ook te warm kan worden. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor het kindje.