fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zo zorg je ervoor dat je ouders lang en veilig thuis kunnen wonen

Weggestopt worden in een bejaardentehuis. Dat was vroeger het schrikbeeld van veel oudere mensen. Het idee dat ze letterlijk achter de geraniums belanden is echter voorbij. Senioren worden gestimuleerd om zo lang mogelijk in hun eigen huis te blijven wonen. Door de huidige regelgeving is zelfs zo goed als onmogelijk om nog in een bejaardentehuis terecht te komen, ook als ze heel veel zorg nodig hebben, zoals de ouders van een paar vriendinnen van mij. In een rap tempo moeten zij nu van alles voor hun ouders regelen om het thuis wonen te vergemakkelijken.

Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je ouders lang en veilig thuis kunnen blijven wonen? We hebben 5 tips op een rij gezet!

1. Begin op tijd. Hoe kwetsbaarder je ouders worden, des te lastiger is het om veranderingen in te zetten. Bespreek niet alleen waar ze op korte termijn behoefte aan hebben, maar ook wat ze over 5 jaar verwachten aan zorg nodig te hebben en stel samen een plan op. Een badkamerverbouwing kan heel ingrijpend zijn. Wellicht kunnen ze een dergelijke verbouwing in huis nu nog aan, maar over een of twee jaar is het zeer belastend en ontregelend. Langer thuis wonen betekent vooruitkijken.

2. Verwijder drempels. Als je wat slechter ter been wordt kan een drempel een berg lijken. En mocht er ooit een rollator komen, dan is die drempel ook maar vast weg. Fijn als de drempels in huis geen struikelblokken meer zijn.

3. Laat een traplift installeren. Wonen je ouders in een appartement dan hoeven zij vermoedelijk geen trappen meer te lopen. Vaak hoor ik echter van vriendinnen dat hun ouders nog in het huis wonen waar zij als kind zijn opgegroeid. Een eengezinswoning of een mooi vrijstaand huis waar ze liever niet weg willen. De trappen in dat huis zijn een hele opgave voor mensen die slecht ter been zijn. Een versleten knie of heup bijvoorbeeld kan er dan voor zorgen dat je maar moeilijk naar boven kunt. Een traplift is hierbij een ideale oplossing. De trapliften van tegenwoordig zijn bijna eye-catchers en makkelijk met een draadloze afstandsbediening aan te sturen. Nieuwsgierig naar de huidige trapliften? Kijk dan eens bij Trapliften vergelijken. Misschien wil je er zelf thuis ook wel één :-)?!

4. Zorg voor een inloopdouche. Hou ouder en stijver je wordt, des te strammer. Zelfs ik merk dat al goed. Uit een ligbad opstaan kan een onmogelijke opgave worden als je op leeftijd bent. Dit geldt ook voor een douchecabine met een hoge instap. Zeker als je ouders nog lange tijd zelfstandig willen douchen is het verstandig om een inloopdouche te nemen. En als ze dan toch bezig zijn met het verbouwen van de badkamer, tip ze dan over anti-slip tegels op de vloer, comfortsteunen aan de muur, een zitje onder de douche en de verhoging van de WC.

5. Check of er een vergoeding beschikbaar is. Iedereen die thuis weleens heeft verbouwd wat dat dit kostbaar is. Zeker het aanschaffen van een traplift of een badkamerverbouwing kan flink in de papieren lopen. Soms zijn er vergoedingen beschikbaar via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) of Wet Langdurige Zorg (WLZ). Vraag bij het WMO loket van de gemeente of aan het sociaal wijkteam of er recht is op een vergoeding.

Verwacht je dat je ouders het lastig vinden om over de aanpassingen in huis te praten? We kregen laatst de tip om het gesprek met één van je ouders aan te gaan, de ouder die zich eigenlijk nog het beste voelt en ziet hoe de andere ouder op korte termijn zorg nodig heeft.

Ik ben heel benieuwd of jullie iets aan deze tips hebben. Het is zo vervelend en pijnlijk om te zien hoe je ouders achteruit gaan. Fijn als de praktische dingen dan geregeld zijn. Heb jij nog tips voor ons? Laat het ons dan zeker weten. Dat kan bij de comments onder dit artikel :-).

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook